Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ovo su upute za početak nove školske godine, evo što se očekuje od učenika i roditelja

24.08.2020. 14:55


Ministar obrazovanja Radovan Fuchs predstavlja upute o početku nove predškolske, školske i akademske godine.
”Škola počinje 7. rujna i gotovo, u svim županijama”, rekao je ministar Fuchs ranije danas nakon sastanka Nacionalnog sa županijskim stožerima civilne zaštite.
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljaju se Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19, vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.
Uz ministra Fuchsa upute predstavlja dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i koordinatorica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.
“Radi se o heterogenoj dobnoj skupini. Manja djeca mogu teže provoditi te mjere, a bitno je da provode vrijeme u vrtiću. S druge strane tu su adolescenti koji se bolje mogu pridržavati toga.
Djeca nisu superširitelji ove bolesti i rijetki su prijenosi bolesti s djece na nastavnike i učenike, takva su i naša iskustva. Imamo i posebnu grupu djece, oni s teškoćama u razvoju, oni i kad su u višoj životnoj dobi je važno da su u školama i vrtićima”, rekla je Pavić Šimetin.
Dodaje da su upute pisane na način da svaka škola i vrtić mogu iz njih napraviti ono što mogu, ali se trebaju prilagoditi svojim mogućnostima. Uvjeti su različiti širom Hrvatske, dodaje Pavić Šimetin.


Tko ne ide u školu?
“Važno je da svi budu upoznati s ovim uputama. Osnovno je pravilo: u školu ne ide onaj sa simptima ili tko je zaražen Covidom-19.
Treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt između odgojno-obrazovnih grupa unutar ustanova, pojačati higijenu prostora i osobnu higijenu, a prostor treba redovito provjetravati”, rekla je Pavić Šimetin.
Nastava se mora organizirati tako da učenici dolaze što manje u kontakt s pojedinim nastavnicima tijekom određenog perioda, dakle predlaže se dvosatna ili trosatna nastava.
“Treba i razlomiti dolaske i odlaske u školu, kao i vrijeme odmora. Tu je i pitanje eventualno zamjenskog prostora da slučaj da u nekoj učionici nema dovoljno prostora za održavanje distance, to je na samim ustanovama”, rekla je.
“Važno je da su upute pisane na način da svaka škola i vrtić mogu iz njih napraviti ono što mogu, ali treba prilagoditi svojim mogućnostima jer su uvjeti različiti širom Hrvatske. Važno je da svi budu upoznati s ovim uputama. Osnovno pravilo: U školu ne ide onaj sa simptomima ili tko je zaražen Covidom-19. Treba održavati fizički razmak, smanjiti kontakt između odgojno-obrazovnih grupa unutar ustanova, pojačati higijenu prostora i osobnu higijenu i treba redovito provjetravati”, rekla je.
“Nastava se mora orrganizirati tako da učenici dolaze što manje s pojedinim nastavnicima tijekom određenog perioda, dakle predlaže se dvosatna ili trosatna nastava. Treba i razlomiti dolaske i odlaske u školu i razlomiti vrijeme odmora. Tu je i pitanje nekakvog eventualnog zamjenskog prostora za slučaj da u nekoj učionici nema dovoljno prostora za održavanje distance, to je na samim ustanovama”, dodala je.


Tko mora nositi maske?
Osvrnula se na pravila o održavanju distance u osnovnim i srednjim školama.
“U onim razredima gdje bude previše djece, može se organizirati turnusna nastava tako da pola učenika ide u jednom periodu, a druga polovica u drugom. Sve ovisi o tome kako škola smatra da je najbolje.
Maske su obavezne u nekim situacijama. Naročito s onima koji čekaju djecu koja obole, za to mora biti osiguran i prostor. Maske su obavezne i za roditelje druge djece koji ulaze u vrtiće ili škole, ali i to treba svesti na minumum. Obavezne su i za nastavnike koji međusobno komuniciraju.
Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1.5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama”, pojasnila je.




Mjerenje temperature svaki dan
Maske su ujedno obvezne za učitelje predmetne nastave u prva četiri razreda osnovne škole, primjerice engleskog jezika, kao i za učitelje i učenike kad prolaze hodnicima.
“Maske se moraju nositi pravilno i to je nešto na čemu će se morati raditi. Apeliramo na roditelje da svaki dan prije kretanja kretanja u školu izmjere temperaturu. Stariji učenici to mogu sami preuzeti na sebe, uz nadzor roditelja.
Tu je i obveza da se od prvog do četvrtog razreda osnovne škole svaki dan zapište ta temperatura”, rekla je.


