Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

11. BRUDETIJADA Ekipa Mali podignula veliki pehar, »planulo« 480 litara brudeta

24.08.2019. 06:53


Miris brudeta širio se u noći sa četvrtka na petak u Sukošanu na jedanaestoj po redu » Brudetijadi 2019.« koju su za domaće i furešte organizirali i financirali Općina Sukošan i Turistička zajednica.


Žiri na mukama
Nepregledno mnoštvo ljudi na Donjem moru moglo je uokolo Palaca, nadbiskupskog ljetnikovca iz 1470. godine, vidjeti domaće ribare kako s brodicama love ribu »na sviću«.
– U brudet je uklesano znanje, umijeće i trud kuhara koje se prenosi generacijama od stoljeća sedmog do današnjih dana, kazao je hrvatski masterchef Renato Kraljev iz Zadra.
Stoga nije bilo lako ocjenjivačkom sudu (Renato Kraljev, vrsna kuharica Miluška Zelantov iz Sv. Filipa i Jakova i meštar Mile Jurjević iz zadarske MIT-medije, te domaćih snaga: Božidar Dijan Tralje, Vedran Dević Karaganja i Vele Brkić Šanduka) između devet brudeta, moglo bi se reći vrhunske kvalitete, ocijeniti koji je najbolji, po okusu, mirisu, gustoći, prezentaciji i izgledu.
– Koliko je Dalmatinaca, toliko i recepata za brudet. Brudet je jednostavan ali i iznimno složen jer treba pogoditi pravu kombinaciju, koliko čega staviti, istaknuo je Kraljev.
Ovogodišnji šampioni su članovi ekipe Mali s glavnim kuharom Davorom Smolićem Kalepinom bogatiji za neopisivo slavlje, veliki pehar i 1.500 kuna. Drugoplasirana ekipa su Papaline Marinka Franića Kamure koju je pojačao hrvatski gimnastičar Robert Seligman iz Osijeka, pobjednik na konju s hvataljkama na Svjetskom kupu te srebreni i brončani Europljanin. I na ovom gastro polju osvojili su odličje. Osim pehara dobili su 700 kuna, taman za piće ove odlične ekipe.
Trećeplasirani je bio Boćarski klub Sukošan za koje je kuhao iskusni Ante Jerak Špaca iz Debeljaka, a 500 kuna će biti dovoljno da nazdrave iz pehara i spreme još jedan ovako ukusan brudet. Za najveselije ekipe proglašeni su Komunalci i Bruderi.


Opojni miris, šug i pulenta
Bilo je devet natjecateljskih ekipa. Osim navedenih brudet su kuhali: Makarunci, Moto klub Sv. Kasijan, Mare Nostrum i Šišmar Kali.
Sukošanski brudet u 200-litarskom loncu kuhao je Kraljev, a opuzenski brudet – međunarodno poznata »Družba Pivčeva kala«.
– Bez blagog sukošanskog i žestokog neretvanskog brudeta te zamamnog mirisa i okusa »kualjskog« brudeta, Brudetijada i tisuće posjetitelja ovoga istinskog spektakla, priznali to ili ne, bilo bi uskraćeno, kazao je sukošanski voditelj-animator Andrija Vanjak, ravnatelj OŠ Pakoštane.
Kada je napokon došlo vrijeme za degustaciju brudeta, svi su uživali u finom mirisu, sočnom šugu, pulenti. Prava gozba. Tako je oko 480 litara brudeta, planuo jako brzo, prebrzo.
Za uzavrelu zabavu »krivci« su grupa Kanela (Patricija Žunić, Ive Fuzul, Zvonimir Đimoti, Luka Baranović, Dario Rudić, Luka Brala) te Duo Bura.