Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Stožer javlja nove brojke: Imamo 136 novozaraženih, dva muškarca preminula

24.08.2020. 13:12


U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije osobe su preminule, javljeno je na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.
U Hrvatskoj je ukupno 2.213 aktivnih slučajeva. Od početka epidemije oboljelo je 8.312 osoba, a njih 5.926 je oporavljeno.
Testirane su 151.182 osobe, a u posljednja 24 sata njih 1.722.
Na bolničkom liječenju su 163 osobe, njih 16 više nego jučer. Na respiratoru je 12 osoba.
Preminula su dva muškarca, jedan u Osijeku, a jedan u Splitu. Oba imaju opsežne dijagnoze od ranije, izvijestio je Vili Beroš.
Ukupno je dosad u Hrvatskoj, od početka epidemije, preminulo 173 osoba.
U samoizolaciji je 7.519 osoba, a 199 zdravstvenih djelatnika je zaraženo.


Sastanak sa županijskim stožerima o novim mjerama
Danas je održan sastanak nacionalnog stožera s predstavnicima županijskih stožera, na kojem je razmatrana aktualna situacija.
“Tražili smo da lokalni stožeri malo preciznije detektiraju žarišta i da se donose usmjerene mjere, koje se odnose čak i samo na konkretnu pravnu osobu u kojoj se mjere ne primjenjuju onako kako je to propisano.
To znači da se neke djelatnosti mogu izuzeti iz generalne primjene mjere. Može se tražiti izuzeće i nacionalni stožer će to uvažiti. To će značiti jedno preciznije gašenje žarišta.
Dakako da će županijski i gradski stožeri dobiti više posla, primjerice oko organizacije škola. Naglasak će se naravno staviti na one skupine koje su označene kao rizične, prije svega na stariju populaciju.
Očekujem vrlo skoro da će lokalni stožeri izaći s konkretnim mjerama. Naravno, ako će svi stožeri imati slične zahtjeve, neka mjera može se donijeti za područje cijele Hrvatske.
Ako će klinička sliuka biti teža nego što je sad, morat ćemo selektivnije pristupati, ali moramo sve više toga postaviti tako da funkcionira. U ovom trenutku ovo nije bio sastanak na kojem se moralo donijeti određene mjere.
Očekuje se da će županijski stožeri organizirati život kad je u pitanju borba protiv korone na način da će promptno izvješćivati stožer i primjenjivati mjere, donositi odluke i pratiti situaciju na način da kontroliramo sve ono što za Hrvatsku predstavlja izazov.
Razgovaralo se o režimu na granicama i time ćemo se baviti narednih dana”, rekao je Davor Božinović.


Izbjegavati mjere za cijelu zemlju
Dodao je da su se mjere dosad, pogotovo u lokcdownu, donosile za cijelu državu, a da bi sad trebalo izbjegavati mjere koje će se primjenjivati na cijelu zemlju.
“Idealno je što je moguće preciznije detektirati žarište i da sve oko toga funkcionira kao prije. Neke vrste okupljanja su pogodne za širenje virusa, ne treba generalizirati jer se u Hrvatskoj odvija 300 i nešto svadbi i nisu sve izvor korone.
Treba što preciznije detektirati žarište, detektirati kontakte, a da sve okolo normalno funkcionira, reagirati treba tamo gdje se nešto pojavi, a život neka normalno ide dalje”, rekao je Božinović.




Beroš ljut na samog sebe
Novinare je zanimalo na koga je točno ljut Beroš oko kašnjenja rezultata testova na koronavirus?
“Na samog sebe sam ljuti. Naravno da sam i sam ljut što se čeka. Da pojedine države nisu uvele obvezu testiranja vjerojatno te gužve ne bi ni bile i teško je prilagoditi se odmah. Ono što očekujem da svatko tko ima problem da me nazove i da nađemo rješenje. Važna je brzina reakcije”, odgovorio je Beroš.


Capak o maturalcima: “Rizični su”
Krunoslav Capak je odgovorio na pitanje o preporukama za maturaclce.
“Prošli tjedan smo izdali preporuke za maturalce, a smatramo da su maturalna putovanja u ovom trenutku rizičan događaj. Djeca zajedno putuju, a više njih spava u jednoj sobi.
Ne preporučujemo da se putuje u inozemstvo, a ako već putuju neka to bude na jedan dan. Mislimo da je u ovakvoj epidemiološkoj situaciji neprimjereno da se putuje na više dana i da se na taj način dovede do toga da se virus proširi”, rekao je Capak.


Broj hospitaliziranih će se povećavati
Alemka Markotić komentirala je porast broja pacijenata u bolnicama.
“Nema velikog porasta, ali ti će se brojevi povećavati. Za očekivati je da će neki pacijenti razviti i teže simptome. U iduća dva tjedna vidjet ćemo koliko je taj virus ušao u populaciju starije dobi, cijelo vrijeme apleiramo na odgovorno ponašanje”, kazala je Markotić


Jučer 275 slučajeva
U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 275 novih slučajeva, a broj aktivnih oboljenja porastao je do 2.203. Među njima je 155 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 12 pacijenata. U protekla 24 sata testirano je 1718 osoba.
Danas se, na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije te stožera Imotskog, Ciste Provo, Lovreća, Lokvičića, Podbablja, Prološca, Runovića, Zagvozda i Zmijavaca, uvode dvotjedne strože epidemiološke mjere za to područje. Najavljen je i sastanak lokalnih stožera s nacionalnim, pa je za očekivati da bi se slično moglo dogoditi i na drugim žarištima.
Danas će biti objavljeno i na koji će način početi školska godina.
 


ZBIRNE BROJKE
 
Splitsko – dalmatinska županija – 77
Grad Zagreb – 38
Brodsko – posavska županija – 14
Osječko – baranjska županija – 11
Dubrovačko-neretvanska – 6
Ličko – senjska županija – 6
Zadarska županija – 6
Vukovarsko – srijemska županija – 4
Primorsko – goranska županija – 3
Koprivničko – križevačka županija – 3
Zagrebačka županija – 3
Varaždinska županija – 2
Sisačko – moslavačka županija – 2
Istarska županija – 0
Bjelovarsko – bilogorska županija – 0
Karlovačka županija – 0
Požeško-slavonska županija – 0
Krapinsko-zagorska županija – 0