Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najavljuje se peticija za odcjepljenje od Poličnika

23.08.2010. 22:00
Najavljuje se peticija za odcjepljenje od Poličnika


Sustavno nas se u svemu ignorira te ćemo, ako se takva nebriga nastavi, biti primorani na peticiju s kojom ćemo od odgovarajućih županijskih i državnih institucija tražiti izdvojenje iz općine Poličnik te pripojenje Ninu, gdje mi prostorno i geografski pripadamo, kažu Tihomir Krapić i Dragutin Zekić
 Mjesni odbor s predsjednikom Marijom Bevandom u potpunosti je postao pasivan na sve naše muke i probleme. Onda ne čudi što se i općinske vlasti u Poličniku s načelnikom Davorom Lončarom prema nama ponašaju krajnje maćehinski i kao da ne postojimo. Dok se u ostalim mjestima, njih osam, u našoj općini radi i gradi punom parom, ovdje se već duže vrijeme nije uložila niti jedna kuna. Prođite Poličnikom, Briševom, Murvicom i drugim mjestima pa ćete se uvjeriti kako je tamo, a kako je ovdje kod nas, govore Tihomir Krapić i Dragutin Zekić dodajući da proračun Općine Poličnik iznosi 53 milijuna kuna, a jedino 300 žitelja u njihovom mjestu nema pitku vodu, iako su cijevi vanjske mreže postavljene prije dvije godine.
Nema nogostupa, čekaonice…
– Nemamo ni metra izgrađenog nogostupa, a centrom mjesta pogotovo ovih ljetnih dana dnevno prođe na stotine i stotine automobila iz pravca Jadranske magistrale i Poličnika u smjeru Zatona, Nina, otoka Vira i ostalih primorskih mjesta. I samo nas Bog čuva od nesreća. Nadalje, u mjestu imamo samo jednu autobusnu čekaonicu, pored crkve, a bolje bi bilo da i nje nema jer je postavljena na pogibeljnom mjestu. Ostale su obrasle u žbunje i korov, a da bi se zaštitili od kiše, bure i sunca jednu takvu improvizirala su djeca i njihovi roditelji. Telefonske su linije katastrofalno loše i nitko nema interneta. Javna rasvjeta je priča za sebe, pojedini dijelovi mjesta su “kao u rogu”. Pojedini lokalni putevi su izrovani, neki mostovi samo što se ne uruše, a i ovo malo asfalta koji smo većinom o svom trošku postavili u lošem je stanju, žale se Krapić i Zekić dodajući da ih je i katastarska izmjera zaobišla za razliku od drugih općinskih mjesta.
– Unatoč tome što naši mještani uredno podmiruju svoje obaveze prema Općini plaćajući komunalije, porez i ostalo nemamo vrtića, nemamo društvenih prostorija nemamo ništa. Prije pet mjeseci održan je zbor mještana s kojeg smo u upravu Općine odaslali zahtjev da se želimo sastati s općinskim načelnikom Lončarom, ali ni do dana današnjeg nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Jednostavno i sustavno nas se u svemu ignorira, tvrde mještani ističući da će, ako se takva nebriga nastavi, biti primorani na peticiju s kojom ćemo od odgovarajućih županijskih i državnih institucija tražiti izdvojenje iz općine Poličnik te pripojenje Ninu, gdje mi prostorno i geografski pripadamo, kažu Tihomir Krapić i Dragutin Zekić.
Ništa drugo nismo čuli ni i od drugih mještana. Tako se Martin Zekić jada na poslove koji su kod njihovih obiteljskih kuća odrađeni prilikom postavljanja vodovodnih cijevi.
Opasna trafostanica
– Uništen je asfalt, a većina ulica je ostavljena devastirana. Umjesto normalnih i po atestu ispravnih i zdravih cijevi za priključke vode postavili su nam pocinčane cijevi, što se više nigdje ne radi. Na skladištu je stajalo 85 cijevi koje su za izgradnju našeg vodovoda dopremljene putem Europske unije, ali gdje su te cijevi završile to još nitko ne zna. I naše mjesno groblje je tužna priča. Načelnik Lončar tvrdi da je Općina asfaltirala put do njega što nije istina. Sve smo mi sami napravili. Tražili smo da nam do groblja dovedu struju i vodu. Budući da se u naše groblje pokapaju iz susjednog mjesta Poljica Brig koje je u sastavu Grada Nina, ninske gradske vlasti su voljne pomoći. No, Općina Poličnik koja nas jedino vidi kada je vrijeme izbora ne mari za to, tvrdi Martin Zekić.
– Pogledajte gdje je postavljena ova 110 kW trafostanica tik uz cestu. Opasnost kakve nema za našu djecu koju moramo držati na oku da se netko od njih ne bi popeo i dotaknuo žice, jer i sami znate koliko su djeca nestašna i razigrana. Nitko od mjerodavnih na to, evo već tri godine, ne obraća pažnju. Treba nam pomoć Općine, a ja ne vidim da bilo tko od njih ovdje već godinama zalazi, kaže Joso Stanić, inače najstariji mještanin zaseoka Stanići.
Pomorac Miljenko Zekanović smatra da njihovo mjesto zaslužuje bolje i više, dok povratnik iz Italije Dragutin Krapić, koji je sagradio novu obiteljsku kuću govori kako je ovakva izolacija nezamisliva.
Daleko od EU
– Nemam struju, nemam vodu, a ni telefonski priključak, a put do kuće mi je loš. Ovdje je velika birokracija i teško se može doći do bilo kakvih papira. Samo laži i obećanja pljušte na sve strane. Po ovome naša Hrvatska je daleko od Europske unije, tvrdi Dragutin Krapić. Slično razmišljaju povratnici iz Australije Romano Kevrić i njegova supruga Seka.
– Četrdeset godina smo u Australiji i gotovo svako ljeto dolazimo ovdje. Nažalost, nikakvog pomaka, u ovom se mjestu ne vidi pomak. Nemamo vode, a vodovodne cijevi nam prolaze tik pored kuće. Nemamo vanjskog svjetla, a i ulice su u lošem stanju. Kad bih o stanju u svom mjestu pričao australskim prijateljima oni ne bi mogli vjerovati da u 21. stoljeću nema pitke vode u jednoj europskoj zemlji. Preporučam stoga vlastima u Poličniku da porade više na unaprjeđenju života u Ninskom Dračevcu, zaključuju Romano i Seka Kevrić.
– Ako se ovako stanje nastavi i dalje, sami ćemo morati uzeti stvari u svoje ruke, tako što ćemo za početak traktorima i ostalim vozilima zapriječiti glavnu cestu u centru mjesta, jer drukčije ne ide, poručuju nezadovoljni mještani Ninskog Dračevca.
O problemima je htio govoriti i Ratko Dadić.
– Iz Rijeke smo se u rodno mjesto ja i supruga vratili prije deset godina. Sin Dalibor nam je poginuo kao hrvatski branitelj na gospićkom ratištu. Mnogo je naše mladosti izginulo da bi nama danas bilo bolje. Ali, nažalost, ovdje nema pomaka naprijed. Mnogi bi se vratili, ali kad vide kako je ne žele doći u ovako pasivan i zapostavljen kraj, zaključuje Dadić.
 


