Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Volonteri “vratili” igralište biogradskim mališanima

Autor: Jelica Farkaš

23.08.2012. 22:00
Volonteri “vratili” igralište biogradskim  mališanima

Foto: Jelica FARKAŠ



Tako su oko igrališta zasadili lipe i lovore, postavili klupe, stalak za bicikle, koš za smeće te igračke za najmlađe poput malog tobogana, klackalice i slično. Stare ljuljačke obojene su i popravljene, a bilo je i nestrpljivih mališana koji su ih već i isprobali
Lokalna akcijska grupa  “Laura” Biograd na Moru pokrenula je akciju uređenja  dječjeg igrališta na predjelu  Kosa istok. Riječ je o aktivnosti koju će ova akcijska  grupa i volonteri pod nazivom “Uredimo zajedno”  provoditi idućih mjesec dana. Zapušteno nekadašnje  igralište trenutačno je nefunkcionalno i opasno za igru, a  njegovom se uređenju najviše raduje velik broj djece i  mladih koji žive na tom gradskom predjelu.
Mjesto za druženje i igru
Ovu akciju, kako nam je  kazala Ivana Genda, voditeljica inicijative i stručna  suradnica pri biogradskoj  gradskoj upravi, pokrenula  je LAG Laura u suradnji s  Gradom Biogradom i gradskom komunalnom tvrtkom  Bošana d.o.o., a inicijativu je  financijski podržala i Zaklada “Kajo Dadić” iz Splita.
Početak radova, točnije  čišćenje bivšeg igrališta i njegovog okoliša započelo je  ovih dana. Već prvog dana  akcije na tom se prostoru  rano prijepodne okupio velik  broj aktivista i volontera.
– Cilj nam je zajedničkim  snagama odraditi veći dio  posla kako bi ovaj prostor  što prije bio u funkciji. Naime, potreba za dječjim igralištem u ovom gardskom  predjelu je i i više nego očita,  kazala je Ivana Genda.
Raduje spoznaja da će se  uređenjem ovog prostora  osigurati adekvatno mjesto  za kvalitetno druženje i igru  djece i mladih, što je od velikog značenja. Jednako tako  važno je i promicanje svijesti  o volonterstvu, ekologiji,  zdravom životu u prirodi i u  skladu s njom, kazala je  Genda.
Slijedi postavljanje ograde i  mreže
Vrijedne ruke komunalnih  djelatnika i volontera započele su s radom rano ujutro. Nakon što su djelatnici  Bošane očistili i odvezli veći  dio krupnog otpada, volonteri su nastavili sa sadnjom,  čišćenjem, bojenjem i montiranjem.
Tako su oko igrališta zasadili lipe i lovore, postavili  klupe, stalak za bicikle, koš  za smeće te igračke za najmlađe poput malog tobogana, klackalice i slično. Stare  ljuljačke obojene su i popravljene, a bilo je i nestrpljivih mališana koji su ih  već i isprobali.
– Nakon ove prve faze, u  kojoj je sve privedeno namjeni, slijedi detaljnije  uređenje, najavljuje Ivana  Genda.
Nužno bi bilo postaviti  ogradu oko igrališta te mreže  kako bi se mogle odigravati  nogometne i rukometne  utakmice. Jer uz 20-ak mališana, na ovom gradskom  predjelu je i znatan broj mladih, kojima će ovo igralište  isto tako biti važan sadržaj  pri druženju i korištenju slobodnog vremena, kazala je  Ivana Genda.