Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ratni zapovjednik proslavio 50 godina braka i pozvao na dijamantni pir

24.08.2021. 12:45


Život piše priče, ponekad i bajke. Da se ljubi i voli u 50 godina braka, dokaz su supružnici Krsto (72) i Sonja (71) Sikirić i Bibinja.
– Osim obitelji, u dobru i zlu nas je održala međusobna ljubav, vjera u Boga, nerazrješivost sakramenta ženidbe i obitelj, složni su slavljenici, Krsto i Sonja, koji su vidno zaljubljeni kao i prvog dana.
Don Zdenko Milić, župnik Župe svetog Roka u Bibinjama, na misnom slavlju u crkvi Velike Gospe blagoslovio je i zahvalio se zlatnom bračnom paru Sikirić na svjedočanstvu vjere koju su prezentirali kroz proteklih pola stoljeća živeći u vjernosti jedno drugome u sakramentu braka.


«Opet je jubin cilin tilon«
Ponovno, kao i prije pedeset godina, Sonja i Krsto stali su pred oltar. Prvi puta su jednom drugom pred oltarom u crkvi svetog Roka u Staron selu uzajamno rekli »uzimam tebe Krsto – Sonja, za svoga supruga-suprugu i obećavam ti vjernost u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti i da ću te ljubiti i poštovati u sve dane života svoga«. Sada je to u crkvi Velike Gospe bila potvrda 50 godina zajedničkog života.
Oko njih se u veselju okupilo četvero djece: Roko, Marijana, Ana i Karolina, te devetero unuka: Luka, Tomislav, Stipe, Ivana, Lovre, Šime, Marijeta, Roko i Leonor.
Zajedno s njima su zetovi; Vedran Kandić Aćko, legendarni bibinjski nogometaš, Ljubo Pavić, medicinski brat iz Sukošana, i Ivica Sikirić Ićo, bibinjski grdelin, tvorac još jednog hita »Opet je jubin cilin tilon«, najslušanije pjesme ovogodišnjeg Splitskog festivala. Dakako i najbliža rodbina i prijatelji.


Obasjavali jedno drugo
– U tom vremenu pružili smo skrb i ljubav prema svojoj djeci. I oni su nama uzvratili istom mjerom, ponosno će vitalna slavljenica Sonja, koja je 35 godina radila u zadarskoj tvornici ribe Adria.
Bog ih je doista blagoslovio, blagoslovio ih je snagom da zajednički mogu prebroditi sve životne nedaće i u slozi i ljubavi nakon pola stoljeća dočekati zlatni pir.
– Ne sjećam se da smo se baš svađali, onako koji put se porječkali, ali to je normalno, kazao je ratni zapovjednik voda Bibinjske bojne, slavljenik Krsto, bibinjski strojobravar koji je radni vijek proveo u Adriji i Polikemu.
Da bi mogao druge obasjati suncem, moraš imati to sunce u sebi, a njih dvoje su uvijek obasjavali jedno drugo.




Radosno i s punim plućima
– Ništa ne bismo promijenili i još bismo jednom proživljavali svaki trenutak radosno i punim plućima, otvorena srca i duše, njihov je uspješni bračni recept.
A tada je za bogatim svečarskim stolom u Kamena u Crnom započela glazbena rapsodija, pjesma koju je predvodio zet Ićo u pratnji gitare njegovog sina Roka, bibinjskih svirača i pivača. Dodatnu erupciju oduševljenja, pjesme i radosti začinila je i proslava 40. godina sina Roka.
– Ništa nam više ne treba, samo zdravlja, nama i našima koje najviše volimo, poželio je vedri slavljenik Krsto Sikirić.