Prva iška lopižarka Nika

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

 Posljednji iški kralj Predrag Petrović Pepi prikuplja, intenzivno, ovih dana svoje savjetnike jer je odlučio - ukinuti monarhiju. Koji sustav je odlučio uvesti na otok, pitamo kralja.

- Diktaturu, jer one su sada popularne, spremno odgovara kralj Pepi čije je kraljevanje Velim Ižom tek počelo, a trajat će cijelu godinu. Dok ne skupi svoje savjetnike koji su se raspršili kraljevstvom, kralj je s kraljevskom obitelji uživao u svojoj palači na Ižu gdje smo i mi zavirili. A tamo smo naišli na mladu kraljevnu Niku, prelijepu Pepijevu kćer. Ona je prva iška lopižarka, a njezin otac, osim što je kralj, posljednji je iški lopižar.

Lopižar Pepi njeguje tradiciju iškog lončarstva, a da je ovu vrijednu tradiciju odlučio sačuvati od zaborava i prenijeti na buduće naraštaje, jasno je kada se vidi njegovu 26-godišnju kćer Niku, koja je prekjučer za našeg posjeta neumorno radila na kolu i izrađivala posudu.

Lopiž je, naime, tradicionalna keramička posuda za kuhanje koja se izrađuje u 18 različitih oblika, a Petrovići, u prizemlju stare obiteljske kuće na Velom Ižu imaju malu izložbu iške keramike. Već 26 godina, dakle od Nikina rođenja, Pepi, inače profesor likovnog odgoja bavi se lopižarstvom i čarobno mu je, kaže, raditi taj posao.

- Ja sam prva iška lopižarica, a tata posljednji, priča veselo Nika, ne skidajući ruke sa svoje posude koju brižno izrađuje. Preuzela je, kaže, dio posla dovoljno teškog i laganog za jednu ženu.

- Svima na Ižu je drago kad me vide za kolom. Šteta bi bilo da se ovakva tradicija ugasi. Svima koji dođu vidjeti kako mi to radimo, je zanimljivo, priča Nika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno