Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dio viška cjepiva isporučen Srbiji

23.08.2010. 22:00
Dio viška cjepiva isporučen Srbiji


Odluku o zbrinjavanju viška Novartisovog cjepiva protiv svinjske gripe H1N1, kojim se u jesen prošle godine, u jeku pandemije, cijepilo jedva 20-tak tisuća hrvatskih građana, ovih bi dana trebali donijeti Ministarstvo zdravstva, odnosno HZZO kojem je Imunološki zavod isporučio čitavu količinu preostalog cjepiva. Početkom rujna, naime, ističe rok valjanosti cjepiva Focetria, koje je u Hrvatsku stiglo u količini od 340.000 doza, “teških” 15 milijuna kuna.
Na pitanje koliko je točno doza preostalo nakon izuzetno slabog interesa građana za cijepljenje, te kada će se i gdje ono uništiti, iz Direkcije HZZO-a nismo dobili odgovor. U Imunološkom zavodu koji je uvezao Focetriu, danas se ograđuju od nastavka priče s pandemijskim cjepivom, jer kod njih na skladištu, kažu, nema više niti jedne doze.
– Imunološki zavod nema zalihe cjepiva Focetria, tako da nema potrebe ni za zbrinjavanjem istog. Sva roba koja je povučena od Novartisa, isporučena je HZZO-u i u Srbiju – kaže direktor Imunološkog zavoda, Darko Dvornik.
Još prije dva-tri mjeseca njegova je prethodnica na čelu IMZ-a, Tatjana Sindik-Milošević, procijenila da zbrinjavanje preostalog cjepiva protiv svinjske gripe neće stajati više od 2,5 tisuće kuna, dok su u tvrtki Kemis-Termoclean, ugovornom partneru IMZ-a za zbrinjavanje cjepiva, bili daleko oprezniji u procjeni troška spaljivanja cjepiva. Cjepivo se, naime, spaljuje u Beču, jer Hrvatska nema kapaciteta za zbrinjavanje takvog otpada, a izvoz cjepiva za spaljivanje znači da treba osigurati novac za transport i pribaviti čitav niz dozvola. Po završetku pandemije svinjske gripe, na lageru je ostalo otprilike 320.000 doza, no kako se cijena zbrinjavanja računa prema težini, stručnjaci tvrde da to hrvatsku državu neće mnogo koštati.
Epidemiolozi smatraju da bi cjepivo moglo poslužiti i za novi val pandemije, ukoliko se virus svinjske gripe A/H1N1 bitno ne promijeni. No, po svim najavama ovaj će virus biti sastavni dio sezonskog cjepiva za iduću zimu, tako da je opravdanost čuvanja postojećih zaliha cjepiva više nego upitna. Osim toga, proizvođač cjepiva Focetria, švicarski Novartis, koji je jedini ovlašten za produljenje roka valjanosti, do danas nije objavio rezultate analiza koje bi potvrdile da će ono biti djelotvorno i nakon isteka roka.