Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kulaš: Na radionicama smo stvorili umjetnički zanimljivo i interdisciplinarno okruženje

24.08.2021. 12:22


Zahvaljujući Zadar Organ Festivalu i njegovoj organizatorici, orguljašici i muzikologinji Tei Kulaš, već treću godinu za redom, pod okriljem neprofitne umjetničke organizacije »Zara«, pedeset i troje djece i mladih, u rasponu od 4 do 20 godina punih su osam dana uživali u razvijanju i usavršavanju kreativnih vještina, od glazbe, preko slikarstva pa sve do filma. Brojni radovi zanimljivih dosega i ideja prezentirani su na završnoj prezentaciji koja se održala u nedjelju, 22. kolovoza, ispred i unutar Glazbene škole »Blagoje Bersa« u Zadru. Upravo je ta škola podržala ovogodišnje besplatne radionice i osigurala prostor i jedne orgulje na kojima su mladi glazbenici svirali. Organizatorica radionica i samog orguljaškog festivala, Tea Kulaš, kazala nam je kako je proteklo završeno druženje.


Veliki uspjeh
Kako je ideja vodilja Zadar Organ Festivala upravo interdisciplinarnost, kreativne su radionice osmišljene na taj način. Neki su se mladi glazbenici usavršavali, ili pak po prvi puta pod svojim prstima osjetili orgulje, dok su drugi željeli spojiti zvuk svog instrumenta, poput flaute, oboe, klarineta i saksofona, s moćnim zvukom orgulja. Na njihovim su interpretacijama s polaznicima radile orguljašice Tjaša Drovenik Adamec i Tea Kulaš. Osim glazbe, 33 djece i mladih sudjelovalo je u likovnim radionicama pod vodstvom slikarice Bojane Vukojević, profesorice stručnih predmeta pri zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Istoga su dana, osim likovnih radova i koncerta mladih glazbenika, ispred Glazbene škole »Blagoje Bersa« prezentirani i filmski uradci jedanaest polaznika. Njihov su zapanjujuće brz napredak u razvoju scenarija, produkcijskoj razradi, snimanju i montaži pratili filmski edukatori Toma Zidić i Anja Koprivšek.


Dragulj našeg grada
S obzirom na to da se broj prijavljenih na ove radionice svake godine za gotovo duplo povećava, a djeca i roditelji odlaze i ponovno se vraćaju izuzetno zadovoljni rezultatima i iskustvom, možemo zaključiti kako su radionice ovog tipa zaista pogodile želje i potrebe naših građana. Osim što omogućuju sudjelovanje djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, one na zanimljiv način pripremaju djecu na školsku godinu, razvijaju kreativan način razmišljanja, šire interese naše mladeži i svojim primjerom podupiru nesebično dijeljenje znanja i vremena. Zadar Organ Festival zaista je dragulj ovoga grada, unikat koji moramo podržati za dobrobit šire zajednice. Nakon programa Kreativnih radionica za djecu i mlade, uslijedit će koncertni dio Zadar Organ Festivala na kojemu nas u rujnu očekuje osam koncerata s uzbudljivim programima.
– Za početak nedjeljne prezentacije radova pripremili smo koncert s polaznicima individualnih satova orgulja i komorne glazbe kojih je bilo čak dvadeset. Nakon koncerta na kojem su djeca i mladi izvodili pripremljene skladbe od razdoblja baroka do 21. stoljeća i uz orgulje zasvirali flautu, obou i klarinet, uslijedila je izložba radova polaznika likovne radionice. Na tim smo radionicama imali trideset i tri polaznika koja su vrijedno pripremala radove na temu zvuka, bilo orgulja i drugih instrumenata, bilo prirode koja ih okružuje. Za kraj smo projicirali filmove nastale na radionici dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Jedanaest polaznika pripremilo je sedam kratkometražnih filmova od ideje do razrade scenarije, snimanja i montaže. Kako to obično biva na kraju ovakvog kreativnog procesa, svim se polaznicima uručila diploma za sudjelovanje i vrijedan rad, kazala je Kulaš, te dodala kako su dojmovi polaznika i njihovih roditelja sjajni.




Svi su uživali
– Svi su oduševljeni idejom i realizacijom kreativnih radionica, ali i rezultatima našega rada. Ovakvih interdisciplinarnih sadržaja za djecu i mlade kod nas nema, pa smatram da je ovakav projekt od zaista velike važnosti i vrijednosti. Radionicama smo stvorili umjetnički zanimljivo, interdisciplinarno okruženje u kojem smo svi uživali. Osim što su polaznici predano radili na pripremi završne prezentacije i razvijanju svojih umjetničkih ideja i talenata, stvorili su nova poznanstva, prijateljstva i interese prema umjetničkom izričaju. Nakon završetka programa kreativnih radionica za djecu i mlade slijedi koncertni dio Zadar Organ Festivala kojemu se također jako veselimo, zaključila je Kulaš.