Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bivši Podravkin menadžer dobio posao financijskog direktora Adrije?

23.08.2010. 22:00
Bivši Podravkin menadžer dobio posao financijskog direktora Adrije?


Pretpostavlja se kako će Lacić Pavlovića posjesti u fotelju financijskog direktora, a ukoliko se glasine obistine Pavlović će ubuduće surađivati s bivšim poslodavcem jer unatoč problemima u kojima se Podravka našla, suradnja između Adrije i koprivničkog prehrambenog giganta još uvijek postoji
Svega pet mjeseci nakon izlaska iz zatvora u Remetincu, Josip Pavlović, bivši Podravkin menadžer i član Uprave, zaposlio se, prema pisanju jednog dnevnog lista, u zadarskoj tvornici za preradu ribe Adria, a pretpostavlja se kako će ga Miodrag Lacić, direktor i vlasnik Adrije, posjesti u fotelju financijskog direktora obzirom da je taj resor pokrivao i u koprivničkoj tvrtci.
Pavlović je kao jedan od petorice osumnjičenika u aferi “Spice” uhićen u studenom prošle godine, a teretilo ih se da su Podravkinim novcem kroz razne novčane transakcije, sebi pokušali priskrbiti većinski paket dionica te najveće hrvatske prehrambene tvrtke oštetivši ju za oko 250 milijuna kuna.
Obzirom da je Pavlović u koprivničkoj tvrtci obavljao menadžerske poslove pretpostavlja se kako će ga Miodrag Lacić, direktor i vlasnik Adrije, posjesti u fotelju financijskog direktora. Ukoliko se glasine obistine Pavlović će ubuduće surađivati s bivšim poslodavcem jer unatoč problemima u kojima se ta prehrambena tvrtka našla, suradnja između zadarskog riboprerađivača i koprivničkog prehrambenog giganta još uvijek postoji.
Naime, Adria i Podravka još su prije nekoliko godina potpisale ugovor o dugoročnoj suradnji, te je istovremeno, u vrijeme Adrijinih financijskih problema, Podravka za iznos od 15,5 milijuna kuna otkupila riblji brand Eva koji i danas za Adriju proizvodi.
Zanimljivo je, međutim spomenuti, kako je svega dan nakon uhićenja vezanih za aferu Spice, vlasnik i direktor Adrije sazvao konferenciju za novinare i javno se ogradio od mogućnosti da je Podravka kroz Adriju izvlačila novac ili da je netko iz Adrije umiješan u tu aferu. Lacić se pozvao i na nalaze inspekcijskih organa države (Porezne uprave i Financijske policije) koji su tri tjedna prije uhićenja petorke temeljito i kompletno istražili odnose Podravke i Adrije.
– Podravka je do sada nekoliko puta više uložila u marketing i razvoj distribucije brenda EVA, nego što je platila Adriji za tadašnju vrijednost marke. Adrija nije bila tada u stanju ulagati u isto i bilo nas je u Adriji strah u to vrijeme za budućnost marke EVA. Marka je u vlasništvu Podravke pa je normalno da ista kompanija za proizvodnju svoga brenda pomaže oko nabave sirovine i repromaterijala, a Adrija kao “outsorcing2 partner za izvršenu uslugu proizvodnje za isti brend dobije isključivo i jedino zasluženu naknadu u obliku plaćanja za istu uslugu – podcrtao je tada između ostalog direktor Miodrag Lacić. No, prema neslužbenim izvorima, zadarski krimovci u sklopu USKOK-ove akcije i tada su pročešljavali poslovne knjige i ugovore između dviju najvećih hrvatskih prehrambenih tvrtki, a navodno ta istraga još uvijek nije zaključena. Naime, navodno su sporne neke stavke iz ugovora koje su definirale obveze partnera u osiguranju uvjeta za proizvodnju ribe, najam skladišta u Gaženici koji je Podravka plaćala premda joj to nije bila ugovorna obveza, te netransparentno plaćanje sirovine i materijala za izradu ribljih konzervi.