Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zbog slabije prodaje padaju cijene stanova

Autor:

23.08.2009. 22:00
Zbog slabije prodaje padaju cijene stanova

Foto: Zvonko KUCELIN



Sukladno slabijoj realizaciji prodaje cijene nekretnina na tržištu su pale, ali opet ne toliko koliko se potencijalni kupci nadaju ili kako se priča u nekim kuloarima. Generalno se može reći da su cijene pale u rasponu od oko 10 do 20 posto, ovisno o nekretnini i uvjetima same kupoprodaje


Globalna kriza, uvođenje novih poreza i smanjenje kupovne moći građana odrazile su se i na tržištu nekretnina na zadarskom području.
Ovo su nam potvrdili iz dviju agencija za prodaju nekretnina i iz zadarske tvrtke Gortan – Zadar d.o.o. koja, unatoč ovoj krizi, na prostoru bivšeg TIZ-a gradi stambenu zgradu.
Pad potražnje
 – Možemo reći da tijekom ove godine osjećamo utjecaj globalne krize u nekim drugim segmentima poslovanja, ali i u određenom padu potražnje za našim nekretninama, rekao je Ivica Klinac iz tvrtke Gortan-Zadar d.o.o. i nastavio:
 – S druge strane, trenutačno gradimo našu najveću zgradu do sada, koja sadrži količinu stambenog i poslovnog prostora (i po broju jedinica i po njihovoj površini) kao sve tri prethodne zgrade zajedno. U proteklih 20-ak mjeseci, koliko traje njena gradnja, uspjeli smo ugovoriti jedan znatan dio nekretnina u njoj. U usporedbi s tim, prethodne zgrade su se gradile i prodavale kroz dulje razdoblje, a koje nije bilo obilježeno krizom, objasnio je Klinac.
On je dodao da se cijene stanova kreću u rasponu od 2.200 – 3.000 EUR-a po metru četvornom, ovisno o poziciji u zgradi.
 – Ove se cijene mogu učiniti previsokima u kontekstu krize, ali mi smatramo da imamo proizvod te da je ta cijena za njega opravdana, ne samo zbog atraktivnosti lokacije i kvalitete gradnje, već i zbog velikih ulaznih troškova, zaključio je Ivica Klinac iz tvrtke Gortan – Zadar d.o.o.
Osim u građevinskim tvrtkama gospodarska kriza odrazila se i na poslovanje agencija za nekretnine.
Tako su nam iz agencije za promet nekretninama “Adriamare” rekli kako su primijetili pad potražnje za stanovima i apartmanima i do 50 posto za razliku od prošle godine. Iz ove agencije su dodali kako trenutačno više kupuju turisti kojima su privlačniji apartmani u manjim turističkim mjestima, dok se nekretnine u samom Zadru teže prodaju.
Kupuju stranci
Strancima su, osim zanimljivih lokacija, i cijene nekretnina mnogo prihvatljivije nego “domaćim” kupcima. Naime, potencijalni kupci iz Hrvatske, kako su nam iz agencije rekli, žele kupiti apartman u prvom redu do mora za cijenu od 2.000 do 2.500 eura za četvorni metar, što, kako tvrde iz agencije, više nije moguće naći, dok je strani kupac spreman odmah kupiti ono što mu se svidi bez obzira na cijenu.
I u agenciji za promet nekretninama “Idassa” također su primijetili kako globalna ekonomska kriza nije zaobišla ni zadarsko tržište. Prema njihovim riječima, postoje neki pokazatelji da se u Zadru još uvijek trguje, ali ne u razmjerima koji su bili do prije krize.
 – Možemo reći kako na tržištu nekretnina vlada općenita stagnacija, odnosno pad realizacije. Kad govorim o poslovanju našeg ureda, s obzirom na sezonu u kojoj se trenutačno nalazimo, imamo povećan broj upita i sukladno s tim izlazaka na teren, ali kao što sam maloprije spomenula, postotak realizacije je u opadanju, rekla je Melita Matković iz “Idassa-agencije za promet nekretninama”.
Ona je dodala da su sukladno slabijoj realizaciji prodaje cijene nekretnina na tržištu pale, ali opet ne toliko koliko se potencijalni kupci nadaju ili kako se priča u nekim kuloarima. Generalno se može reći da su cijene pale u rasponu od oko 10 do 20 posto, ovisno o nekretnini i uvjetima same kupoprodaje.