Dio zadarskih turističkih vodiča ostaje bez posla zbog novog Pravilnika?

Slika korisnika valentinam
Ministarstvo inzistira na smanjenju broja turističkih lokaliteta
Zadarska Stručna skupina stoji pri odluci kako bi svaka starogradska jezgra (intra muros), poput Poluotoka i drugih gradova trebala biti zaštićena cjelina (lokalitet)
Turistički vodiči, jedni od pokretača Zajednice za interpretaciju kulturne baštine RH

Za turističke vodiče Zadarske županije danas je dan D. Biti ili nestati. Poštovanje ili prezir. Njihovu budućnost odredit će odluke koje će se donijeti na jutrošnjem, drugom po redu sastanku stručne skupine koja treba, prema naputku Ministarstva turizma, donijeti popis zaštićenih cjelina (lokaliteta) Zadarske županije zbog pripreme novog Pravilnika o popisu turističkih cjelina (lokaliteta). Ovaj popis treba donijeti do kraja kolovoza.

Potreba za donošenjem novog pravilnika proizlazi iz odredbi direktive Europskog parlamenta, budući da je Hrvatska postala dijelom jedinstvenog europskog tržišta. Stoga je pod naputku Ministarstva turizma u Zadru odmah osnovana stručna skupina kako bi zajednički napravila odabir lokaliteta.

Zadarska skupina je na svojem prvom sastanku održanom 27. srpnja donijela odluku kako bi svaka starogradska jezgra (intra muros), poput zadarskog Poluotoka i drugih gradova trebala biti zaštićena cjelina (lokalitet). To je u suprotnosti s naputkom Ministarstva turizma da u zaštićene lokalitete mogu ući samo muzeji, povijesni spomenici zatvorenog tipa, crkve, arheološka nalazišta od posebnog povijesnog, kulturnog, umjetničkog i arheološkog značenja. Na takvim zaštićenim cjelinama mogli bi onda usluge turističkog vođenja, tumačenja i interpretacije pružati isključivo oni turistički vodiči koji su stekli dodatna znanja, odnosno prošli dodatnu edukaciju.

Donese li se Pravilnik s takvim odredbama, on bi bio poguban za sve licencirane turističke vodiče, njih oko 150 na području Zadarske županije, odnosno za preko tri i pol tisuće vodiča, „turističkih veleposlanika“ na području Lijepe naše. Profesor Vinko Bakija smatra kako nije istina da se pod zaštićenim lokalitetima i cijelinama više ne mogu ubrajati trgovi i javne površine (zrcalo Foruma ili cisterna ispred Bastiona Ponton nisu isključivo i jedino javne površine, ili zadarska riva ili Kalelarga..., oni su markeri i ikone zadarskog kulturnog identiteta i posebnosti - oni su razlog zašto bi turisti sutra trebali doći u Zadar). To nigdje ne stoji u EU direktivama. I zato se ne trebamo bojati EU direktiva, već pristojno, ali odlučno pokazati kako nam je stalo do našeg kulturnog indentiteta i naše povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

Nakon što Stručna skupina Zadarske županije donese čvrsti stav braneći časno zvanje turističkog vodiča, vrijeme će pokazati je li taj „turistički veleposlanik“ uistinu postao partner Ministarstvu turizma, kako je na početku svog mandata isticao ministar Gari Cappelli. Treba podsjetiti kako je prije samo nekoliko mjeseci Cappeli rekao kako je Ministarstvo turizma uvaženi dom hrvatskih turističkih vodiča, a sve sa ciljem obrane znanja i zvanja njihove cjenjene struke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno