Srpsko vijeće općina u zakon, ali ne ustavni

Slika korisnika admin
hns1002_pusic
Filip BRALA
Cilj je dokidanje svake etničke diskriminacije - Vesna Pusić

HDZ i SDSS postigli su politički dogovor oko načina na koji će se rješiti pitanje statusa i finaciranja Zajedničkog vijeća općina (ZVO) koje u lipnju prilikom donošenja izmjena Ustava izazvalo veliki politički sukob između predsjednika SNV-a Milorada Pupovca i predsjednice kluba zastupnika HNS-a Vesne Pusić. Rješenje se sastoji u tome da će na prvoj jesenskoj sjednici Sabora biti donesen Zakon o vijećima nacionalnih manjina koji će omogućiti ZVO-u da svoje djelovanje nastavi na osnovu tog, a ne više Zakona o udrugama, kao što je dosad bio slučaj. Tu nam je informaciju potvrdio i predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac, rekavši da je za izradu tog zakona zaduženo Ministrstvo uprave.

Protivljenje oporbe

- ZVO nije mogao dobro funkcionirati na osnovu Zakona o udrugama i stoga smo Vladi predlagali razna druga rješenja. Ovogodišnje ustavne promjene zato smo vidjeli kao dobar način da se naše djelovanje regulira kroz Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, ali je to nažalost bilo aposlutno pogrešno protumačeno, rekao je Crnogorac za naš list.

Vlada je, naime, u lipnju u prijedlog izmjena Ustavnog zakona unijela odredbu da će "na dijelu Vukovarsko srijemske i Osječko baranjske županije djelovati ZVO sa svojstvom pravne osobe". To je rješenje izazavalo veliko protivljenje oporbe, Pusić je u saborskoj raspravi rekla da "bi se njime izmijenila arhitektura naše države", dok je Zoran Vinković (SDP) rekao da se njime traži "teritorijalni ustroj jedinica lokalne samouprave s većinskim srpskim stanovništvom". Oporba je svoju podršku izmjenama Ustava uvjetovala brisanjem te odredbe, te je na kraju postignut kompromis - odredba je izbačena, a Vlada je obvezana da do kraja srpnja izađe s rješenjem za status i način financiranja ZVO-a.

Isto za sve manjine

Pusić je jučer za naš list izjavila da će više moći reći kada vidi Zakon, te dodala da će ga podržati ako će važiti za sve manjine u Hrvatskoj i biti ispod ustavne razine.

- Naime, kada se u Hrvatskoj postigne viša civilizacijska razina onda više za ovakve zakone neće ni biti potrebe. Cilj svih ovaklih i sličnih zakona mora biti dokidanje svake etničke diskriminacije, rekla je Pusić.

Predsjednik HSP-a Danijel Srb njavio je demonstracije u Vukovaru za 18. rujna jer smatra da ovakvo rješenje predstavlja "opasnost od stvaranja zametka SAO krajine".

 

Stečeno pravo?
S druge strane iz ZVO-a dolaze tvrdnje da je poseban status tog tijela stečeno pravo srpske manjine na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namjere kojima je krajem 1995. započeta reintegracija istočne Slavonije. ZVO je u ovom trenutku udruga koja skrbi o kulturnoj i prosvjetnoj autonomiji Srba u Hrvatskoj, te zaštiti njihovih prava, a čine ga srpski vijećnici u jedinicima lokalne samouprave u spomenute dvije županije.
Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika maslina
SVE SRBIMA !!!!! PO ZAKONU I USTAVU !!!!!! Evo ovako . Srbi trebaju osnovati vijece .Koje bi se trebalo zvati VIJECE ZA INTEGRACIJU SRBA U HRVATSKOJ. I nikakve, gluposti, i trosenja novca i vrimena na te nekakve "ugrozene"PTICICE. U kojoj Evropskoj drzavi imaju stranci vece prava nego srbi u Hrvatskoj ??????????????????
Slika korisnika podvorje
Maslina kaze:-"U kojoj Evropskoj drzavi imaju stranci vece prava nego srbi u Hrvatskoj ??????????????????" Od kad su Srbi stranci u Hrvatskoj. Valjda su dio stoljetnog autohtonog djela cjelokupnog stanovnistava na podrucju danasnje drzave Hrvatske, s sadasnjim statusom nacionalne manjine. Znamo da su svojevremeno imali i uzivali status naroda, sto je naravno bila stvar drugacijih politickih okolnosti i vremena. Dakle, radi se o jednom velikom pozitivnom etnickom i povijesnom nasljedju jednog djela srpskog naroda, a koji je, voljeli mi to ili ne, utkao i oblikovao polozaj i kartu danasnje drzave Hrvatske i samog hrvatskog bica-naroda kroz mnoge predhodne vjekove, a kao nijedna druga etnicka grupacija na ovim prostorima. Pozdrav!