Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zbogom besplatnom parkiranju na Đilu

Autor: Ivana Burica

23.08.2009. 22:00
Zbogom besplatnom parkiranju na Đilu


Cijene parkiranja u I. zoni povećavaju se sa 5 na 6 kuna sat, u II. zoni sa 3 na 4 kune po satu. Parkiralište ispred Ljepotice koje je dosad bilo u II. zoni, organizira se kao III. zona pa će cijena parkiranja na tom parkiralištu ostati ista kao i dosad – 3 kune po satu. Parkiralište na Đilu ubuduće se organizira kao IV. zona s cijenom parkiranja od 2 kune po satu
Tvrtka Obala i lučice uskoro će povećati cijene parkiranja za jednu kunu po parkiranoj zoni.
Naime, prijedlog o izmjeni i dopuni organizacije i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru naći će se u četvrtak na dnevnom redu Gradskog vijeća, a odluka o novom cjeniku će na snagu stupiti osam dana od objave u Glasniku Grada Zadra.
Nove parkirne zone
No osim promjene u cjeniku, predviđene su i neke izmjene u organizaciji parkirnih zona. One koji rade na Polutoku i koji su dosad mogli besplatno parkirati na nekadašnjem atletskom stadionu, poznatijem kao Đil, najviše će zanimati i neugodno iznenaditi vijest da se to parkiralište ubuduće organizira kao IV zona s cijenom parkiranja od 2 kune po satu.
Pod naplatu se zbog velike frekvencije vozila stavlja i pred nekoliko mjeseci uređeno parkiralište na prostoru tržnice Relja. Ovo bi se parkiralište organiziralo kao III zona s naknadom za parkiranje od 3 kune po satu.
Parkiralište ispred Ljepotice koje je dosad bilo u II zoni, organizira se kao III zona, pa će cijena parkiranja na tom parkingu ostati ista kao i dosad – 3 kune po satu.
Cijene parkiranja u I zoni povećavaju se s 5 na 6 kuna sat, u II zoni s 3 na 4 kune po satu.
Zvonimir Višak, voditelj parking službe tvrtke u Obali i lučicama, ističe da Zadar i nakon povećanja cijena ostaje grad s najnižim cijenama parkinga u Hrvatskoj te da su se cijene zadnji put mijenjale 2002. godine.
I dalje najjeftiniji u Hrvatskoj
– Radi niske cijene parkinga u centru se stvaraju prevelike gužve te smo mišljenja da će nove cijene doprinijeti većoj protočnosti prometa. Važno je reći da cijena parkiranja u novoj garaži na TIZ-u ostaju ista, dakle 3 kune po satu, pa vjerujemo da će poskupljenje parkiranja na većini ostalih parkirališta doprinijeti tomu da se i ona počne puniti. Što se tiče Đila, tamo će biti potrebno provesti određena ulaganja. Tamponirat ćemo teren, a za sami način naplate još nije odlučeno hoće li tamo biti postavljena rampa ili automat, navodi Višak i napominje da su poskupljenje repromaterijala – traka i djelova za parkirne automate, kao i investiranje u uređenje parkirališta na tzv. Maloj pijaci na Relji, dodatni razlozi zbog kojih se moralo pristupiti povećanju cijena.
– Zadar i dalje ostaje grad s daleko najjefitnijim parkiranjem u Hrvatskoj. Tim više što je turistički grad kao i Dubrovnik gdje sat parkiranja na primjerice Pilama stoji 30 kuna što je po mojem mišljenju pretjerano. U Šibeniku prva zona košta 6 kuna, a druga 4 kune po satu, s tim da je u tom gradu 60 posto parkirališta u I zoni. U Splitu parkiranje na ulici stoji 4 kune, ali je tamo većina parkirališta s rampama gdje sat košta između 8 i 15 kuna. U Rijeci se cijenu kreću od 7 kuna za I, 6 za II do 4 kune za III zonu, a u Zagrebu sat parkiranja u I zoni, koja se proteže gotovo po cijelom gradu, sve do Kvaternikovog trga, košta 14 kuna, kazao je Zvonimir Višak.
 


 CIJENE MJESEČNIH KARTICA


Pravo na povlaštene mjesečne karate imaju stanari koji gravitiraju Obali kneza Branimira, Trgu kneza Višeslava i bivšem atletskom stadionu na Ravnicama (omeđeni ulicama Ivana Mažuranića, dr. Franje Tuđmana, Eugena Kvaternika, Nikole Šubića Zrniskog i Marka Marulića). Oni mogu kupiti povlaštene mjesečne karte po cijeni od 50 kuna, a iste bi vrijedile na svim parkiralištima – na Obali kneza Branimira, na Trgu kneza Višeslava i bivšem atletskom stadinonu na Ravnicama i to kroz cijelu godinu, identično kao i za stanare na Poluotoku.
Invalidi imaju pravo na povlaštene mjesečne karte po cijeni od 25 kuna, a iste će vrijediti u II, III, i IV parkirnoj zoni.
Cijena parkinga za turističke autobuse iznosit će 50 kuna po satu. Fizičke osobe mjesečne će karte moći kupiti po cijeni od 150 kuna, a pravne osobe po cijeni od 200 kuna. Mjesečne karte za fizičke i pravne osobe vrijedit će samo u II, III i IV zoni. koliko se kupuje kartica za šest mjeseci ili dulje ostvaruje se pravo na popust od 20 posto. pravo na besplatne karte imaju interventna vozila Opće bolnice zadar i Doma zdravlja Zadar, protupožarna vozila, radna vozila za održavanje cestovne infrastrukture, HEP-a, Vodovoda i Odvodnje. Također naknada za parkiranje oslobođena su službena vozila MUP-a i HV-a.