Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Šuker: Luka Modrić je najveći hrvatski nogometaš svih vremena!

24.08.2018. 15:00
Šuker: Luka Modrić je najveći hrvatski nogometaš svih vremena!


Sunce je bilo u zenitu, pogled je pucao na Vrbnik, a na repertoaru su bile hrvatske nogometne aktualnosti… Doduše, ne baš sve. Davor Šuker nakratko je prekinuo odmor u Grabrovi da bi ispunio obećanje iz moskovske zračne luke neposredno poslije pobjede nad Nigerijom u prvoj utakmici »kockastih« na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Onoj koja je sve promijenila… Predsjednik Hrvatskoga nogometnoga saveza najavio je ležerni, ljetni intervju na vinodolskoj rivijeri u razdoblju poslije Velike Gospe i održao riječ. Doduše, još uvijek bježi od nekih »teških« tema poput sudskih procesa bliskih suradnika, Thompsona na dočeku »kockastih«, zbivanja u »Hajduku«…, ali ističe da mu je najvažnije bilo postići dogovor o nastavku suradnje s izbornikom Zlatkom Dalićem, kojemu je nastavio teći tekući ugovor, ali uz znatno poboljšane uvjete. Naravno da je iznos ostao dijelom poslovne tajne (nagađa se da je riječ od 900 tisuća eura godišnje, nap. a.), ali prvi čovjek hrvatskoga nogometa ipak otkriva nešto vrlo zanimljivo…


– Sa Zlatkom Dalićem smo od prvoga dana imali dobar, korektan odnos, izbornik je u startu iskazao veliku ljubav i poštovanje prema reprezentaciji. Na razgovoru za vrijeme ručka u Novom Vinolodskom ponovno smo se lako dogovorili. Daliću ugovor nije produljen, on vrijedi do 2020. godine, ali mu je podebljan ugovor, kakav i zaslužuje. Sve će to biti potvrđeno na sjednici Izvršnog odbora. Koliki je iznos u pitanju? Reći ću samo da je to pravi europski, čak i svjetski ugovor! Mislim da se Zlatko Dalić sada može koncentrirati isključivo na svoj posao – kaže Davor Šuker.
Dalić je prije dogovora s vama iskazivao određene dvojbe oko ostanka, navodeći da su ga smjenjivali još na američkoj turneji?
– Ne bih sad o tome. Osvojili smo drugo mjesto na svijetu, izbornik ima bolji ugovor, jako smo zadovoljni s njim, izvrsno poznaje momčad i dajemo mu maksimalnu potporu. Želimo da svi zajedno nastavimo letjeti na spektakularnom srebru iz Rusije.


Wembley
Koje ste ciljeve postavili pred izbornika do 2020. godine? Europsko zlato?
– Eh, kad bih mogao neke stvari popraviti u hrvatskom nogometu, kad bismo imali uvjete kao Francuzi, onda bih vam odmah rekao da garantiram da ćemo doći do polufinala Europskog prvenstva. Ovako, u ovoj našoj neizgrađenoj infrastrukturi, uz velike probleme u financiranju sporta i cijele ekonomije u Hrvatskoj, ne možeš ništa garantirati. Ciljevi? Osnovni cilj je plasman na Europsko prvenstvo, to Savezu donosi stabilnost, samofinanciranje, nove eure za našu blagajnu, sve u kontekstu da i dalje budemo financijski neovisni. A sad… Hrvatska je 1998. osvojila broncu, 2018. osvojila srebro… Dakle, prema pravilima matematike, Hrvatska će 2038. godine osvojiti zlato na Svjetskom prvenstvu.
Kako se postaviti prema Ligi nacija koja počinje skorašnjim gostovanjem u Španjolskoj?
– Liga nacija je jedna cesta koja vodi na Europsko prvenstvo, kvalifikacije su druga cesta. Naš cilj je da se kvalificiramo. Nemojmo sad biti neskromni i tražiti sve pobjede u skupini sa Španjolcima i Englezima. Moja je želja prihvatiti da su kvalifikacijske utakmice s Andorom i Francuskom jednako vrijedne. I opet, nemojmo, ako se plasiramo na EURO, biti bahati i najavljivati polufinale i finale, uživajmo u svakoj utakmici faze po skupinama. Evo, sad smo nagrađeni da igramo sa Španjolcima i Englezima. Naježim se kad se sjetim da ćemo istrčati na Wembleyju, u hramu nogometa, a nikako ne mogu prežaliti da ćemo domaću utakmicu s Englezima, prvu kod kuće poslije osvajanja tog povijesnoh srebra, igrati bez publike. To će gledati cijeli svijet.
Kako će se dijeliti zarada od Svjetskog prvenstva?
– Uvijek je dogovor da se prvi dio dijeli 60:40 u korist Saveza, a onaj drugi dio 50:50. Mislim da je to fer.
Jeste li se zabrinuli za budućnost reprezentacije poslije umirovljenja Danijela Subašića, Vedrana Ćorluke i Marija Mandžukića?
– Nisam zabrinut. Naravno da nam je teško kada odu trojica takvih igrača, ali kroz povijest je 95 posto reprezentativaca dolazilo kroz naše mlade selekcije, i to je naša formula uspjeha. Naše razne selekcije igraju dvjestotinjak utakmica godišnje, a samo njih desetak nam donose zaradu. No, mirni smo, ulažemo ponovno u naše mlade igrače, hvala Bogu, u našem podneblju ima dosta dobrih nogometnih škola i novi talentirani klinci stalno dolaze. To je bogatstvo Hrvatskog nogometnog saveza. Sjetite se gdje su i kako su počeli Modrić, Perišić, Subašić…
Jeste li razgovarali s nekim igračima koji su bili na vagi da krenu putem Subašića, Ćorluke i Mandžukić?
– Po tom pitanju izbornik Dalić ima potpunu autonomiju, to je isključivo njegova domena. Kod mene će izbornik uvijek imati odriješene ruke, a odgovarati isključivo za rezultat. Uvijek sam za to da svatko radi svoj posao.
Hoće li se Nikola Kalinić vratiti u reprezentaciju?
– To je pitanje za njega i za izbornika, koji ima potpunu autonomiju u odlučivanju. U redu, nema Kalinića? I? Što sad? Zar ćemo sada umrijeti? Imamo strašnu reprezentaciju i gotovo!
Izbornik Dalić kaže da nikada neće prežaliti poraz od Francuza u finalu. A vi?
– Prezadovoljan sam osvajanjem drugoga mjesta.




