Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DAN OPĆINE Podvožnjak ispod piste kao kruna svih projekata

24.08.2020. 08:30


Prisjećanjem na poginule branitelje i civile iz Domovinskog rata, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća, svetom misom, svečanom sjednicom Općinskog vijeća te s dvije glazbeno-zabavne večeri proslavljen je Dan Općine Zemunik Donji (Zemunik Donji, Zemunik Gornji, Smoković), a koji se obilježava u povodu blagdana Kraljice mira – Kraljice Hrvata.
Zbog epidemije koronavirusa svečana sjednica Općinskoga vijeća održana je na Trgu dr. Franje Tuđmana, u centru Zemunika Donjeg.
– Ovu godinu je obilježila kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa, koja je prouzročila mnoge probleme u cijelom svijetu, kazao je Ivica Šarić, načelnik općine.


Radili punom parom
– Mišljenja sam da smo se u toj situaciji dobro snašli i reagirali na odgovarajući način. U prvom valu epidemije Općina je reagirala promišljeno i odgovorno, zaštitili smo naše starije mještane i one koji spadaju u rizične skupine, rekao je Šarić iskazavši pritom ponos na sve općinske djelatnike i službe te na volontere, mladiće i djevojke, koji su se dragovoljno javili i ponudili svoju pomoć.
Kriza je prouzročila i ekonomske probleme što je uzrokom znatnim smanjenjem općinskog proračuna.
– Ne samo da su nam smanjeni prihodi po osnovi poreza, nego smo intervenirali i dijelom ili u cijelosti oslobodili naše ugrožene tvrtke i obrte davanja koje imaju prema Općini. To ne znači da nismo ništa radili, naprotiv radili smo punom parom, pohvalio se Šarić, te je nastavio:
– Zahvaljujući zajedništvu izgradili smo nogostup u Mostaru i djelom u Smrdelju u duljini od 900 metara, asfaltirali oko dva kilometara nerazvrstanih cesta, kompletno rekonstruirali županijsku cestu u Zemuniku Gornjem, uredili Trg mons. Ivana Prenđe, izgradili pristup crkvi sv. Kate i nastavljamo s uređenjem okoliša, izgradili nekoliko vodovodnih ogranaka, spojili vodu i struju na igralištu u Smrdelju i Zemuniku Gornjem, do savršenstva uredili igralište u Lužinama, nabrojio je Šarić te se posebice zahvalio ŽUC-u ravnatelja Branka Kutije i zadarskom Vodovodu direktora Tomislava Mataka
Kruna svega je, kaže on, konačni je dovršetak i puštanje u promet podvožnjaka ispod aerodromske rulne staze nakon što je prije 10 godina, 7. travnja 2010., za sav promet bila zatvorena legendarna cesta koja je od Zemunika vodila do Zadra i pritom presijecala pistu Zračne luke Zadar.


Čežnja zvana športska dvorana
– ​Kruna svega je nakon deset godina konačni dovršetak i puštanje u promet podvožnjaka ispod rulne staze Zračne luke. Sad nam je svima srce na mistu, a posebno mi je drago da i Božidar Kalmeta opet može starom cestom njegovog djetinstva kad se sa svojim didom od Arbanasa do Zemunika vozija karom i tovarom, rekao je Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik Donji te izazvao veliki aplauz nazočnih.
Zemunički načelnik je potom nabrojio kapitalne projekte važne za ovu ravnokotarsku općinu koji uskoro kreću u realizaciju ili su već u početnoj fazi.
– Ponajprije je to početak gradnje 1. faze kanalizacije Zemunik Centar i priključenje kanalizacijskog spoja od Tromilje do pročistača kojima ćemo glavni kolektor Zemunika staviti u funkciju. U završnim smo pripremama za raspisivanje natječaja za gradnju športske dvorane koju sanjamo desetljećima. Započeli smo s radovima na visoko i niskonaponskoj mreži u Zemuniku Gornjem, a ugovorena je i izgradnja vodovoda Gornje koja treba uskoro i započeti, poručio je Ivica Šarić.
Svečanu sjednicu je vodio Josip Krnčević, predsjednik Općinskog vijeća. Svečanom ozračju pridonijela je ovdašnja ženska klapa Kandelora, jedna od najpoznatijih ravnokotarskih brendova.
– Godina koja teče izuzetno je teška. Suočili smo se s nečim potpuno novim. Prošli smo i elementarne nepogode, i rat, i poraće, ali epidemija je nova nesreća s kojom se trebalo uhvatiti u koštac i pokušati nastaviti živjeti. Zahvaljujući dobroj reakciji s nacionalne razine, ali i jednako tako kvalitetnom radu županijskoga Stožera civilne zaštite, na čelu s mojim zamjenikom Šimom Vickovićem, kao i discipliniranosti naših građana, situacija je dovoljno dobra da ipak imamo turističku sezonu, kazao je Božidar Longin, zadarski župan.




EU fondovi na dlanu
– U suradnji s vašim vrijednim načelnikom Šarićem i njegovim suradnicima, kazao je Longin, radimo na tome da ova općina, ali i cijela naša županija bude ugodno mjesto za život. Unatoč korona krizi, niti mi u županiji, ali niti vrijedni općinski djelatnici nismo odustajali od brojnih projekata kojima je cilj unaprijediti kvalitetu života svih stanovnika. Tako je Županijska uprava za ceste uložila više od milijun i pol kuna u sanaciju dva kilometra kolnika u Zemuniku Gornjem te nogostupa u Mostaru i Smrdelju.
Nadalje, treba istaknuti kako smo zahvaljujući kvalitetnoj suradnji s Hrvatskim vodama i resornim Ministarstvom osigurali gotovo dva milijuna kuna za izgradnju dijela kanalizacijskog sustava, točnije za Podsustav. Posebno me vesele aktivnosti vaše općine na povlačenju sredstava iz EU fondova, zaključio je Longin pošto je istaknuo kako rade na brendiranju cijele županije kao gastronomska destinacija, u čemu će Ravni kotari imati dodatnu prigodu iskoristit svoje potencijale.
 


Nagrađene Mirna Šarić i Anđela Dujak, učenice generacije


Ove godine nisu dodijeljene općinske nagrade i priznanja. Načelnik Šarić je zato, najboljim učenicama generacije 2019./2020. Osnove škole Zemunik, dodijelio bukete cvijeća, zahvalnice i novčanu nagradu te im poželio puno uspjeha u daljnjem školovanju. Osim Mirne, Anđele i njenih obitelji najponosnija je zasigurno bila Božena Župan, ravnateljica zemuničke škole.
 


Sveta misa, procesija i glazba


Molitvu odrješenja kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima je predvodio don Jerko Vuleta, župnik koji preuzima župu Nin. Svečano koncelebrirano misno slavlje u crkvi Kraljice mira – Kraljica Hrvata u zajedništvu sa župnikom Vuletom i subraćom svećenicima je predvodio don Ante Dražina, 29-godišnji svećenik iz Gorice koji je na školovanju u Rimu. Liturgijske pjesme je pjevao župni zbor pod ravnanjem č.s. Vladislave. Nakon euharistijskog slavlja uokolo centra Zemunika održala se veličanstvena procesija s kipom Majke Božje kojeg su nosili zemunički mladići i muževi.
Na centralnom trgu su održane dvije glazbe večeri, uoči i na dan crkveno-pučke fešte. Koncerte su održali popularna klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca i pop grupa Vista Zadar.