Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Stručnjaci educirani o tehnici Hammersmith – neurološkom pregledu dojenčadi

24.08.2021. 09:13


U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je otvorena 23. Ljetna akademija, koju organiziraju Akademija za razvojnu rehabilitaciju, Sveučilište u Zadru i Opća bolnica Zadar. Ljetna akademija je tradicionalno godišnje događanje koje se već više od 20 godina organizira krajem kolovoza. Nakon višegodišnjeg održavanja u Specijalnoj bolnici Kalos u Veloj Luci, unazad nekoliko godina se održava u Zadru u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Općom bolnicom Zadar.
– Srdačno zahvaljujem svim kolegama, suradnicima i sponzorima koji su nam pomogli organizirati ovogodišnju akademiju, a naročito Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru, koji je domaćin ovogodišnje akademije. Znam da će svi naći ponešto za sebe iz bogatog programa koji smo pripremili te se iznimno veselim zajedničkom radu i druženju, kazala je Sanja Delin, voditeljica Organizacijskog odbora 23. Ljetne akademije.


Rana intervencija
Stručna usavršavanja Ljetne akademije su uvijek multidisciplinarna pa su i namijenjena različitim strukama, odnosno liječnicima, medicinskim sestrama, radnim terapeutima, fizioterapeutima, psiholozima, logopedima, edukacijskim rehabilitatorima, odgojiteljima, učiteljima i roditeljima. Upravo se multidisciplinarnost pokazala kao najbolji model prijenosa znanja i vještina na stručnjake koji rade u području dječje rehabilitacije jer se ni u svakodnevnom radu ne oslanja samo na jednu struku.
– Velika mi je čast biti među Vama i predstavljati svoje resorno ministarstvo. Ovako važan skup, vezan za potrebe djece s teškoćama u razvoju, uz sudjelovanje renomiranih stručnjaka i raznolikost tema iznimno je bitan stručnjacima, ali i široj javnosti. Grad Zadar, Zadarska županija i Ministarstvo, godinama surađuju kako bi sva djeca Zadarske županije imala pristup svim uslugama koje su im potrebne. To potvrđuje i skori početak pružanja usluge rane intervencije u Centru Mocire, ali i nastavak pružanja ovih usluga od strane stručnjaka u Dječjem vrtiću Latica, kao i u Kabinetu za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije i udruga koje pružaju podršku roditeljima. Teme koje će biti obrađene na ovoj Ljetnoj akademiji namijenjene su širokom spektru stručnjaka, koji u raznim životnim fazama rade s djecom, istaknula je Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Podrška lokalne samouprave
Na svečanom su se otvaranju okupljenima obratili i predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije, koji tradicionalno potpomažu organizaciju akademije.
– U ime Zadarske županije i župana Božidara Longina srdačno zahvaljujem svim sudionicima akademije na interesu i želji za sudjelovanjem na skupu za stručno usavršavanje onih koji od najranijih dana rade sa najosjetljivijom skupinom društva – djecom. Zahvaljujem organizatorima akademije te svima želim uspješan rad i učenje. Nadam se da će među radnim zadacima naći vremena i za uživanje u našem lijepom gradu, poručio je Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Zadarske županije.
– U ime Grada Zadra mogu reći kako nam je velika čast i zadovoljstvo da se još jedna Ljetna akademija, unatoč svim problemima i nesigurnostima, održava u Zadru. Jako sam ponosan da je dom ovako značajnog skupa upravo naš grad, jer sve teme, o kojim će se govoriti, našem gradu, Sveučilištu i Općoj bolnici, donose dodanu vrijednost i pozicioniraju grad kako centar gdje se o djeci brine o njihovih najranijih dana, rekao je Neven Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika.




Kvalitetne teme
– Iako je Sveučilište u Zadru tradicionalno orijentirano na društvene i humanističke studije, u posljednje vrijeme razvijamo se i na druga područja znanosti, kao što su biomedicina i zdravstvo te prirodne znanosti. Upravo je stoga još važnije da se 23. Ljetna akademija ponovno održava u Zadru. Održavanje ovakvih skupova povećava kvalitetu znanstvenog i nastavnog rada. Našim se studentima i stručnjacima, stoga, otvaraju vrata za usvajanje novih znanja, te poticanje daljnjih nastavnih i znanstvenih aktivnosti, naglasila je prorektorica za studije i studente, Nedjeljka Balić Nižić.
Program je za kraj svečanog otvaranja kratko predstavila predsjednica Akademije za razvojnu rehabilitaciju Vlatka Mejaški Bošnjak.
– Veliki broj uvaženih govornika, koji će govoriti ove godine dokazuje kako se polako približavamo velikoj 25. obljetnici Ljetne akademije, što potvrđuje njezinu važnost i kvalitetu. Akademiju otvaramo predavanjem o tehnici Hammersmith – neurološkom pregledu dojenčadi, koje vodi uvažena stručnjakinja Leena Haataja. Iz prve ćemo ruke imati priliku naučiti sve o ovoj važnoj metodi. Riječi će biti i o Europskoj klasifikaciji cerebralne paralize te o Klasifikaciji metoda slikovnog prikaza u djece s cerebralnom paralizom prema preporukama SCPE. Predstavit ćemo i Marte Meo prirodnu potporu razvoju, o čemu će govoriti Maria aarts i Mirna Wudernitz, kazala je Bošnjak.