Pravi biznis
Srebro na ruskom Mundijalu donijelo vam je status najuspješnijega predsjednika HNS-a u povijesti, ali Luka Modrić je zasjenio vašu igračku karizmu…
– Svi moramo biti presretni zbog priznanja Luki Modriću. Drago mi je da je Luka tako odigrao Svjetsko prvenstvo, bio lider, za njega imam samo riječi hvale i jedino što mogu dodati: »Chapeau, kapa dolje!« Kao predsjednik sam ponosan na Modrića, na njegove nastupe čijoj su kvaliteti pridonijeli i sveukupna atmosfera u reprezentaciji, i izbornik, i navijači.
Je li Luka najveći hrvatski nogometaš svih vremena?
– Pa već sam vam odgovorio da jest.
A je li favorit za FIFA-inu Zlatnu loptu?
– Da ja biram, odmah bih je dodijelio Luki!
Poslije ruske bajke dogodili su nam se klupski europski neuspjesi »Hajduka« i »Rijeke«. Kako to objašnjavate?
– Žao mi je što su ispali, naravno, zbog klubova i njihovih rejtinga. Eto, mi mislimo da je uvijek lako dospjeti u Europsku ligu ili Ligu prvaka, a danas svi ulažu u nogomet, nogomet je najbrže rastući biznis u Europi.
Nacionalni stadion?
– Otkad sam postao predsjednik saveza, zalažem se za nacionalni nogometni stadion, ali sada se zalažem i da taj isti stadion bude i atletski. Treba poštovati činjenicu da je naša najbolja atletičarka Sandra Perković već pet godina nepobjediva u svojoj disciplini i kao takva zaslužuje optimalne uvjete. Kapacitet? Prema europskim standardima mora imati između dvadeset i trideset tisuća sjedećih mjesta, ali neka ima i dvadeset, samo da se izgradi. U tom slučaju donijet ću Hrvatskoj europske nogometne Superkupove i finala Europske lige.
Kako izgleda vaš dan na odmoru u Novom Vinodolskom?
– U koje god vrijeme išao spavati, uvijek se ustajem u osam sati i – odmah u more. Tek onda pranje zubi i doručak. Bogatstvo je kada se možeš »probuditi« u moru. Novi Vinodolski odlična je destinacija za odmor, a paše mi i što sam za sat i 15 minuta u Zagrebu. Na moru punim baterije i za nastup u utakmici legendi »Reala« i »Arsenala« na Emiratesu, 8. rujna.


Daliću sam dao svjetski ugovor!


– Na razgovoru za vrijeme ručka u Novom Vinolodskom ponovno smo se lako dogovorili. Daliću ugovor nije produljen, on vrijedi do 2020. godine, ali mu je podebljan ugovor, kakav i zaslužuje. Sve će to biti potvrđeno na sjednici Izvršnog odbora. Koliki je iznos u pitanju? Reći ću samo da je to pravi europski, čak i svjetski ugovor! – kaže Šuker