Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vicković: Zaključak je da je Zadarska županija stabilna

24.08.2020. 13:42


Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković, danas je u Zagrebu nazočio sastanku načelnika svih županijskih stožera na kojemu se dogovaralo o mjerama suzbijanja širenja zaraze te o početku nove školske godine. O najnovijim odlukama za jesen, kada se očekuje porast broja oboljelih od Covida-19, načelnici županijskih stožera razgovarali su s ministom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom, te ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom i ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemkom Markotić. Evo što nam je nakon sastanka dožupan Vicković kazao:
– Razgovarali smo o sezoni, ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je situacija u zdravstvenim ustanovama zasad stabilna, a ja sam napomenuo kako je nama u Zadru potreban jedan respirator za slučaj da Specijalnu bolnicu u Biogradu opet stavimo u funkciju Covid bolnice. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak napomenuo je da je epidemiološka situacija u zemlji dobra jer je riječ o mladim pacijentima, dok je ministar MUP-a Davor Božinović istaknuo da je najvažnije pripremiti se za jesen jer će doći do miješanja gripe i Covida. I na kraju je ministar obrazovanja Radovan Fuchs govorio o pripremama za školu, odnosno na koji način planiraju organizirati osnovnoškolski i srednjoškolski obrazovni program, prenosi Vicković.
Na sastanku je spominjana i Zadarska županija, i to u pozitivnom smislu.
– Situacija je u našoj županiji stabilna s obzirom da je ovdje boravio velik broj turista. Jedan od zaključaka bio je i da općinski i gradski stožeri predlažu Županijskom stožeru neke mjere te da ih oni proslijede Nacionalnom ukoliko su neki od prijedloga dobri toliko da bi se temeljem njih mogla donijeti konkretna odluka, kaže načelnik Županijskog stožera.
Za očekivati je kako će nakon ovog sastanka naša županija dobiti traženi respirator za biogradsku bolnicu kako bi ona mogla normalno funkcionirati u slučaju povećanja broja oboljelih, s obzirom da je i u vrijeme najvećeg vala u ožujku i travnju imala funkciju Covid bolnice.
U svakom slučaju, dobro je da se i u našoj županiji obavljaju ovako obimne pripreme budući da sve veći broj epidemiologa najavljuje novi val pandemije te da bi to bilo dodatno opterećenje na zadarsku bolnicu. S još jednim respiratorom županijsko bi zdravstvo još spremnije dočekalo jesen.