Davor Lončar: Izmišljotine, lažne objede i tendenciozne priče


– Sve što su iznijela gospoda za mene su izmišljotine, lažne objede i tendenciozne priče, koje prvenstveno imaju u cilju unijeti nemir među žitelje Ninskog Dračevca, a i naše općine u cjelini. Ovom prilikom moram reći da je samo u posljednje četiri godine Općina Poličnik u izgradnju i modernizaciju infrastrukture u Dračevcu Ninskom usmjerila iz općinske blagajne, ni manje ni više nego osam milijuna kuna, a da se pritom u općinski proračun upravo najmanje sredstava akumulira iz ovog mjesta, kaže Lončar te dodaje da se u izradu projektne dokumentacije te izgradnju mjesne vodovodne mreže investiralo 6,6 milijuna kuna.
– Proširili smo mjesno groblje, izgradili mrtvačnicu, rekonstruirali malonogometno igralište i postavili odgovarajuću rasvjetu, obnovili poljske puteve. Također, pomogli smo u obnovi zgrade mjesne osnovne škole te pripomogli kupnji informatičke opreme za učenike. Izradili smo projektnu dokumentaciju za spojnu cestu do Briševa i tako redom. Što se tiče nogostupa njihova će gradnja krenuti odmah po završetku turističke sezone. Krenuli bismo i prije da nismo naišli na imovinsko-pravne probleme kod vlasnika zemljišta, a toga se i sada bojim, napominje Lončar osvrnuvši se i na peticije za izdvajanje iz sastava općine navedenoj gospodi, koja u ovom slučaju prvenstveno ovim prljavim putem žele ostvariti neke osobne interese, poručujem da se neće dovoditi u pitanje cjelovitost općine Poličnik kojoj sam ja na čelu. U Ninskom Dračevcu egzistira legalno izabrani Mjesni odbor pa neka se međusobno dogovore što i kako. Ja osobno i moji suradnici u svakom smo trenutku otvoreni i spremni za bilo kakve razgovore, i ne samo s mještanima Dračevca Ninskog, već i svih naših drugih općinskih mjesta, zaključio je načelnik Lončar.