ŽIVOT NA OTOKU Nedostaje vezova za barke mještana i helidrom za hitne intervencije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Na Maloj Ravi nema »letećih turista«, ali ima letećih problema
Mještani imaju svoje obiteljske liječnike u Zadru, ali ako se dogodi akutna bolest koja treba hitnu intervenciju, tu smo nemoćni i prepušteni sudbini u ruke, zabrinuto kaže predsjednik MO-a, nadodajući kako i za taj problem postoji rješenje, ali je potrebna volja. Rješenje je, kaže on, izgradnja helidroma što je nužno kako bi se održao život na otocima i zadržale mlade generacije
Zdenko SMILČIĆ
Premalo je vezova za barke, trebalo bi izgraditi dva pontona

U srcu turističke sezone u kojoj se uglavnom spominju postoci noćenja i posjeta za velike gradove, čije su statitistike puno bolje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nikako ne smijemo izostaviti ni zadarske otoke.
Naime, otočni turizam postaje sve popularniji. Kako kaže predsjednik Mjesnog odbora Male Rave Zdenko Smilčić, čisto more, sunce i udaljenost od urbane jezgre glavni su razlozi koji goste dovode na otoke.

Mala Rava - otok koji ne spava

- Ove godine se povećao broj obiteljskih gostiju, koji se na Maloj Ravi zadržavaju i do tri tjedna. Po tome je otočni turizam specifičan, jer nema »letećih turista« koji se zadrže dva do tri dana, govori Smilčić dodajući kako brodska i trajektna povezanost u tome svemu imaju veliku ulogu jer se turisti osjećaju sigurno, imaju, kaže Smilčić, svakodnevne brze brodske linije i trajektne tri puta tjedno.
Mala Rava je otok koji ne spava, iako broji tek 30 stalnih stanovnika, taj se broj ipak poveća ljeti dolaskom ostatka obitelji.
Posebno raduje što sa svojom obitelji dolaze i djeca koja vole provesti ljeto na otoku.
- Kako bismo animirali djecu, izradili smo im vaterpolo bezen u samoj uvali, a želja nam je napraviti i nogometno igralište za koje će se, vjerujemo, iznaći rješenje jer prostora na otoku ima ističe Smilčić, najavljujući i izgradnju biciklističke staze koju je grad Zadar obećao.
Uz sve blagodati koje je priroda ovom malom mjestu dala, i svu aktivnost Mjesnog odbora i mještana postoji i problem na koji nas posebno Smilčić upozorava, a to je hitna medicinska pomoć, koju nemaju.
- Mještani imaju svoje obiteljske liječnike u Zadru, ali ako se dogodi akutna bolest koja treba hitnu intervenciju, tu smo nemoćni i prepušteni sudbini u ruke, zabrinuto kaže predsjednik MO-a, nadodajući kako i za taj problem postoji rješenje, ali je potrebna volja. Rješenje je, kaže on, izgradnja helidroma. Smilčić se slaže da je jedna takva izgradnja skupa investicija, ali je nužna kako bi se održao život na otocima i zadržale mlade populacije.

Kako će s galebovima izaći na kraj?

Svjestan potrebe razvoja marikulture, koju podržava, Smilčić ipak upozorava kako bi se trebalo držati nekog plana oko postavljanja kaveza za uzgoj ribe.
- Situacija u kojoj se sada nalazimo nije za nas dobra jer ti bazeni guše i donose svoje posljedice. Veliki su problem galebovi, kojih je sve više. Nastavi li se ovakvim tempom besplanskog uzgoja tovljenja ribe, ja ne znam kako ćemo mi s galebovima izaći na kraj.
Oni nam uništavaju krovove kuća i gusterne. Narušavaju nam osnovu egzistencije i vrlo smo zabrinuti jer se sami ne možemo od njih zaštiti, naglašava Smilčić ukazujući na još jedan problem koji muči ove »zadarske« otočane, a to je nedostatak vezova za barke.
- Ovdje ne govorim o komercijnim vezovima. Vi imate 14 bova u uvali. Ovdje je riječ o vezovima za barke mještana. Mi smo pokušali sve što je u našoj moći. Obratili smo se zadarskoj Lučkoj upravi s prijedlogom da sami izgradimo dva pontona, ali nam do danas nam nisu odgovorili. To nas muči, jer nama otočanima barka je život, naglašava Smilčić. (Nikolina MOJIĆ)
 

Nemaju telefonske veze, ali nitko ih  ne čuje

Veliki i dugogodišnji problem su loša i nikakva telefonska instalacija. Naši mještani redovno podmiruju mjesečnu telefonsku pretplatu, a često i po mjesec dana nemaju u telefonsku vezu, potužio se predsjednik Mjesnog odbora, Smilčić.
Nevrijeme koje je bilo početkom srpnja, dodatno je pogoršalo već lošu situaciju. Porušilo je telefonske stupove koji do danas nisu vraćeni u funkciju. Mi smo se obratili nadležnima, ali nikoga nije briga. Stupovi leže po putu, a naši mještan koji su uglavnom starije životne dobi ne mogu komunicirati sa svojim obiteljima, rekao nam je Smilčić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)