Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vatrogasci i mještani obranili Crno

Autor: Velimir Brkić

23.08.2009. 22:00
Vatrogasci i mještani obranili Crno

Foto: Velimir BRKIĆ



Stravičan požar koji je u noći sa nedjelje na ponedjeljak buknuo na šumskom području između Smokovića i Crnog uništio je čak 250 hektara hrastove šume, crniku, smreku i vrlo veliku površinu niskog raslinja i suhe trave. Na trenutke se plamen uzdizao više desetaka metara u visinu, a dim je kuljao kao iz vulkanskog kratera. Osim vjetra i noći, vatrogascima i mještanima Crnoga gašenje je otežavala i blizina minsko sumnjivog područja.
Veliki šumski požar je buknuo u nedjelju navečer oko 19.20 sati na predjelu Smoković – Murvica – Crno. Požar je lokaliziran u ponedjeljak ujutro oko 6.30 sati nadomak naselja Crno. Tek su se po svanuću, mogle vidjeti strašne posljedice požara. Plameni jezici progutali su šumu, a vatrogasci su dežurali na mjestima na kojima je još bilo žara.
/U gašenju požara sudjelovala su 22 vatrogasna vozila i 62 vatrogasca, a jučer ujutro kanader i zračni traktor. Požar je gasila Javna vatrogasna postrojba Zadar i Državna interventna postrojba te Dobrovoljna vatrogasna društva Pljusak, Ražanac, Posedarje, Sv. Filip i Jakov Sukošan, Škabrnja i Privlaka. Također, u gašenje su se aktivno uključili i mještani Crnog.
– Vatra se nošena jakim vjetrom strelovito širila, gutala šumu, travu i sve što je našla pred sobom. Kao neman gutala je sve u pravcu Crnoga, nakon neprospavane noći priča Anita Grgurović, predsjednica Mjesnog odbora Crno, koja je među prvima o požaru obavijestila Šošu.
Oko 23 sata sa crkve Sv. Nikole u Crnom zvonarica Mafalda Vukoša oglasila je zvona. Zvuk zvona u to neuobičajeno vrijeme bio je mještanima znak za uzbunu. U malom selu nadomak grada u tili čas skočilo je 70-ak mještana i pohitalo u pomoć vatrogascima, brentačama, tamanini-pumpama, sjekirama, granama, golim rukama.
– Najkritičnije je bilo oko ponoći. Vatrena buktinja nevjerojatnom brzinom se frontalno približavala gospodarskim i obiteljskim kućama. Prijetila nam je apokalipsa, usprkos nadljudskim naporima vatrogasaca i mještana vatrenu stihiju kao da ništa nije zaustavljalo. Preskakala je protupožarne putove. Priprijetila je i domovima, vidno umoran prepričava Mile Grgurović koji je cijelu noć kao aktivni gasitelj proboravio na požarištu.
Mještani Crnoga su zahvalni Bogu što nitko nije nastradao i što su im kuće ostale neopožarene, a što je gledajući kuda se vatra širila ipak pravo čudo.
– Poslije ponoći, srećom, jaka bura se počela stišavati. I vjetar je promijenio smjer, više prema istok, dalje od nogometnog igrališta i prvih kuća. Osim nekoliko dežurnih vatrogasaca obrana od požara nastavila se kod zrakoplovne baze. Zbog mraka kretali smo se protupožarnim putovima. Međutim, gasilo se i u minsko sumnjivom području. Tko je u tom trenutku na išta mislio nego na obranu kućnih pragova od požara, u jednom će dahu mladi crnički ugostitelj Marko Grgurović dodajući kako su u zoru kad je vatra već gotovo bila pod kontrolom u pomoć su pristigli kanader i air traktor. Zbog mraka, nažalost, prije i nisu mogli sudjelovati u gašenju.
Strah je tijekom noći rastao, no nikom od mještana nije ni palo na pamet da se ukrca u automobil i ode. Svi su ostali gasiti ili su bili u pripravi, spremni za gašenje, zlu ne trebalo.
– Bila je pakleno, prijetila nam je ozbiljna opasnost i od evakuacije. Ipak, stotine vatrogasaca i mještana krajnjim naporom uprli su snage i obranili kuće. Vatrena stihija je zahvaljujući hrabrim gasiteljima i Božjom pomoći zaustavljena 600-700 metara od kuća, reći će gospođa Eva koja je cijelu noć uz požarište kao svojevrsna logističarka putem mobitela bila u stalnoj vezi sa crničkim gasiteljima.
Osim muškaraca i žene iz Crnog su bile spremne gasiti požar ili barem raznositi vodu i osvježavajuće piće hrabrim, požrtvovanim i žednim gasiteljima, spasiocima Crnoga. Primjer koji bi svakako trebalo slijediti.


 VATRA PREŠLA U ZRAKOPLOVNU BAZU


Požar, koji je “progutao” 250 hektara površine te je uz pomoć vatrogasaca, zračnih snaga i mještana Crnog jučer rano lokaliziran i stavljen pod kontrolu poslijepodne oko 14.30 sati, nažalost, opet se “probudio”. Zbog jakog vjetra rasplamsao uz samu ogradu zrakoplovne baze Zemunik, te je vatra počela prodirati unutra. Gori nisko raslinje i šuma. Nekoliko vozila JVP Zadar dobila su dozvolu za ulazak u bazu, dok preostali gase s vanjske strane. U gašenju sudjeluju i zračne snage.
– Na požarištu su od jutra dežurali vatrogasci. Međutim opožarena površina je zaista velika, fronta požara je duga preko dva kilometara. Vatra se već tijekom jutra rasplamsavala nekoliko puta, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik, Željko Šoša dodajući da još zbrajaju opožarene hektare, sređuju vozila, a svi raspoloživi vatrogasci koji nisu na požarištu iako na izmaku snaga su u punoj pripravnosti.