Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kovačević: Cilj nam je povećati konkurentnost naših tvrtki na tržištu

24.08.2020. 12:48


Županijska Agencija za ruralni razvoj može se pohvaliti izvrsnim odazivom na natječaj za pružanje pomoći ribarstvu. Kako kaže njen ravnatelj, Vladimir Kovačević, zatvorila je Javni poziv koji je bio usmjeren malim i srednjim poduzećima iz sektora ribarstva i akvakulture s ciljem jačanja njihove konkurentnosti i inovativnosti:
– Poziv je bio raspisan u sklopu projekta INVESTINFISH koji je sufinanciran u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska na kojem AGRRA ima ulogu partnera. Kako sektor ribarstva i akvakulture uglavnom karakteriziraju mala, srednja i mikro poduzeća koja se zbog svoje veličine i visokih troškova suočavaju s poteškoćama u pristupu inovacijama, cilj ovog projekta i raspisanog Poziva bio je olakšati upravo tim poduzećima pristup inovativnim uslugama i proizvodima kako bi se na taj način olakšao njihov svakodnevni rad i povećala njihova konkurentnost na tržištu – ističe Kovačević, napominjući kako je odaziv na Javni poziv bio jako dobar:


Pilot projekti
– Ukupno se na Poziv javilo 13 poduzeća iz Zadarske županije koja sada ulaze u drugu fazu evaluacije te će ukupno 8 izabranih biti u mogućnosti financirati svoje inovativne ideje. Poduzeća su se mogla javljati na Javni poziv sa svojim idejama u sklopu tri inovacijska područja: tržišno unapređenje, novi plan proizvodnje i održivost proizvodnje. Mogli su se, naime, financirati pilot projekti koji obuhvaćaju širenje na tržištu i e-trgovinu, inovacije u vidu novih materijala i novih tehnologija, ali i inovacije u zbrinjavanju otpada i prenamjeni ostataka – pojašnjava ravnatelj.
U AGRRA-i su, naime, ugodno iznenađeni odazivom poduzeća na Javni poziv, ali i idejama koje lokalna poduzeća žele implementirati:


Nove metodologije uzgoja
– Razrada novih metodologija uzgoja, biopredacija na uzgajalištima riba, širenje prodaje putem web kanala ili biorazgradivi pakirni materijali samo su neke od ideja s kojima su se zainteresirana poduzeća javila na Poziv, što ukazuje na novi smjer prema kojem ona idu, a to je održivo, konkurentno i ekološki osviješteno ribarstvo i akvakultura – zaključuje ravnatelj AGRRA-e.
Naime, u okviru Javnog poziva interes isključivo izražavaju gospodarski subjekti koji će postati korisnici usluga specijaliziranih stručnjaka, a koje će AGRRA nabaviti u posebnom postupku prema pravilima jednostavne nabave ili javne nabave. Postupak odabira gospodarskih subjekata kao korisnika te specijaliziranih stručnjaka koji de pružati usluge korisnicima odvija se u dvije faze, na način da se u prvoj fazi Javnim pozivom odabiru gospodarski subjekti kao korisnici, dok se u drugoj fazi nabavljaju specijalizirani stručnjaci koji de pružati usluge korisnicima, a prema iskazanim interesima i potrebama korisnika sukladno pravilima jednostavne nabave ili javne nabave.




Inovacijski pristup
U Agenciji još ističu kako će odabrani gospodarski subjekti, a riječ je o osam tvrtki, uživati pogodnosti suradničkog i otvorenog inovacijskog pristupa te će im biti pružena podrška u smislu približavanja inovacijskog procesa od strane visoko specijaliziranih stručnjaka. Odabrani gospodarski subjekti bit će korisnici namjenskih usluga s ciljem uvođenja inovativnih usluga ili tehnoloških proizvoda na temelju iskazanih potreba, uključujući analizu tehničke izvedivosti, odnosno Inovacijski plan, kako bi se navedene gospodarske subjekte potaknulo na uvođenje tehnoloških ili organizacijskih noviteta.