Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prva iška lopižarka Nika

Autor: Ljiljana Jurjević

23.08.2013. 22:00
Prva iška lopižarka Nika

Foto: Zvonko KUCELIN



 Posljednji iški kralj Predrag Petrović Pepi prikuplja, intenzivno, ovih dana svoje savjetnike jer je odlučio – ukinuti monarhiju. Koji sustav je odlučio uvesti na otok, pitamo kralja.
– Diktaturu, jer one su sada popularne, spremno odgovara kralj Pepi čije je kraljevanje Velim Ižom tek počelo, a trajat će cijelu godinu. Dok ne skupi svoje savjetnike koji su se raspršili kraljevstvom, kralj je s kraljevskom obitelji uživao u svojoj palači na Ižu gdje smo i mi zavirili. A tamo smo naišli na mladu kraljevnu Niku, prelijepu Pepijevu kćer. Ona je prva iška lopižarka, a njezin otac, osim što je kralj, posljednji je iški lopižar.
Lopižar Pepi njeguje tradiciju iškog lončarstva, a da je ovu vrijednu tradiciju odlučio sačuvati od zaborava i prenijeti na buduće naraštaje, jasno je kada se vidi njegovu 26-godišnju kćer Niku, koja je prekjučer za našeg posjeta neumorno radila na kolu i izrađivala posudu.
Lopiž je, naime, tradicionalna keramička posuda za kuhanje koja se izrađuje u 18 različitih oblika, a Petrovići, u prizemlju stare obiteljske kuće na Velom Ižu imaju malu izložbu iške keramike. Već 26 godina, dakle od Nikina rođenja, Pepi, inače profesor likovnog odgoja bavi se lopižarstvom i čarobno mu je, kaže, raditi taj posao.
– Ja sam prva iška lopižarica, a tata posljednji, priča veselo Nika, ne skidajući ruke sa svoje posude koju brižno izrađuje. Preuzela je, kaže, dio posla dovoljno teškog i laganog za jednu ženu.
– Svima na Ižu je drago kad me vide za kolom. Šteta bi bilo da se ovakva tradicija ugasi. Svima koji dođu vidjeti kako mi to radimo, je zanimljivo, priča Nika.