Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prva predstava večeri bila je Ekchapoan, mlade zadarske autorice Korine Oltran

24.08.2021. 08:35


Sinoć je održana prva večer festivala Monoplay kojeg je otvorila zadarska plesna scena, scena iz koje je festival niknuo prije trinaest godina u sklopu projekta Artikultura. Zbog epidemioloških mjera, kazalište nije moglo primiti velik broj publike zainteresirane za četiri kraća sola izvedena na velikoj pozornici Kazališta lutaka Zadar i u prostoru sv. Dominika. Festival su otvorili polaznici radionica edukativne platforme STREAM Zadar koje su već godinama uvod u festival, a vodile su ih Nina Fajdiga i Lana Hosni. Nakon pozdravnog govora umjetničke direktorice festivala Sanje Petrovski, izložbu u foajeu kazališta nazvanu Zanemareni prostori…Dvojnosti otvorio je sa svojim suradnicima Mario Županović, autor koncepta izložbe koja angažiranošću, umjetničkim i dokumentarističkim načinom prikazuje šest zapuštenih i devastiranih prostora u srcu raskošnog turističkog grada.
Prva predstava večeri bila je Ekchapoan, mlade šarmantne autorice Korine Oltran koja završava dvopredmetni studij BA Medija i komunikacija i Plesa na Canterbury Christ Church University-u u Canterbury-u UK. Njezin estetski multimedijalni uradak kojeg potpisuje s kolegicom Majom Petani, sastavljen je od videoprojekcije tijela uronjenog u eksterijere pejzaža i repeticija istog ili sličnog materijala izvedenog na sceni. Anđela Matulić, učenica Srednje škole suvremenog plesa u Zadru, izvela je Dis u koreografiji Sanje Petrovski, petnaestominuti komad koji pripada plesnom kazalištu, a tematizira distopijski prostor rutine nakon apokalipse. Ova mlada plesačica plijenila je pozornost publike svojom koncentracijom i čistoćom pokreta. Nataša Kustura, studentica Plesnog odsjeka pri ADU u Zagrebu, predstavila se zrelim komadom Melusine Machine kojeg potpisuje autorstvo zajedno s Mateom Bilosnić. Plesačica tjelesno vrlo izražajna, utjelovljuje arhetipsko biće koje u sebi sakriva nebrojene oblike. Plesni program se nastavio u prostoru sv. Dominika gdje je Patricia Gospić, plesna umjetnica snažne osobnosti, na velikom crvenom stolu furiozno izvela solo iz ovogodišnje predstave Zadarskog plesnog ansambla Bolero. Nakon Monoforuma na kojem su djevojke razgovarale s publikom i voditeljem Mariom Županović, Nina Bajsić održala je solo koncert ispod lipe i tako zaokružila prvi dan trinaestog izdanja festivala Monoplay.
U utorak, 24. kolovoza, program započinje u 18 sati u sv. Dominiku performansom u trajanju nazvanom Roller autora Josipa Kresovića. Performer i multimedijski umjetnik bavi se strukturom materijala, sadržajno i vizualno. Rad koji će nastati nakon tri sata rada, biti će izložen za cijelo vrijeme trajanja festivala. Plesni prostor večeras pripada Maši Kagao Knez, plesnoj umjetnici iz Slovenije koja će izvesti predstavu Yaamaam, jer što je bilo, bilo je. Originalna autorica povezuje afričku baštinu ritma i plesa s današnjim trendovima. Nakon predstave i Monoforuma by Mario Županović, publiku će u ulozi DJ-a zabavljati Vedran Miočić Stošić zvan Gumeni, popularan i ekstravagantan zadarski glazbenik, aktivista i arhitekta, poznat široj javnosti po promociji istinski slobodnog puta življenja.
Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Zadarska županija, Turistička Zajednica grada Zadra i Zaklada Kultura nova. Partneri su Kazalište lutaka Zadar, Hrvatsko narodno kazalište Zadar i pivovara Brlog.