Vrana probuđeni svjedok prošlosti

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Prijeteće olovno nebo i rosulja nije spriječilo tisuće posjetitelja da u noći s petka na subotu nazoče otvorenju međunarodnog trodnevnog povijesno-scenskog spektakla, "Dana vitezova vranskih" u Vrani, osmih po redu. Osim iz Hrvatske sudjelovale su i skupine koje su oživjele povijesti iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Češke.

U organizaciji udruge Vitezova vranskih, Općine Pakoštane i Turističke zajednice Pakoštane manifestacija se u petak i subotu održavala podno obnovljenog Maškovića hana, gdje su postavljeni viteški tabori, borilište, prostor za srednjovjekovnu kuhinju i obrte. U impresivnoj, veličanstvenoj manifestaciji sudjeluje oko 400 sudinika, a jedinstvena je noćna pomorska bitka koja se uprizoruje u Pakoštanima.

Vrana je oživjela zvukovima i bojama, od šarenih ženskih i muških nošnji iz različitih povijesnih razdoblja, od ranoga srednjeg vijeka sve do baroka, te zaboravljenim vonjem konja, ali i miomirisima domaćih delicija. Naime, osim degustacije domaćih vina i dobre ponude kontinetalnih jela, moglo se vidjeti i okusiti primjerice, bajame pržene u cukru, ali isto tako i pršut, salate od hobotnice, pečene srdele i girice, pečene janjce, soparnik, krušne proizvode, sezonsko voće, srednjovjekovne pite i gulaše....

- Radi se o pravom spektaklu kojeg prati i slogan "Vrana probuđeni svjedok prošlosti", u kojem želimo objediniti more i zaleđe, kazala je Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane.

Sa svih strana sjatili su se radoznali gosti i turisti željni fotografije uz vitezove templare, staromađarske strijelace, srednjovjekovne ratnike sa sjekirom, uz otomanskog spahiju, a sve je pratilo zaglušujuće pucanje iz topova, vatrenog oružja te zveckanje srednjovjekovnog mačevanja. Bili su tu i karlovački bubnjari, turnir u streličarstvu, glazbeno-scenska konjička predstava, vatrene trbušne plesačice... No, sve je to bilo samo zagrijavanje za spektakularnu sinoćnju bitku za Vranu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno