Iz MIOC-a putuju četiri razreda, u "Nazoru" rekli zbogom Barceloni

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Različite odluke roditelja o ekskurziji u Španjolsku
Imali smo sastanak i većina učenika i roditelja odlučila je kako ne želi ići, ali s obzirom da je većina uplatila putovanje s konačnom ćemo odlukom pričekati još do sutra. Ipak, onima koji su rekli da žele ići u Španjolsku i to ćemo omogućiti, rekao je jučer Šimičević
Danas u 14 sati znat će se koliko učenika ide na maturalac, a koliko ih je odustalo

Na roditeljskom sastanku koji je održan u utorak navečer većina roditelja učenika Gimnazije Vladimira Nazora odlučila je kako njihova djeca neće ići na ekskurziju u Španjolsku.

Ovo nam je potvrdio ravnatelj Gimnazije Rade Šimičević koji je istaknuo kako roditelji konačnu odluku trebaju donijeti do danas u 14 sati kada će se znati konačan broj koliko učenika ide, a koliko ih je odustalo.

25 posto novca se ne može vratiti

- Imali smo sastanak i većina učenika i roditelja odlučila je kako ne želi ići, ali s obzirom da je većina uplatila putovanje s konačnom ćemo odlukom pričekati još do sutra. Ipak, onima koji su rekli da žele ići u Španjolsku i to ćemo omogućiti, rekao je jučer Šimičević. Istaknuo je kako nitko ne može, niti ima pravo donositi odluke u ime roditelja, koji će na koncu odlučiti ide li im dijete na maturalno putovanje ili ne. Dodao je kako će djeca koja su odustala od Španjolske najvjerojatnije moći otići na drugu destinaciju, ali kako će o tome imati sastanak za desetak dana.

- Iz agencije F-tours rekli su da se 25 posto novca ne može vratiti, ali djeca koja odustanu od putovanja zbog bolesti ili smrtnog slučaja mogu dobiti povrat novaca putem osiguravajućeg društva, rekao je Rade Šimičević.

Naime, prošlotjedni teroristički napad u turističkoj ulici Barcelone La Rambli uplašio je brojne turiste, pa tako i roditelje i djecu koja bi ovih dana trebala krenuti na maturalna putovanja u Španjolsku, a u sklopu kojih bi trebali posjetiti i Barcelonu. Mnogi su roditelji i djeca upravo zbog straha i nesigurnosti odlučili odustati od putovanja, dok su drugi odlučili da idu na planiranu ekskurziju.

Ministarstvo je preporučilo da školski odbori donesu odluku o tome trebaju li se maturalna putovanja održati ili ne, a ravnatelji su sazvali roditeljske sastanke jer smatraju kako je odluka o odlasku jedino na roditeljima.

U MIOC-u potpisane suglasnosti

Roditeljski sastanak održan je i u Gimnaziji Franje Petrića, ali tamo su roditelji odlučili da će djeca ići na maturalno putovanje u Španjolsku.

- Iz naše škole ide četiri razreda što je oko 100 djece. Na sastanku su roditelji trebali potpisati suglasnost kojim dopuštaju da dijete ide na put, što je standardna procedura prilikom bilo kakvih putovanja, i svi osim dvoje roditelja su potpisali, rekla je Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića.

Rekla je kako je na sastanku bio i predstavnik agencije F-tours, koja vodi učenike u Španjolsku, koji im je ponudio da tijekom boravka u Španjolskoj uopće ne idu u Barcelonu, što je većina roditelja odbila.

- Odlučili smo da ćemo povećati sigurnost djece dok su na putovanju tako da će se cijelo vrijeme držati u grupi, neće imati slobodno vrijeme za samostalno razgledavanje grada ili šoping, kako je to bila praksa prethodnih godina, već će cijelo biti zajedno, pojasnila je Pedišić.

Mario Miočić, iz F-toursa, agencije koja organizira većinu maturalnih putovanja na zadarskom području rekao je kako imaju preko 1.000 putnika u DalmacijI i kako je generalan stav da se na putovanja ode.

Povećat će se broj pratitelja

- Mislim da odgode putovanja nikome ne idu na ruku jer sa strane sigurnosti to ništa ne znači. Druga varijanta je bila otkaz putovanja, ali ne možemo vratiti punu uplaćenu svotu jer je dio novca već poslan u Španjolsku za rezervaciju hotela i ostale usluge. S druge strane, stanje pripravnosti i sigurnosti u Barceloni je na vrlo visokom nivou i mislim da je sada tamo sigurnije nego prije, rekao je Mario Miočić.

Dodao je kako su već početkom tjedna krenule ekskurzije iz Zagreba koje bi se trebale vratiti u Hrvatsku u vrijeme kad će zadarski učenici tek krenuti na put.

- Što se tiče naše organizacije putovanja i sigurnosti povećat ćemo broj pratitelja, a sa školama smo dogovorili kako neće biti slobodnog vremena za šetnju i istraživanje već će se svi učenici cijelo vrijeme držati grupe kako bismo cijelo vrijeme znali gdje su svi, zaključio je Miočić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno