Za dobrim konjima prašina se diže (FOTOGALERIJA)

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hipodrom_konji0809_22
Filip BRALA
Konjički sport razvija se u srcu Ravnih kotara

Na tradicionalnim 12. međunarodnim konjičkim utrkama u Polači pod nazivom "Oluja 95" skupilo se nekoliko tisuća posjetitelja koji su uživali u jedinstvenom spektaklu. Po prvi puta ove godine natjecalo se više stranih država među kojima su bili konji i džokeji iz Mađarske, BiH, Slovačke, Bugarske, Srbije, Slovenije, Češke, Engleske, Italije i Poljske. U većini od osam održanih utrka pobjedili su favoriti, a iznenađenje večeri dogodilo se na samom kraju - u najvažnijoj međunarodnoj galopskoj utrci, kupu "Oluja 95", pobjedu je odnio konj Trinitrotoluol iz Srbije čiji je vlasnik Dušan Jelinčić, trener Duško Pajić, a jahač Jan Havlik.

- Osjećam se sjajno, ovo je prva pobjeda, a trebali smo pobjediti još prije 15 dana, rekao je Jelinčić.

10 tisuća posjetitelja

Predsjednik Konjičkog kluba i organizator natjecanja Radoslav Bobanović bio je zadovoljan jer se utrke organiziraju već 12 godina, na samom kraju rekao je kako vjeruje da ga je posjetilo čak 10 tisuća posjetitelja.

- Ovih osam međunarodnih utrka je hrvatsko bogatstvo i po prvi put ovdje je desetak stranih država, konji su većinom u partnerskom vlasništvu Hrvata i stranaca, kazao je Bobanović ističući kako je zadnja pobjeda konja Trinitrotoluola koji je samo odgojen u Srbiji, a vlasnik Dušan Jelinčić je iz Sinja.

Međunarodne galopske utrke u Polači organizirali su Konjički galopski klub Oluja 95 i Hrvatski galopski savez, a pokrovitelji su i ove godine bili Zadarska županija te mnoga turistička i trgovačka društva. Svake godine u Polaču uz mještane stižu i razni gosti, a ove godine ih je bilo čak i s Islanda. Manifestacija uz utrke posjetiteljima nudi i gastronomske užitke praćene proizvodima iz Ravnih kotara. Mnogi posjetitelji nadaju se kako će sljedeće godine biti organizirana i kladionica, jer su utrke konja bez klađenja nezamislive, a u tome vide i način na koji bi se lakše skupio novac za infrastrukturu hipodroma.

Problemi s vlasništvom zemljišta

Pozicija hipodroma je na zemljištu koje djeli Općinu Polača i Grad Benkovac, a prikladno je uređeno za konjičke priredbe i cjelogodišnji boravak konja. U njegovom okružju nalaze se brojni vinogradi i nekoliko spomenika povijesne baštine. Prostor na kojemu se nalazi je u vlasništvu Republike Hrvatske, s njim gospodare Hrvatske vode, a administrativno upravlja Grad Benkovac.

- Činjenica da je ovakva situacija oko vlasništva imala je uzrok da se u proteklih 12 godina nije do kraja rješio mogući dugogodišnji status hipodroma pa i svega onoga što bi kroz infrastrukturu trebalo izgraditi da prostor dobije svoj cjeloviti sportski i tehnički značaj. Grad Benkovac je konačno prepoznao potrebe za razvoj ovoga prostora te će u bliskoj budućnosti učiniti iskorak da se ova površina "za ništa" u prostornom planu predvidi i za sportske sadržaje, na čemu zahvaljujem vodstvu Grada Benkovca, rekao je Bobanović ističući kako se tom izmjenom otvaraju vrata ubrzanijeg razvoja cjelovitog centra u ove ili slične svrhe, a Hrvatske vode na sve su to dale svoj blagoslov još davno.

O budućnosti ovoga sporta i jedinstvene manifestacije, u ime organizacijskog odbora Radoslav Bobanović rekao je kako vjeruju da će budućnost pokazati da su bili dobri vizionari.

"Hvala i onima koji nas nisu podržali"

- Vjerujemo kako će konjička natjecanja biti pozivnica u ulozi prepoznavanja i ubrzanijeg razvoja Ravnih kotara, a time i Zadarske županije. Blizina Biograda na Moru, Šibenika i Zadra te okružje četiri nacionalna parka, dva parka prirode i gospodarstvenici ove županije, daju nam za pravo da pozitivno razmišljamo o uspjehu ove manifestacije, rekao je Bobanović na kraju zahvaljujući svima koji su podržali konjičke utrke, a i onima koji nisu.

Kako već dugo nema kiše za konjima se dizala velika prašina, no publika je to razumjela jer je normalno da se za dobrim konjima i prašina diže. U publici su bili brojni uglednici i političari, saborska zastupnica Nevenka Marinković, mnogi načelnici Općina, neki župani te alajčauš Ivan Zorica, slavodobitnik sinjske alke Ante Zorica i njegov momak Ivan Marić. Za zabavu su se pobrinuli članovi KUD-a "Nadin".

 POBJEDNICI I VLASNICI

1. GALOPSKA UTRKA KUP "VELEBIT"

Tisha (HUN)

vlasnik: GK Vaga - Varaždin

trener: Gabor Maronka

jahač: Sandor Nemeth

2.KASAČKA UTRKA, KUP "RAVNI KOTARI"

Regina Sugar

vozač: Matija Petrović

klub: KK Dijamant

3. UTRKA ARAPSKIH KONJA

Mundhir ibn mahtub

vlasnik: Željko Vukelić

jahač: Stanislav Georgijev

4. GALOPSKA UTRKA, KUP "POLAČA"

Sophora (GER)

vlasnik: Cios d.o.o.

jahač: Jan Havlik

5. KASAČKA UTRKA, KUP "ILIRIJA"

Santa Maria (DE)

Vozač: Boris Vukosavljević

Klub: KK Daruvar

6. GALOPSKA UTRKA "KUP ZADARSKA ŽUPANIJA"

Freshman (GER)

Vlasnik: Grdak/Mraović

Jahač: Jan Havlik

7. REVIJALNA KASAČKA UTRKA POD SEDLIMA

Dalia (HUN)

Vozač: Davor Giacometti

Klub: KK Daruvar

8. GALOPSKA UTRKA, KUP "OLUJA 95"

Trinitrotolul (SRB)

Vlasnik: Dušan Jelinčić

Jahač: Jan Havlik

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno