Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radionica izrade zmajeva: Planet nas treba

24.08.2021. 12:15


Protekloga vikenda nebo iznad Ninske lagune bilo je prepuno šarenih zmajeva koje su izradili polaznici radionice u organizaciji Yammat FM radija Zagreb, a u suorganizaciji Turističke zajednice grada Nina i Osnovne škole Petar Zoranić Nin. Radionica je dio europskog projekta Yammat Loves Europe koji se provodi od srpnja do listopada ove godine, a »Dan zmajeva« okupio je djecu i roditelje da zajedno s dvojicom zmajara – mentora izrade zmajeve od tradicionalnih materijala kao što su rižin papir i bambus, te da svatko svoju kreaciju zmaja ukrasi po želji. Bilo je raznih motiva kao što su: Condura Croatica, srca, duga, more, Velebit i natpis Nin.
Vodilja ovog projekta je: »Planet nas treba – stvorimo zato nove i vratimo se dobrim navikama, odbacimo plastiku, naučimo koristiti prirodne materijale i budimo na otvorenom.«
Po završetku radionice djeca su uz pomoć bure koju je opjevao u prvom hrvatskom romanu Planine pjesnik Petar Zoranić Ninjanin, iznad Kraljičine plaže pustila u zrak svoje šarene zmajeve. Izrađene zmajeve vesela su djeca za uspomenu ponijela doma, uz želju da se radionica održi i sljedećega ljeta jer nema ljepšeg kraja ljetnih školskih praznika od druženja s prijateljima i učenja novih vještina.
Radionica se održala na Kraljičinoj plaži, uz poziv: »Izradite, ukrasite i pustite svog zmaja nebu pod ninske oblake.«


Ana GLAVAN