Osobni stečaj zatražile 22 osobe iz Zadra i okolice, duguju skoro pet milijuna kuna

Slika korisnika valentinam
ZAKON O STEČAJU POTROŠAČA
Autor: 
Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem u Zagrebu, koji sa 665 predmeta u ukupnom broju ima udio 54,6 posto, a slijede Osijek s 97 predmeta, Pula 81, Split 57
Novi List
Od siječnja 2016. godine u Hrvatskoj je pokrenuto 1.218 postupaka osobnih stečajeva
Od siječnja 2016. godine u Hrvatskoj je pokrenuto 1.218 postupaka osobnih stečajeva pred savjetovalištima Financijske agencije  (Fina), a više od dvije trećine njih, ili 71,8 posto, završilo je neuspjelim  sklapanjem izvansudskog sporazuma, pokazuju Finini podaci.
 
Prema Fininom pregledu zbirnih podataka od 1. siječnja 2016. godine,  od kada se primjenjuje Zakon o stečaju potrošača, do 20. kolovoza ove  godine pokretanje izvansudskog postupka zatražilo je 1.215 građana i tri  obrtnika, odnosno osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, a njihova  ukupna dugovanja iznose 891,56 milijuna kuna. 
 
Osobe koje su zatražile pokretanje postupka imaju ukupno 7.397 vjerovnika. 
 
Najviše postupaka, više od polovice, pokrenuto je pred savjetovalištem  u Zagrebu, koji sa 665 predmeta u ukupnom broju ima udio 54,6 posto, a  slijede Osijek s 97 predmeta, Pula 81, Split 57, te Rijeka, u kojoj su stečaj  zatražile 52 osobe, pokazuju najnoviji podaci Fine.
 
Na Zagreb se odnosi i najveći dio prijavljenih nepodmirenih obveza,  428,9 milijuna kuna ili 48,1 posto ukupnih prijavljenih dospjelih nepodmirenih obveza u svim postupcima. 
Po iznosu prijavljenih dugovanja slijedi Split, u kojem je prijavljeno  114,9 milijuna kuna ili oko 12,9 posto svih prijavljenih nepodmirenih  obveza.
 
Savjetovalište u Zadru nalazi se na 11. mjestu u Hrvatskoj s 18 predmeta koji su pred njim pokrenuti. U ovim predmetima tražbine je prijavilo  102 vjerovnika, a ukupan broj prijavljenih obveza iznosi 3.386.690  kuna. U zbirnom pregledu predmeta prema županijama Zadarska županija se također nalazi na 11. mjestu s 22 predmeta i 4.912.490 kuna ukupnoga broja prijavljenih obveza. 
 
Iznos dugovanja u postupcima pokrenutima u savjetovalištu u Osijeku  je 62,7 milijuna kuna, a slijedi savjetovalište u Zlataru u kojem je u 23 postupka prijavljeno oko 47,5 milijuna kuna dugovanja, pokazuju podaci  Fine. 
 
U Zagrebu je izdano i najviše potvrda o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma - 417 od ukupno 875 u svim savjetovalištima.
 
Zakon o stečaju potrošača, kojim je omogućen osobni bankrot, stupio  je na snagu 1. siječnja 2016. godine i po njemu taj postupak mogu zatražiti građani ili obrtnici, odnosno osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković krajem srpnja predstavio je  prvu radnu verziju novog ovršnog zakona kojim bi se ovrhe na temelju  vjerodostojne isprave ponovno vratile u nadležnost sudova, a javni bilježnici bi u postupku sudjelovali tek kao sudski povjerenici.
 
Novine koje je u nacrtu predvidjela radna skupina trebale bi uvesti i  veću zaštitu dužnika, sniziti troškove ovršnog postupka, ukinuti mogućnost fiducijalnog upisa vlasništva na nekretnini dužnika, poboljšati  elektronsku komunikaciju, povećati sigurnost dostave, proširiti krug izuzetih iz ovrhe, uvesti obvezu obavještavanja dužnika o pokretanju ovrhe  te zabraniti deložacije u zimskim mjesecima.
 
Očekuje da će rad za novom zakonu biti gotovo do kraja godine nakon  čega slijedi vladina i saborska procedura.
Po ministrovim riječima najniža cijena ovršnog postupak trebala bi biti 300 kuna, umjesto sada maksimalne od preko 1.800 kuna. Ustvrdio je i  da sudovi imaju dosta kapaciteta za dodatne poslove te da se bilježnici u  radnoj skupini nisu bunili na smanjenje ovlasti. 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno