Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Studentski dom može primiti 212 osoba

Autor: Valentina Mlađen

23.08.2013. 22:00
Studentski dom može primiti 212 osoba

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ove godine na Sveučilištu u Zadru studirat će 1.391 novi student, a većina njih na fakultet se upisala već u ljetnom roku. Nakon što su prošli nervozu i iščekivanje upisnih rezultata novopečene brucoše, ali i njihove starije kolege čekaju nove muke – potraga za smještajem tijekom studijske godine.
Oni malobrojni sretnici smjestit će se u Studentskom domu, koji ima svega 97 soba, od toga 18 trokrevetnih i 79 dvokrevetnih te može primiti 212 osoba, od čega kao i svake godine mjesta uglavnom popune studenti viših godina koji izravan upis u Dom ostvaruju kao korisnici različitih stipendija održavajući potreban prosjek. Dio studenata ostvari izravan upis rezultatima s kojima upisuju fakultet.
– Na žalost situacija je ista kao i do sada, godinama se ništa nije mijenjalo, iako su postojale neke najave da bismo trebali na korištenje dobiti prostor bivšeg hotela Čazmatransa, no čak i u tom slučaju bilo bi potrebno vrijeme da se zgrada adekvatno opremi i prenamijeni u studentski dom, kaže voditelj Studentskog centra Vinko Muštra.
Studentski dom ljeti do 30. kolovoza radi i kao hostel nakon čega će svoja vrata otvoriti studentima prošle akademske godine koji dolaze položiti zaostale ispite, a koji u domu imaju pravo boraviti do 30. rujna kada završava akademska godina 2012./13. te počinje akademska godina 2013./14. Brucoši i ostali studenti koji nemaju zaostalih obveza tradicionalno se useljavaju oko 1. listopada.