Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvanje s crkvom

24.08.2020. 13:36


U ultimativnom remek djelu, kojega često spominjem, »Amacordu« Federica Fellinija, lik svećenika prikazan je kao vic, sporedna pojava, ali kompleksna, u životu mladoga Tita. Pubertetlija dolazi na ispovijed, ne shvaćajući bit ovoga sakramenta, jer bijaše još dječak kada je pošao na vjeronauk. Jedini grijeh koji vic svećenika zanima jest seks.
Vic svećenik pokazan je i u »Našem malom mistu« velikoga Smoje. Ova dva umjetnička djela pokazuju svu kompliciranost života na Mediteranu gdje je Katolička Crkva duboko posadila svoje korijenje. Dok se Crkva upinje, čovjek migolji. Veliki Roberto Roselini, u svom remek djelu, filmu »Rim otvoreni grad«, svećenik je drsko hrabar čovjek koji riskira svoj život ne bi li spasio ljude od fašističkog masakra. Genijalni David Lean u svom filmu »Ryanova kći«, svećeniku kojega utjelovljuje divni Trevor Howard, u lijevu ruku stavlja bocu viskija iz kojim stalno rosi svoja suha usta. Trevor se u malom primitivnom priobalnom mjestu zauzima za mjesnog redikula, grbavca Johna Millsa. Redikul je u maloj zadrtoj sredini svatko onaj koji je drukčiji. Drukčiji služi za ismijavanje, drukčiji je redikulizacija ljudskih širina, redikul je medij na kojem se liječe vlastiti kompleksi i frustracije.
Sjedeći s dragim prijateljem, velikim filmskim režiserom na saljskim skalinama slušam: »Svoju religioznu čežnju dekontaminiram od katoličanstva.«
Kada su kardinali izabrali Angela Roncallija za Rimskoga biskupa, koji je papa, misleći kako će kratkotrajno biti papa, naš Ivan XXIII., u sakristiji bazilike svetog Pavla izvan zidina, sazvao je Drugi vatikanski sabor rečenicom »Iziđimo iz svojih grimiznih ovčinjaka, vratimo se na Izvore. Vratimo se Evanđelju.«
Moje hrvanje s Crkvom zapravo je puhanje u lug povijesnih nakupina koje je neuralgično skupljala Crkva kroz dvadeset stoljeća. Moje hrvanje s Crkvom, Fellinijev vic, Leanova boca viskija, režiseova dekontaminacija religiozne čežnje zapravo je čežnja za živim Bogom Isusa Krista. Sve povijesne nakupine u klerikalizaciji, iskanju moći, prestižu i taštini okamenile su Izvor koji je Isus Krist s jedinom i temeljnom zapovjedi: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem i svom dušom svojom. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga.« Tko razumije ljubav, razumije i Isusa Krista. Sve ostalo je hrvanje s onim što Crkva nije. Hrvati se znači ljubiti.