Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tomas: Amerikancima trebamo spriječiti tranziciju

23.08.2010. 22:00
Tomas: Amerikancima trebamo spriječiti tranziciju


Nakon promašaja ili izgubljene lopte svi moramo što prije trčati u obranu i spriječiti njihovu tranzicijsku igru. Trebamo ih svesti na igru pet na pet. Trebamo pružiti što veći otpor i što dulje biti u igri, bez obzira na možebitni poraz – veli Tomas
Hrvatska košarkaška reprezentacija je gotovo zaključila pripremni period za SP u Turskoj. Posljednji pokusi prije odlaska u Tursku na megdan Amerikancima su odigrani ovoga vikenda u Zadru, a izborniku Josipu Vrankoviću je ostalo još svega nekoliko dana za pokušaj ispravljanja nekih manjkavosti te uključivanje Roka Ukića u puni trenažni proces. Hrvatska nije uspjela osvojiti Svjetski kup u Zadru, ali to je manje važno od činjenice da je utakmica s Rusijom otkrila neke nedostatke naše reprezentacije koje će trebati ukloniti do prve utakmice na SP-u. Nedostaci su se očitovali navlastito u obrani i obrambenome skoku što će 28. kolovoza Amerikanci, iako u podosta oslabljenom sastavu, itekako znati kazniti. Naravno, ukoliko Vranković ne uspije riješiti te goruće probleme.
– Svi koji su pratili turnir u Zadru mogli su vidjeti s kakvim smo se situacijama susretali. Pritom navlastito mislim na nedostatak dva braniča Roka Ukića i Davora Kusa, te na Zorana Planinića koji još nije spreman. Bez njih smo se teško nosili s Rusima i jako teško smo dolazili do dobrih situacija za postizanje koševa. Ušli smo u dobar ritam kada je krenuo Popović, međutim, krajem treće četvrtine kada smo morali ući u neke rotacije, nismo dobili adekvatan odgovor od igrača s klupe – rekao je izbornik Joke Vranković o Rusiji, pa nastavio:
– Roko Ukić nam je jako nedostajao. Njegova ozljeda nam je veliki hendikep. U utorak, srijedu i petak ćemo imati košarkaške treninge na kojima ćemo ga pokušati u potpunosti vratiti i spremiti – kazao je Joke.
Marko Popović se slaže sa svojim izbornikom oko problema koji su nastali nakon nekoliko rotacija u našoj momčadi.
– Šteta je što smo poraženi u posljednjoj utakmici. Skupio nam se umor i nismo imali dovoljno igrača u rotaciji, a jako nam je nedostajao Ukić. Na početku drugoga poluvremena smo zaigrali nešto kvalitetnije, ali kasnije smo dopustili Rusima povratak – veli Marko Popović.
No, poraz od Rusije Pop ne smatra izuzetno lošim, dapače.
– Dobro je što se ovaj poraz dogodio sada. Ovo govorim iz iskustva jer sam prijašnjih godina bio svjedok osvajanja mnogih turnira nakon čega bismo na EP-ima bili prazni. Nadam se da će ovoga puta biti obrnuto. Od nas u Turskoj ne treba previše očekivati. Idemo tamo odigrati najbolje što možemo, pa ćemo vidjeti dokle ćemo dogurati – zbori Pop.
Osim Bojana Bogdanovića koji je protiv Rusa šutom uspijevao kazniti preuzimanja na hrvatskim vanjskim igračima, izuzetno se dopao izvrsni Marko Tomas, bez dvojbe jedan od najkvalitetnijih hrvatskih igrača. Sezona u Ciboni mu je jako pomogla i pokazao je da se u Turskoj od njega s punim pravom može puno očekivati. Bez ikakvih problema je rešetao rusku mrežicu, a kada bi vidio slobodnoga igrača, nije se libio dodati. Njegova dodavanja jako je dobro koristio Bogdanović čime su pokazali da prošlosezonsku suradnju iz Cibone mogu odlično nastaviti i u reprezentaciji.
– Utakmica s Rusima je bila najteža za nas. Zadarski turnir nam je pokazao da nećemo moći puno rotirati kada se budu odlučivale važne utakmice. Nažalost, morat ćemo igrati s manjim brojem igrača jer redovito padamo nakon nekoliko izvršenih izmjena. Jako nam nedostaje Ukić što je osobito bilo primjetno u napadu gdje smo puno “divljali”. Najveći problem je obrana gdje je veliki broj nas igrača igrao premekano što su svi mogli vidjeti – detektirao je Tomas najveće probleme Hrvatske.
Do početka SP-a nije ostalo puno vremena. Već u subotu Hrvatska igra prvu utakmicu protiv reprezentacije SAD-a. Vremena za ispravljanje manjkavosti nema previše, ali izbornik Vranković ima još nekoliko dana za ukazivanje svojim izabranicima na određene pogreške koje bi valjalo otkloniti.
– Ostalo je jako malo vremena. Do prve utakmice se ne može puno toga popraviti. Najviše se može napraviti na psihološkom planu, u našim glavama. Svaki igrač treba razmisliti u čemu griješi. Odradili smo dobre pripreme i na SP-u se imamo čemu nadati – kaže Tomas.
Hrvatsku je ždrijeb već u prvome kolu namjerio na najtežega protivnika, iako će mnogi reći da je utakmica protiv SAD-a najlakša utakmica. Premda Amerikanci ne dolaze ni približno u najjačem sastavu, bez velikih zvijezda poput Bryanta, Jamesa, Wadea, Paula i Howarda, protiv Hrvatske su svakako veliki favoriti. Zanimljiv je podatak da izbornik Mike Krzyzewski u Turskoj ne može računati ni na jednog igrača s kojim je osvojio zlato na OI u Pekingu. No, unatoč tome, Krzyzewski je skupio mladu momčad kojoj će iskustvom pomagati Billups i Odom. Amerikanci su, kao i obično, izuzetno atletski moćni i gajit će brzu tranzicijsku igru u što se Hrvatska nipošto ne bi smjela upustiti.
– Prvenstveno, ne smijemo se zalijetati s puno igrača na napadački skok nakon promašaja zato što Amerikanci jako dobro trče u kontranapad čime stvaraju najveću razliku. Stoga je od izuzetne važnosti uzimanje kvalitetnih i izrađenih šuteva. Nakon promašaja ili izgubljene lopte svi moramo što prije trčati u obranu i spriječiti njihovu tranzicijsku igru. Trebamo ih svesti na igru pet na pet. Trebamo pružiti što veći otpor i što dulje biti u igri, bez obzira na možebitni poraz – ponudio je Tomas recept za pobjedu.
Nekoliko minuta nakon korektnoga Tomasa, koji je i nastupajući u dresu Cibone uvijek bio spreman podijeliti svoje mišljenje s novinarima, izlazeći iz Krešine dvorane okupljene je novinare odbio Ante Tomić, dodavši kako nema ništa važno kazati.