Što kad se javi sumnja na Covid-19?
Kad se pojavi sumnja na Covid-19, ako se to dogodi kod kuće, važno je da dijete ne dolazi u školi.
“Ako se dogodi u školi, dijete se odvaja od drugih učenika i roditelji moraju doći po njega. Djelatnici škole u tom slučaju moraju napustiti ustanovu, a ravnatelj mora javiti epidemiolozima svako grupiranje osoba među kojima su oni sa zarazom, naročito ako je više takvih grupa.
Ali ne treba raditi paniku od pojedinačnih slučajeva, jer ima i drugih bolesti, one nisu nestale. Ako se radi o pojedinačnom učeniku ili nastavniku, nastava se normalno dalje odvija, a liječnici će dalje procjenjivati ima li potrebe za daljnjim testiranjem ili ne”, ustvrdila je Ivana Pavić Šimetin.
Za djelatnike i učenike s kroničnim bolestima rizik zaraze se nije pokazao većim, dodala je. Smatra se da samo osjetljive osobe ne smiju raditi u vrtićima i školama.
“Savjet njima je svakako nošenje maski. Bilo je i puno pitanja što s osobama, bilo djecom ili djelatnicima škole, koji u kućanstvu imaju nekog tko je osjetljiv na Covid-19, preporuka svima nama je da se prema takvima treba držati na distanci, kad se dolazi u bliski kontakt nositi masku te pojačati osobnu higijenu i higijenu prostora.
Djeca s teškoćama u nastavi se uključuju u nastavi kao i sva ostala djeca, sva potpora koju imaju ostaje u funkciji, prema preporukama koje smo izradili s ministarstvom”, rekla je Pavić Šimetin.


Učenici od 1. do 4. razreda u školi u “mjehuriću”
Ministar Radovan Fuchs najprije se zahvalio HZJZ-u i svima koji su bili u savjetu za razradu predlaganje mjera za početak školske godine.
“Ideja savjeta je bila da se epidemiolozima predstave svi problemi koji se mogu pojaviti u nekoj školi i da, onda, uvažavajući i jedne i druge predstavimo mjere koje će zadovoljiti sve.
Sukus svega što je ranije rečeno je: u osnovnoj školi postoji razlika između provođenja nastave od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, uz uvažavanje svih mjera. Oni pohađaju školu u tzv. “mjehuriću”, ulaze svi u razred odjednom, ne izlaze tijekom odmora, njihova razrednica je s njima cijelo vrijeme.
Nema spajanja s djecom drugog razreda i stvaranja novih grupa.
Zabranjuje se ulaz stranim osobama u školu, dovođenje djece ide do škole. U ovom obliku sva djeca su u učionicama bez maski, kao i učiteljica. Ostavlja se mogućnost i ponekog učitelja sa strane, u nekim segmentima izborne nastave, ako se radi o tome, onda u razred takav nastavnik može ući i držati predavanje jedino s maskom”, rekao je ministar Fuchs.
Viši razredi će se dijeliti kako bi djeca mogla sjediti bez maski.
“Ako je učionica premala i ne mogu imati distancu, nosit će maske. Slično je i u srednjim školama. Mjere idu za tim da se što manje drugih osoba miješa s jednim razredom, a to se pokušava dobiti blok nastavom ili podjelom razreda na pola.
Djeca na hodnicima moraju nositi maske”, pojasnio je Fuchs.


Tko učenicima kupuje maske?
Maske bi trebalo nositi na putu do škole, ističe Fuchs.
Najavio je da pripremaju širi dokument koji razrađuje ove osnovne upute u različitim scenarijima,a trebao bi ravnateljima i ostalima poslužiti da što lakše organiziraju nastavu. Ponovio je da škola počinje 7. rujna.
Ministar je upitan tko će djeci kupiti maske, ako u pojedinoj školi neće biti moguće poštovati pravila o distanci?
“Dio osnivača je na razini gradova i županija već spomenuo da će osigurati maske za učenike. Spomenuo sam ovo pitanje na sastanku sa županijskim stožerima. Očekujemo da se oko toga potrude i osnivači škola, ali ako oni zapnu, onda ćemo uskočiti i mi.
Jedna platnena maska košta oko 8 kuna. Po djetetu vam trebaju dvije maske dnevno, one se operu i nije to prevelik problem. No, mi smo tu i pomoći ćemo kao ministarstvo”, rekao je Fuchs.


Kad će biti potrebna online nastava?
Ako je netko pozitivan i cijeli razred ide u samoizolaciju, njima će biti organizirana online nastava. Drugi je slučaj kad se podijele razredi, pa dio ide u školu, a dio je kod kuće.
“Radi se dorada snimanja novih nastavnih jedinica za online nastavu. Najnepovoljnija je varijanta da držite djecu kod kuće”, rekao je Fuchs.


Što ako roditelj ne želi pustiti dijete u školu?
Hoće li biti sankcija za roditelje koji ne žele pustiti svoje dijete u školu? Ivana Pavić Šimetin odgovorila je da bi se roditelj koji strahuje trebao savjetovati sa stručnjacima, svojim liječnikom, da ga umiri.


Kad će upute za fakultete?
Fuchs je pojasnio da postoje upute i za nastavu na fakultetima. Njihova akademska godina kreće nešto kasnije i ta će se uputstva još doraditi.
“Akademske institucije sukladno svojoj autonomiji i znanju mogu i same organizirati svoju nastavu”, rekao je Fuchs.