Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jandroković: Napadaju nas jer su SDP-ov kadar

23.08.2011. 22:00
Jandroković: Napadaju nas jer su SDP-ov kadar


Sve se to radi zato što bi SDP s partnerima želio raditi ono što su radili od 2000. do 2003. kada je vojska SDP-ovih kadrova ušla u sustav, smatra Gordan Jandroković


Taman se činilo da će se ljetna bura oko  imenovanja veleposlanika  stišati, a onda je ministar  vanjskih poslova i europskih  integracija Gordan Jandroković sazvao novinare, pogođen objavom imena kandidata za veleposlanička  mjesta i kritikama koje su  mu zadnjih dana uputila trojica profesora s Fakulteta  političkih znanosti.
– Neprihvaljivo je objavljivati imena kandidata.  Osoba koja je dala te podatke narušila je međunarodni ugled Hrvatske i  naštetila njezinim interesima, kazao je Jandroković na  konferenciji za novinare.  Odbacio je pritom tvrdnje  da Ministarstvo vodi stranački te se obrušio na oporbu predvođenu SDP-om i  profesore FPZ-a.
Nisu stručnjaci
– Sve se to radi zato što bi  SDP s partnerima želio raditi ono što su radili od  2000. do 2003. i vratiti sustav na tu razinu. A kako su  radili? U izbornoj godini  imenovan je 21 veleposlanik, od toga 13 u drugoj  polovini godine. Tad se nisu  pitali je li to u redu ili nije.  Među tim imenovanjima bio  je značajan broj onih koji su  u sustav ušli prvi put i koji  su ušli kao stranački ljudi,  kazao je Jandroković, dodavši da je tada “vojska  SDP-ovih kadrova ušla u  sustav”.
Na tapeti su mu se potom  našli Branko Caratan, Ivan  Grdešić i Damir Grubiša  koje je prozvao da se sada  “pojavljuju kao neovisni  stručnjaci”, a zapravo su  bliski SDP-u. Caratan i Grdešić bili su i veleposlanici u  vrijeme Račanove Vlade.
– Oni su ušli u sustav kao  SDP-ovi kadrovi. Grdešić je  član Središnjega savjeta  SDP-a i predsjednik Savjeta  za politički sustav SDP-a.  Damir Grubiša nas grubo  proziva, a on je predsjednik  SDP-ova Savjeta za  međunarodne odnose. On  može biti stručnjak, ali  SDP-ov, istaknuo je Jandroković. 
Ime po ime
Jandroković tvrdi da imena kandidata za veleposlanike nisu “procurila” sa  Zrinjevca, dok predsjednik  Ivo Josipović uzvraća da nisu izašla ni iz njegovog ureda. Prema ministrovim riječima, Vlada je i dalje  spremna na “korektan razgovor” s predsjednikom oko  veleposlanika, ali je upitno  kad će sastanak biti održan,  ako ni zbog čega drugog,  onda zbog obaveza i Josipovića i premijerke Jadranke Kosor. Osim toga,  Josipović i dalje inzistira na  službenom Vladinom prijedlogu kandidata za veleposlanike.
– Kad dobijem službeni  prijedlog i mišljenje nadležnog saborskog odbora,  naravno da ćemo analizirati  ime po ime, ponovio je i  jučer Josipović. Predsjednik  ostaje i pri svom stavu da bi  Jandroković, zbog svojih ranijih istupa, trebao snositi  posljedice, ali napominje da  je “to u nadležnosti predsjednice Vlade”.


Grubiša: Da sam stranački ovisan, gradio bih političku karijeru




Prozvani profesori nisu ostali dužni ministru.
– Osjećam se neovisno i nisam član ni jedne stranke. A da sam stranački  ovisnik kao Jandroković, vjerojatno bih gradio političku, a ne znanstvenu  karijeru, poručio je Damir Grubiša.
Branko Caratan, pak, ističe da godinama predaje predmet koji se tiče i  međunarodne politike te da su ispit kod njega polagali i državni tajnici, i  veleposlanici i jedan ministar.
– Ako su oni profesionalci, a kod mene su polagali ispit, mogu li ja biti  neprofesionalac?, komentirao je Caratan.
Do Ivana Grdešića nismo uspijeli doći.


Nepoznata pozicija Nevena Jurice


Jandroković nije znao kako odgovoriti na pitanje je li Neven Jurica, bivši  hrvatski veleposlanik u SAD-u i pri UN-u, koji je osuđen zbog netransparentnog trošenja novca, bio karijerni ili politički imenovani veleposlanik. Nabrojavši sve destinacije na kojima je Jurica radio, ministar je  kazao da mu je “teško odgovoriti” na to pitanje “jer bih trebao vidjeti sve  podatke”.