Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Presušila pojilišta

23.08.2011. 22:00
Presušila pojilišta


Vodu donosim od kuće, napunim kante, stavim ih u auto i idem na pašnjak, a na pašnjaku treba napuniti pojilišta i treba paziti kako bi u pojilištima uvijek bilo vode, kaže jedan paški ovčar


Na Pagu je zavladala suša kakva dugo nije zabilježena. Posljednja obilna kiša pala je u studenom prošle godine, a od početka kolovoza dnevne temperature zraka iznose od 36 do 40 stupnjeva. Zbog suše najviše problema imaju ovčari jer su presušili brdski potoci i bare i ovcama se svakodnevno mora donositi voda. Kolovoz je vrijeme pripusta ovaca i one moraju biti dobro uhranjene i zdrave kako bi izdržale vrijeme do janjenja. Ovčari kažu kako se s pripustom ovaca usprkos velikoj suši za sada sve odvija uobičajeno. U nekim stadima parilo se već više od polovice ovaca. Međutim, ovčari priželjkuju obilniju kišu jer je trava na pašnjacima spržena. Nastavi li se sušno i izrazito vruće razdoblje na pašnjacima na jesen neće biti dovoljno trave i ovčari će morati dohranjivati ovce što će im povećati troškove proizvodnje mlijeka, janjetine i sira.
Na Pagu ima oko 30.000 ovaca i u siječnju bi se trebalo ojanjiti oko 25.000 janjadi. No rezultati janjenja uvelike ovise o razdoblju pripusta ovaca koje je počelo sredinom kolovoza i trajat će do sredine rujna. Paška ovca je naviknuta na otočnu klimu, na hladne zime i vruća ljeta, ali na pašnjacima je suša uništila prirodnih pojilišta i bez vode ne mogu. Zbog toga im ovčari dva puta dnevno donose vodu na pašnjake.
– Vodu donosim od kuće, napunim kante, stavim ih u auto i idem na pašnjak, a na pašnjaku treba napuniti pojilišta i treba paziti kako bi u pojilištima uvijek bilo vode, kaže jedan paški ovčar.
Mužnja ovaca završila je u lipnju i do konca srpnja otočni ovčari su imali predah od svakodnevnog rada s ovcama. No u kolovozu je počelo pripust ovaca i od tada ovčari moraju svakodnevno obilaziti stada, a suša im otežava posao. Ovčari kažu da su vodu na pašnjake dovozili i koncem srpnja, ali tada nisu bili zabrinuti jer su očekivali da će sredinom kolovoza pasti kiša. No to se nije dogodilo. U kolovozu se nastavio niz sušnih dana, a vrućine su se zaredale upravo na početku razdoblja pripusta ovaca. Ovčari ulažu goleme napore kako bi napojili ovce i osigurali im dovoljno hrane, a osobito brinu o onima koje već nose janjad.