Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

EUROPSKI DAN SJEĆANJA Plenković: Bez istine nema ni pomirbe, ni poštovanja žrtava

24.08.2020. 07:36


Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je na Golom otoku položio vijenac kod spomen-ploče Vlade te zapalio svijeću na spomen-križu kao dio obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Uz njega su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te posebni savjetnik premijera za društvena pitanja Zvonko Kusić. Koncentracijski logor i zatvor na otoku Goli otvoren je 1949. godine nakon rezolucije Informbiroa, za vrijeme obračuna s pristašama staljinizma unutar Komunističke partije Jugoslavije, a kasnije su se ondje zatvarali i drugi politički neistomišljenici te je zatvor, kao kaznionica, egzistirao do potkraj 1980-ih.
– Danas smo ovdje da bismo odali počast žrtvama, u ovom konkretnom slučaju žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sustava koji je obilježio povijest 20. stoljeća te Hrvatske i hrvatskoga naroda. Važno je da njegujemo kulturu sjećanja, jer bez istine nema niti svijesti, niti poštovanja prema žrtvama, a niti pomirbe u kontekstu svakoga europskoga naroda, pa tako i hrvatskog, izjavio je Plenković.
Na novinarsku konstataciju da premijeri do sada nisu često dolazili na Goli otok i pitanje je li ovo ispravljanje nepravde, premijer je rekao da je njegova želja bila osobno doći na Goli otok ove godine i odati počast njegovim žrtvama.


​Spomen-ploča
– Nisam prvi predsjednik Vlade na Golom otoku, dapače, spomen-ploča datira od prije desetak godina. Također, ovdje je prije dvije godine bio i predsjednik Hrvatskog sabora i često su dolazila izaslanstva, rekao je Plenković.
Na drugo novinarsko pitanje, sugeriraju li njegov odlazak u Varivode i odlazak potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Grubore novi smjer Hrvatske, rekao je: »To su, možemo reći, dvije odvojene stvari.«
– Na Golom otoku smo u kontekstu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih sustava, a odlazak potpredsjednika Vlade Medveda u Grubore 25. kolovoza, s potpredsjednikom Miloševićem, je drugoga karaktera. On se odnosi na zločine koji su počinjeni, naravno prije svega, prema Hrvatima i hrvatskom narodu u Domovinskom ratu, ali onda nažalost i na nekoliko tih propusta, nedjela, protiv građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Mislim da je dobro da iskazujemo poštovanje prema svim žrtvama, rekao je premijer.
Njegov posebni savjetnik za društvena pitanja i predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Zvonko Kusić rekao je kako je jedna od postavki Vlade i Vijeća da se nijedan zločin, nijedno kršenje ljudskih prava, ne može relativizirati.


Društveni interes
– Nijedno zlo ne može se umanjivati drugim zlom. Nikakav politički cilj i historijska nužda ne opravdavaju zločine – to je postavka Vijeća, koje je osnovala ova Vlada. Mi nastojimo da takav dojam bude i u društvu, jer vlade i povjerenstva uvijek postavljaju smjernice, a društvo uvijek reagira na svoj način. Intencija ovoga dana je da se razotkriju svi zločini, da se napravi otklon prema svim zločinima i prema svim kršenjima ljudskih prava te da to zaista bude jedan spomen-dan koji će biti opomena za cijelu Europu. Europa je bremenita totalitarnim režimima koji su nanijeli toliko zla, zločina narodima kao rijetko gdje, a Hrvatska je u tome također bila jako zastupljena, rekao je Kusić.
Na pitanje tretiraju li se znakovlja svih totalitarnih režima jednako, rekao je da u Dokumentu dijaloga, koji je Vijeće donijelo u veljači 2018., izričito stoji koji su znakovi sporni, a koji nisu.
– No, važno je napomenuti da postoje neki izuzeci. Kritičari često, obično su to ekstremne skupine dva pola koja postoje u društvu, traže zabranu jednih, a ne zabranu drugih. Međutim, mi moramo uravnotežiti društveni interes. Nama je važno da se taj antagonizam u društvu ne nastavi u generacijama koje dolaze, izjavio je Kusić. (Jakov KRŠOVNIK)
 




Documenta i Zaklada Friedrich Ebert pozdravili premijerovu odluku da posjeti Goli otok


Dokumenta – Centar za suočavanje s prošlošću i Zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert pozdravili su odluku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima posjeti Goli otok.
»Ujedno Vas ponovo pozivamo na zaštitu Golog otoka i Svetog Grgura. Kao što ćete nažalost vidjeti, objekti na otoku su prepušteni devastaciji i propadanju« navodi se u otvorenom pismu premijeru.
Dokumenta i Zaklada ukazuju i na potrebu hitnog izdvajanja sredstava za pripremu konzervatorske podloge i zaštitu lokaliteta kao temeljnih preduvjeta očuvanja ostataka nekadašnjeg logora, kasnije zatvora na Golom otoku i Svetom Grguru.
To nije moguće, ističu, napraviti bez podrške Vlade, posebice Ministarstva kulture, a nadaju se i potpori za stvaranje muzejsko-obrazovnog centra za posjetitelje na Golom otoku kao važnog koraka u njegovanju kulture sjećanja.
»Želimo Vam skrenuti pažnju na virtualni vodič kroz povijest logora na Golom otoku predstavljen u petak, nastao u suradnji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Zagrebačkog ureda Zaklade Friedrich Ebert. Virtualni vodič dostupan je na adresi https://goli.hr/ Nadamo se da će naš vodič unaprijediti Vaš boravak na otoku te da ćemo zajedničkim nastojanjima sačuvati Goli otok od devastacije i propadanja«, ističe se u pismu. (Hina)