Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

U dva nalaza sumnja se na rak dojke

23.08.2011. 22:00
U dva nalaza sumnja  se na rak dojke


Dva nalaza ukazuju na sumnju na zloćudnu novotvorinu dojke i one su hitno upućene na daljnju obradu. Kod 33 žene uočene su sumnjive promjene na dojkama i one su također upućene na daljnju obradu, ali ne hitnu, kazala je dr. Ljilja Balorda


Akcija “Pokretni mamograf u Zadarskoj  županiji”, tijekom svibnja  se održala u ukupno 11  općina na području Zadarske županije. Rezultati,  nalazi, poslani su još  prošlog mjeseca ženama  koje su sudjelovale u akciji.  Podsjetimo, riječ je o akciji  koju je pokrenuo Zavod za  javno zdravstvo Zadar u  suradnji s jedinicama lokalne samouprave, radi ranog otkrivanja raka dojke i  povećanja sudjelovanja  žena u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke “Mamma”.
373 uredna nalaza
Poznato je da su prednost sudjelovanja u ovoj  akciji imale žene koje su  obuhvaćene spomenutim  nacionalnim programom,  odnosno žene rođene 1940.  – 1960. godine. Međutim,  prijaviti su se mogle i sve  žene koje su starije od 38  godina koje su bile snimljene samo ako je bilo  mjesta jer je broj snimanja  u svakoj općini bio ograničen. Snimanje je bilo organizirano tijekom tri produžena vikenda u mjesecu  svibnju u onim mjestima  gdje je uočen slabiji odaziv  žena na snimanje, inače  organizirano u Općoj bolnici Zadar, i to u Preku,  Sukošanu, Sv. Filipu i Jakovu, Pakoštanima, Poličniku, Ninu, Viru, Ražancu, Obrovcu, Benkovcu i  Stankovcima.
Kako je istaknula dr. Ljilja Balorda, iz Službe za  socijalnu medicinu i javno  zdravstvo Zavoda za javno  zdravstvo Zadar, u akciji  “Pokretni mamograf u Zadarskoj županiji” snimljeno  je ukupno 408 žena, od  kojih 373 žene imaju uredan nalaz.
– U svakom mjestu je  slikano 35 do 40 žena,  ukupno njih 408, od čega je  368 žena iz Nacionalnog  programa ‘Mamma’, odnosno imaju između 50 i 69  godina, dok je 40 žena  izvan ovog programa. Nalaz dviju žena ukazuje na  sumnju na zloćudnu novotvorinu dojke i one su  hitno upućene na daljnju  obradu. Kod 33 žene  uočene su sumnjive promjene na dojkama i one su  također upućene na daljnju  obradu, ali ne hitnu, kazala  je dr. Balorda, istaknuvši  da su do polovine srpnja  sve žene dobile nalaz koji  su očitala dva radiologa.
Pojasnila je također da je  među spomenute 33 žene  kod kojih su uočene sumnjive promjene na dojkama  osam žena koje su zbog  nedovoljno jasnih snimaka  upućene na ponavljanje nalaza, dok kod ostalih 25  žena uočene tvorevine na  dojkama ne upućuju na  zloćudnost, no nisu uobičajene za njihovu dob.  Razlog je to zbog kojeg je  među sudionicama ove akcije nemoguće govoriti o  određenoj, ugroženoj dobnoj skupini.
Dr. Balorda je ovom prilikom istaknula da krajem  rujna završava drugi ciklus  Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke  “Mamma” te da će od listopada započeti s trećim  ciklusom provođenja ovog  programa u Zadarskoj  županiji.
Treći ciklus programa  “Mamma”
– Uskoro ćemo našim sugrađankama početi slati  pozive za mamografsko  snimanje u trećem ciklusu i  zato ih pozivamo da se  pripreme, odnosno da se  one koje su eventualno  promijenile prezime, adresu, boravište ili bilo što  drugo jave na naš besplatan telefon  0800-300-157 kako bi poziv bio uspješno dostavljen,  kazala je dr. Balorda, napomenuvši da je dosadašnji  odaziv žena u drugom ciklusu bio oko 67 posto,  odnosno ukupno sedam tisuća žena nije se uopće  javilo na poziv.
Kako je naglasila dr. Balorda, tim će ženama poziv  biti ponovno poslan, a ako  se nisu javile zbog promjene statusa, poziva ih da  se jave kako bi uspješno  obavile pregled do kraja  drugog ciklusa, odnosno do  kraja rujna ili nakon toga u  trećem ciklusu.
– One žene kojima zakazani termin snimanja ne  odgovara mogu se javiti na  besplatan broj telefona i  zatražiti drugi termin, koji  će im biti dogovoren kroz  idućih nekoliko dana, puno  brže neko kada mamografsko snimanje dogovaraju  samostalno preko Opće  bolnice, kazala je dr. Balorda, podsjetivši da je od  početka provođenja Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Zadarskoj županiji, odnosno  od 2008. godine do danas,  u sklopu programa otkriveno 103 zloćudne novotvorine dojke.