Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

FOTOGALERIJA: Sajam otočnih proizvoda na Poluotoku, pogledajte što se sve nudi

25.08.2018. 07:15
FOTOGALERIJA: Sajam otočnih proizvoda na Poluotoku, pogledajte što se sve nudi


U organizaciji Udruge Poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“ jučer je u Zadru svečano otvoren prvi Sajam „Hrvatskih otočnih proizvoda“.
Sajam, koji se održava od 24. do 26. kolovoza u Ulici Šimuna Kožićića Benje na Poluotoku, ima za cilj poticati razvoj otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima, te brendiranje otočnih proizvoda prestižnom oznakom HOP koju svake godine dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Sajam se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Zadarske županije, Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra, a na njemu sudjeluje 25 izlagača.


Maslinovo ulje, džemovi, likeri, sirevi, kozmetika, nakit…
– Ovo je prvi ovakav sajam u Zadru kojim želimo potaknuti otočnu proizvodnju, uz nadu da će sajam postati tradicionalni, te da će se ovakav način promicanja tradicijskih otočnih proizvoda proširiti i na druge gradove na obali, istaknula je Julijana Radović Longin, voditeljica Udruge Poslovni Klaster HOP, te navela kako se na sajmu Zadranima i turistima predstavljaju otočni proizvođači sa svojim najčešće prehrambenim proizvodima poput maslinova ulja, džemova, likera, sireva i drugih autohtonih namirnica, ali i proizvođači prirodne kozmetike bazirane na otočnom bilju, kao i proizvođači nakita i drugih rukotvorina. Među izlagačima sajma su i čuvari nematerijalne baštine kao što je tovareća mužika, pučko crkveno pjevanje i sl.
Sajam je jučer otvoren na šetnici ispred Arheološkog muzeja u nazočnosti uzvanika, ali i brojnih turista koji su mobitelima ovjekovječili otvorenje sajma, a posebno nastup KUD-a „Kunjka“ iz Tkona koji su nositelji oznake HOP za Pučko crkveno pjevanje i za tradicionalne kolače.
Pozdravne riječi organizatorima i sudionicima sajma uputio je Lovro Jurišić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za razvoj i europske procese Zadarske županije koji je naglasio važnost ovakve manifestacije kojom se potiče proizvodnja autohtonih otočnih proizvoda, tim više što otoci predstavljaju značajan gospodarski resurs Zadarske županije.
– Otočni proizvodi su spoj tradicije, istraživačkog rada i inovacije i vrijedan su doprinos turističkoj ponudi, naglasio je Jurišić.
Ivica Katić, pročelnik Upravog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra također je čestitao sudionicima sajma, istaknuvši potporu Grada Zadra ovoj vrijednoj manifestaciji koja obogaćuje zadarsku turističku ponudu, te izrazio nadu da će sajam postati redovita ljetna manifestacija.


40 nositelja oznake HOP
Inače, na području Zadarske županije do sada je 40 nositelja oznake HOP (oznaka za kvalitetu i otočno podrijetlo proizvoda) za različite proizvode, od toga najviše je nositelja oznake HOP s otoka Pašmana. U ovoj godini u Zadarskoj županiji 19 je novih dobitnika oznake HOP za 2018., koju su dobili proizvođači s otoka Pašmana, Ugljana, Iža i Paga.
Oznaka je dobivena za različite proizvode: maslinovo ulje, marmelade, likere, prirodnu kozmetiku, nakit, pletene bokobrane za brodove, te nematerijalne proizvode od kojih je najpoznatija manifestacija Škraping s Pašmana, te ujedno i Pučko crkveno pjevanje iz Tkona i Tovareća mužika iz Sali.
Da su otočni proizvodi vrlo cijenjeni među potrošačima jer su ne samo kvalitetni već i jedinstveni svjedoči i autohtoni nakit iz kućne radinosti Ivanke Milašinović, koji su kupci i jučer na otvorenju sajma brzo prepoznali.
– Proizvodim nakit od domaćih materijala poput naplavina, kamena, špage i užadi, a primjetno je da se kupci sve više vraćaju ručnom radu domaće izrade, kaže Ivanka Milašinović iz Ždrelca na Pašmanu čiji unikatni nakit također nosi certifikat HOP-a.
Sajam će se moći posjetiti do nedjelje, 26. kolovoza, a za sutra su u sklopu sajma organizirana dva stručna predavanja. Tako će od 17.00 do 18.00 sati stručno predavanje na temu HOP-a održat Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, a predavanje na temu „Ljekovito bilje u prirodnoj kozmetici“ održat će Ivana Simičić s Rave. Predavanja će se održati u prostorijama Otočnog sabora u Zadru, na adresi Ulica Rikarda K. Jeretova 5.




Tko su izlagači?
Na prvom zadarskom Sajmu "Hrvatskih otočnih proizvoda" izlažu sljedeći proizvođači: OPG Branka Visković – Hvar, OPG Filip Simičić – Rava, OPG Senka Otavijević – Sutomišćica, Ugljan, Mate Rančić, kućna radinost – Preko, Ugljan, OPG Mario Šmit – Prvić, Obrt Kamen Dizajn Mario – Preko, Ugljan, Opg Nikica Žampera – Žman, Dugi otok, Udruga Sol – Olib, Ivanka Milašinović, kućna radinost – Ždrelac, Pašman, Obrt Lanđin – Kraj, Pašman, Ivan Longin, kućna radinost – Kali, Ugljan, KUD Kunjka – Tkon, Pašman, OPG Rajna Brzić – Tkon-Pašman, OPG Marija Grdaš – Tkon, Pašman, OPG Vesna Zalović – Tkon, Pašman, Škraping-Tkon-Pašman, OPG Sanja Protić – Vela Luka, Korčula, Blato 1902 – Blato, Korčula, Franica Mandić, kućna radinost – Vela Luka, Korčula, OPG Denis Barić – Veli Iž, OPG Ljiljana Mađerić – Pašman, Obrt Moćun – Kali, Ugljan i OPG Maja Sučić – Veli Iž.