Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Udruga logoraša iz Dalmacije položila vijence na logorskom groblju na Molatu

24.08.2021. 06:57


Jučer je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma s ciljem poticanja na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.
Udruga logoraša iz Dalmacije u talijanskim fašističkim koncentracijskim logorima jučer ga je obilježila položivši vijence na logorskom groblju fašističkog koncentracijskog logora Molat.


136 eksponata
Nakon polaganja vijenaca posjetili su izložbu »Mussolinijevi logori na tlu Hrvatske I. dio« koja je smještena u bivšoj zapovjednoj zgradi koncentracijskog logora Molat, u uvali Jazi. Ta je izložba otvorena 25. srpnja i traje do sutra, nakon čega će se moći pogledati uz prethodnu najavu.
Naime, postavljena je na 14 roll-up panoa na kojima je prezentirano 136 eksponata; fotografija, dopisnica, arhivskih karata, tehničkih nacrta, povijesnih dokumenata, popisa logoraša itd.
– Do 20. kolovoza izložbu je posjetilo 392 ljudi, a to je za ovo maleno otočno mjesto izvanredno. Pogotovo jer je tehnički bilo moguće jedino da izložba bude otvorena samo od 18 do 20 sati, sve u skladu s epidemiološkim mjerama, saznajemo od prof. Vladimira Alavanje, tajnika Udruge i umirovljenog kustosa Narodnog muzeja.
S obzirom da je izložba lako prenosiva, kazuje on, tijekom iduće školske godine bit će prezentirana po školama, susjednim naseljima i gradovima diljem Zadarske županije. Međutim, razumije se, sve ovisi o epidemiološkim mjerama i preporukama.
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zadar u prošlom su desetljeću financirali restauraciju i konzervaciju zgrade i logorskih objekata na Molatu kao registriranog spomenika kulture.


Posredno započelo djelovanje Muzeja
– Zgrada nije dovršena, treba postaviti instalacije i urediti interijer. Prema procjeni arhitekata prije tri godine, vrijednost radova iznosila bi tri milijuna kuna. S obzirom da su Republici Hrvatskoj sada dostupni europski fondovi, Grad i Ministarstvo kulture, uz malo napora, može doći do potrebnih financijskih sredstava, kazuje prof. Alavanja i dodaje da je Ministarstvo državne imovine zgradu dodijelilo Gradu Zadru s namjenom za smještaj muzeja o logorima.
Kako zaključuje prof. Alavanja, ovom je izložbom posredno započelo djelovanje Hrvatskog muzeja logoraša u Mussolinijevim logorima i želi mu sretan i uspješan rad.
– Cilj rada udruge je formiranje muzejske institucije koja bi sakupljala i čuvala povijesnu građu o stradanjima u fašističkim koncentracijskim logorima kako bi se objedinila i prešla u ruke profesionalnih muzejskih djelatnika jer je jedina inicijativa za očuvanjem i prezentiranjem građe i dalje u rukama Udruge i njenih volontera, naglašava prof. Alavanja težnju Udruge.