Plinofikacija bolničke kotlovnice 3,2 milijuna kn

Slika korisnika mkvanja
Za izvođača radova izabran Termorad
Radi se o zahvatu vrijednom 3.234.256,25 kuna, a početak radova očekuje se već do kraja ovog mjeseca, doznajemo od dr. Željka Čuline, ravnatelja OB Zadar koji dodaje kako će se u sklopu tih radova ujedno urediti i sam objekt u kojem je smještena kotlovnica, a koji je prilično neugledan
Vedran SITNICA
Od ove zime u zadarskoj Općoj bolnici za grijanje prostora koristit će se prirodni plin, što znači uštedu i čistiji zrak

Od ove zime u zadarskoj Općoj bolnici za grijanje prostora koristit će se prirodni plin. Radove na plinofikaciji kotlovnice te rekonstrukciji postrojenja i instalacija, obavit će zagrebačka tvrtka Termorad koja je kao najbolji ponuđač izabrana na javnom natječaju zadarske bolnice.
- Radi se o zahvatu vrijednom 3.234.256,25 kuna, a početak radova očekuje se već do kraja ovog mjeseca, doznajemo od dr. Željka Čuline, ravnatelja OB Zadar koji dodaje kako će se u sklopu tih radova ujedno urediti i sam objekt u kojem je smještena kotlovnica, a koji je prilično neugledan.
Uporabom ovog energenta zadarska bolnica ostvarit će značajan financijski benefit, ali i građani koji žive u blizini, jer će se s nestankom žutog, gustog dima uvelike smanjiti štetna emisija CO2. Zadarska bolnica je, naime, godinama bila najveći onečišćivač zraka u predjelu Relje i Bulevara, a pregovori s koncesionarom, austrijskom tvrtkom EVN, za prelazak na ovaj jeftiniji i čišći energent, odavno su obavljeni.
Prema procjenama koje su još prije nekoliko godina dali iz EVN-a, prelaskom OB Zadar na plin s mazuta LUS-1, koji slovi za jedan od najprljavijih i potencijalno kancerogeno opasnih energenata na tržištu, emisija CO2 bi se trebala na godišnjoj razini smanjiti za 400 tCO2, dok bi se na cijeni energenta uštedjelo godišnje oko 300 tisuća kuna.
Kako plin omogućuje neusporedivo čišći i kvalitetniji rad kotlovnice, procijenjeno je i da bi se troškovi servisiranja kotlovnice i čišćenja dimnjaka smanjili upola. Takva iskustva već imaju neke zadarske tvrtke koje su među prvima uvele plinofikaciju među kojima su Tvornica kruha Zadar, Turisthotelova praonica rublja, Dom za stare i nemoćne kod Sfinge, Maraska... Kako su nam lani kazali odgovorni u tim tvrtkama, ne samo da su im se prepolovili računi, već su se riješili i brige oko nabavke goriva.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno