Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Čarolija restauriranih staklenih predmeta oduševila Zadrane

Autor: Nikola Markulin

23.09.2008. 22:00
Čarolija restauriranih staklenih predmeta oduševila Zadrane

Foto: Filip BRALA



Sinoć je u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru svečano otvorena izložba “Antičko staklo: restauracija”. Izložbu je u suradnji sa Znanstvenom knjižnicom postavio Muzej antičkog stakla. Autor izložbe je perspektivni zadarski restaurator Šime Perović. Osim 22 vrijedna eksponata restauriranog antičkoga stakla izložba je bila obogaćena i istoimenim katalogom sa 43 stranice teksta i popratnih fotografija. Katalog u prvom dijelu sadrži kratki osvrt na povijest stakla i staklenih predmeta te važnost stakla za rimske nekropole Iaderu i Argyruntum. U katalogu se ukratko opisuju i različiti restauratorski postupci i svaki od 22 izložena primjerka antičkog stakla iz razdoblja od 1. do 4. stoljeća. Čaroliji restauriranih staklenih predmeta i raznolikosti restauratorskih tehnika sinoć su svjedočili brojni uzvanici.
Kao domaćin, prva je uzvanike pozdravila Milenka Bukvić, ravnateljica Znanstvene knjižnice Zadar:
– Vrlo smo počašćeni što je Šime Perović, mladi zadarski arheolog, restaurator i zaposlenik Muzeja antičkog stakla koji bi svoja vrata posjetiteljima trebao otvoriti do proljeća, odabrao baš Znanstvenu knjižnicu da u njoj javnosti predstavi ove vrijedne i posebne nalaze. Ovo je uvertira u skori bogati postav Muzeja antičkog stakla i tom prigodom bih čestitala Muzeju antičkog stakla za nagradu “Plavi cvijet” koja se dobiva za najljepše izrađeni suvenir.
Dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla, zahvalio se na gostoprimstvu Arheološkom muzeju Zadar, u čijim prostorijama do dovršenja svoje matične zgrade rade zaposlenici MAS-a, i Znanstvenoj knjižnici na domaćinstvu prvoj izložbi restauriranog stakla u Hrvatskoj. Posebno je Fadić upozorio na marljiv i predan rad Šime Perovića koji je, kako je naveo, u posljednje dvije godine restaurirao na vrhunskoj razini preko 200 različitih staklenih predmeta, te kojeg se nada poslati na usavršavanje u Mainz ili Veneciju.
Prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Zadarskog sveučilišta, i sam po struci arheolog posjetitelje izložbe u kratkim je crtama proveo kroz nesvakidašnje dobro opremljen katalog, a Radovan Dunatov, član gradskog poglavarstva, čestitao je autoru i Muzeju antičkog stkakla na ovoj izložbi. Dunatov je prilikom svečanog otvaranja skrenuo pažnju na golem i zapažen trud autora i njegove matične institucije čiji bi rad trebao biti primjer svima.