Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Skupim ulaznicama Austrijanci štite hotelske goste

23.08.2011. 22:00
Skupim ulaznicama  Austrijanci štite hotelske goste


Nama koji smo se godinama prije dolaska Austrijanaca kupali u Punta Skali, ulazak na plažu papreno se naplaćuje, tako da ako i dođemo, uglavnom negodujemo, kaže jedan od kupača, dodajući da Falkenstiner štiti svoje goste, ne mareći za običaje domaćih ljudi, koji žale što novac koji se ovdje zarađuje zasigurno ne ostaje u Hrvatskoj


– Nakon upozorenja iz Zadarske županije prestali smo s naplaćivanjem ulaznica u Punta Skalu  po cijeni od 50 kuna s korištenjem ležaljke te postupamo sukladno odluci Zadarske županije kojom je definirana i odobrena cijena  ulaznica. Napominjemo da  smo naplaćivali ulaznicu  uvećanu za naknadu korištenja ležaljke jer smo imali dosta pritužbi gostiju iz  hotela da dnevni kupači zauzimaju ležaljke pa ih tada  nema dovoljno za hotelske  goste Punta Skala Resorta,  kaže Barbara Grgurević iz  Marketinga Croatia Falkensteiner Hotels & Residencesa, čije su riječi svojevrsna  potvrda da Falkensteiner  namjerno krši odluku i ugovor o koncesiji što je sklopio  sa Zadarskom županijom, a  sve kako bi zaštitio svoje  goste i omogućio im što veći  komoditet na plažama u  Punta Skali.
Očekivali Povjerenstvo
Falkeinsteineru, kako nam  je potvrdila Vlatka Vučić  Marasović, glasnogovornica  Zadarske županije, ovo nije  prvi put da krši uvjete ugovora o koncesiji. Prvi put se  to dogodilo u lipnju, kada je  cijena ulaznice iznosila 20  kuna, a u Punta Skali, zaračunavajući ležaljku, ulaz  su naplaćivali 50 kuna. Iako  je Zadarska županija Falkensteineru još tada u lipnju  uputila upozorenje da mora  uskladiti cijene s ugovorom  o koncesiji na plaži, oni su se  očitovali tek početkom kolovoza. U očitovanju je stajalo, kako navodi Vučić Marasović, da su cijene usklađene, dakle da ulaz na  plažu iznosi 30 kuna. Naime, u srpnju i kolovozu, prema ugovoru, ulaznica je skuplja 10 kuna nego u lipnju.
– Na očitovanje Falkensteinera čekali smo više od  mjesec dana. U dopisu je  stajalo da su uskladili cijene  s ugovorom o koncesiji, tako  da se ulaz naplaćuje 30 kuna. Tko želi koristiti ležaljku, treba platiti još 20 kuna.  Nedugo nakon njihova dopisa u Zadarsku županiju  stiglo je priopćenje kupača o  novom kršenju ugovora o  koncesiji, u kojemu stoji kako se ulaz nelegalno naplaćuje 50 kuna, i to 30 kuna  “na ime” ulaznice i 20 kuna  za najam ležaljke, kaže  Vučić Marasović, dodajući  da u dopisu stoji da se ležaljka naplaćuje bez obzira žele  li je kupači ili ne žele koristiti.
Uglavnom, u Punta Skali  do nedjelje nisu puštali na  plažu bez plaćanja ulaznice  po cijeni od 50 kuna, na  račun ulaznice i korištenja  ležaljke. Opcija, ulaz po cijeni od 30 kuna, do jučer nije  postojala. Stvari su se izmijenile jučer nakon što je  Zadarska županija na teren  poslala Povjerenstvo za  praćenje provedbe odluke i  ugovora o koncesijama. Na  terenu su očekivali dolazak  Povjerenstva, pa je zatečena  situacija bila u okviru potpisane odluke i ugovora o  koncesiji za plažu u Punta  Skali.
– Povjerenstvo je jučer bilo  u Punta Skali i na terenu su  utvrdili da cijena ulaznice za  plažu je 30 kuna. Ako kupači  žele ležaljku, za nju trebaju  nadoplatiti još 20 kuna, kaže  Vučić Marasović, pojašnjavajući da Povjerenstvo na  terenu nije zateklo nikakve  nepravilnosti, no to ne znači  da ih nije bilo.
Lanac s lokotom
Situacija u Punta Skali,  što se tiče naplate ulaznica  za plažu i korištenja ležaljka,  kako smo se imali prilike  uvjeriti na mjestu događaja,  nije strogo definirana. Cijene ulaznica i korištenja  ležaljki nisu nigdje istaknute, a ogradu, koja dijeli plažu  čiji je koncesionar Falkensteiner od one gdje se kupanje ne naplaćuje, “krasi”  veliki lanac s lokotom. Nigdje traga dobrodošlici onima  koji ne ljetuju u Falkensteinerovim hotelima. Stoga na  plaži kupača koji nisu gosti u  Punta Skali gotovo da i nema. Rijetki, koji su se ipak  odlučili za kupanje na hotelskim plažama, uglavnom  imaju svojevrsne privilegije  kod mladića koji naplaćuje  ulaznice. Oni koji plaćaju  punu cijenu, osobito ako je  obitelj brojna, negoduju  zbog skupih ulaznica. Cijenu od 30 kuna nitko ne  navodi, već svi kupači  pričaju o 50 kuna, za koje se  mogu kupati i koristiti ležaljke.
– Pedeset kuna dati za ulazak na plažu definitivno je  preskupo. Iz tog razloga  uglavnom se kupamo izvan  ograde, dok su hotelske  plaže, osim ove male  pješčane, u principu prazne.  Gosti u hotelima imaju raznovrsne sadržaje, među njima su i bazeni s morskom  vodom, tako da previše i ne  mare za kupanje u moru.  Nama koji smo se godinama  prije dolaska Austrijanaca  kupali u Punta Skali, ulazak  na plažu papreno se naplaćuje, tako da ako i  dođemo, uglavnom negodujemo, kaže jedan od kupača,  dodajući da Falkenstiner štiti svoje goste, ne mareći za  običaje domaćih ljudi, koji  žale što novac koji se ovdje  zarađuje zasigurno ne ostaje  u Hrvatskoj.