Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Preko Mađarica do najmanje drugog mjesta u skupini

24.08.2021. 06:47


Odbojkašice Hrvatske nakon tri uvodne utakmice na Europskom prvenstvu suvereno drže vrh skupine C koja se igra na zadarskom Višnjiku. Redom su padale reprezentacije Švicarske, Bjelorusije i u nedjelju popodne Slovačke, a pogled na ljestvicu kazat će da su izabranice Danielea Santarellija odradile dosadašnji dio bez ijedne greškice jer na kontu je maksimalnih devet bodova uz savršenu set razliku 9:0. Reklo bi se da je talijanski stručnjak, po zasad učinjenom, stvorio pravi podmazani stroj koji doduše još nije ni naišao na konkurentnog protivnika. U tom kontekstu sigurno će pravi testovi biti završne dvije utakmice u zadarskom dijelu EP-a, jer hrvatsku odbojkašku reprezentaciju u naredna dva dana očekuju susreti s Mađarskom i Italijom koje ipak spadaju u gornji dom europske ženske odbojke.


Važna utakmica
Naravno, uspoređivati Mađarice s Talijankama je preteško, ipak su odbojkašice s Apenina posebna marka u europskim okvirima, no po dosad viđenom u Zadru Mađarska je ta reprezentacija koja bi jedina mogla pokvariti Santarellijeve račune o najmanje drugom mjestu u skupini C.
– Utakmica protiv Mađarske jako nam je važna. Priželjkujemo pobjedu. Poštujemo suparnice i znamo kako je njihova razina igre jako dobra. Važno nam je uzeti pobjedu jer se želimo dohvatiti najbolju moguću poziciju u skupini. Već smo u osmini finala, ali to nam još nije dovoljno. Meč s favoriziranom Italijom bit će jako težak, stoga želimo doći do sigurnog drugog mjesta što bismo ostvarili ako danas nadjačamo Mađarsku. Svjesni smo jačine igre reprezentacija koje nam tek dolaze. Prekjučerašnja pobjeda nam je bila od velikog značaja te smo sigurniji u našu mogućnost što boljeg prolaska – kazao je izbornik Daniele Santarelli uoči četvrtog ispita njegovih štićenica na Višnjiku koji počinje u 17 sati. Mađarice su u tri dosadašnje utakmice ostvarile jednu pobjedu. Svladale su Slovakinje s 3:1, kiksale su kontra Švicarki osvojivši tek bod (2:3), dok su očekivano izgubile od prvih favoritkinja Talijanki (0:3). No, dojam je hrvatskih odbojkašica da im Mađarska koncepcijski ne leži zbog brže igre od dosadašnjih suparnica na turniru. Potvrdila je to i srednja blokerica Hrvatske, Beta Dumančić.


Brža igra
– S reprezentacijom Mađarske već smo igrale u prvom dijelu ljeta u Zlatnoj europskoj ligi. Tada su bile oslabljene te smo ih pobijedile. No, novi mađarski trener jako je dobro posložio trenutnu ekipu. Igraju malo bržu igru, nego li ekipe s kojima smo se do sada susrele na prvenstvu. Mislim da se možemo dobro pripremiti i da ćemo biti spremne. Puno ljepši doživljaj bio bi igrati pred punom dvoranom, no kroz cijelu sezonu smo već navikle na natjecanja bez publike – kazala je Dumančić dok u Mađaricama zahtjevnijeg protivnika vidi i Martina Šamadan.
– Po rankingu nas očekuju dvije dosta jake ekipe u naredna dva dana, stoga već lagano postoji mali pritisak. Pripremamo se jednako za svaku utakmicu što uključuje gledanje videa i pripremanje taktike te se nadamo da ćemo se što bolje pokazati na terenu – istaknula je Martina Šamadan koja se kao i kolegica joj Dumančić osvrnula na prazne zadarske tribine i na avetnu atmosferu u dvorani Krešimira Ćosića.
– Dodatan vjetar u leđa, pogotovo u ovoj fazi natjecanja, bio bi svakako dolazak naših navijača i publike. Do sada smo dale sve od sebe da nas to ne obeshrabri pa ćemo tako činiti i dalje.