Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na Svjetsko prvenstvo po novo odličje

Autor:

23.09.2008. 22:00
Na Svjetsko prvenstvo po novo odličje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Toniju Prostranu i Ivanu Baturu dodijeljena nagrada “Dražen Petrović”
U zagrebačkom hotelu “Panorama” svečano su dodijeljene nagrade “Dražen Petrović” za najperspektivnije sportaše te ekipe u mlađim dobnim kategorijama. To je drugi put da se dodjeljuje nagrada koja nosi Draženovo ime, a laureati za proteklu godinu dobili su poticaj za rad u budućnosti. U momčadskoj konkurenciji nagradu je dobila juniorska košarkaška reprezentacija, koja se okitila brončanom medaljom na Europskom prvenstvu održanom ovo ljeto u Grčkoj. Nakon šest sušnih godina, kad je u Njemačkoj generacija predvođena Ukićem, Tomasom, Markotom i Banićem osvojila europsko zlato, Hrvatska je ponovno dobila darovitu generaciju košarkaša. Veliki udio u tom uspjehu imali su i Zadrani. Najveći svakako izbornik Vlado Vanjak i njegov pomoćnik Denis Pleslić te Toni Prostran kao najbolji asistent, kao i mladi Ivan Batur. Tu su još Tomislav Zubčić i Nikola Došen, Zadrani na zagrebačkoj i šibenskoj adresi. Generacija rođena 1990. i 1991., s kojom je Vanjak radio još u kadetskoj dobi, prije dvije godine bila je četvrta na EP U-16, a prvu medalju su osvojili ovog ljeta u Grčkoj kad su pobijedili Francusku u utakmici za treće mjesto. Tu utakmicu je na kraju odlučio Zadranin Toni Prostran koji je, pogodivši u završnici utakmice četiri slobodna bacanja za redom, osigurao Hrvatima dugo čekanu košarkašku medalju. Prostran je uz kapetana reprezentacije, Splićanina Marija Delaša, bio najbolji hrvatski igrač na tom prvenstvu i kao jedan od lidera te momčadi koja je na okupu već nekoliko godina, veliki je kapital za hrvatsku košarkašku budućnost.
– Ovo je veliko priznanje za nas i poticaj da budemo još bolji. Moramo opravdati ovu nagradu koja se zove po najvećemu košarkašu i sportašu. Motiva nam ne nedostaje, puni smo elana za daljnji rad i napredak i jedva čekamo ljeto kad ćemo opet u Grčkoj u lov na medalju na Svjetskom prvenstvu – rekao je Prostran.
S njim se složio i reprezentativni kolega Ivan Batur koji se nada i većoj minutaži na SP-u u Grčkoj.
– Drago nam je što smo mi generacija koja je nakon dugih šest godina vratila košarku na veliku scenu gdje i pripada. Ova nagrada će nam poslužiti kao odskočna daska za još veće rezultate i svojim trudom i zalaganjem pomoći ćemo hrvatskoj košarci da se vrati na razinu na kojoj je bila za vrijeme Dražena – podvući će Batur.
Bolji rezultati su ili srebrna ili zlatna medalja. S takvim plijenom sa Svjetskog prvenstva već unaprijed ova bi se selekcija rezervirala za novu nagradu “Dražen Petrović”. Sigurno je da bi i Dražen bio najsretniji s tim scenarijem.


Najbolja momčad
Nikola Došen, Toni Prostran, Josip Bilinovac, Sven Smajlagić, Goran Fodor, Ivan Ramljak, Ivan Batur, Darko Planinić, Tomislav Zubčić, Leon Radošević, Mario Delaš, Robert Rikić. Izbornik: Vlado Vanjak.
 Martina Zubčić najbolja sportašica
U ženskoj konkurenciji nositelji priznanja potekli su iz borilačkih sportova. Srebrna s OI u tae kwon dou Martina Zupčić, podrijetlom Pridražanka, nagradu je odnijela u pojedinačnoj konkurenciji, dok su ekipno najbolje bile karatašice, juniorke zlatne na EP-u, ekipa u sastavu Ema Ančić, Azra Saleš, Maša Martinović i Ivana Goričaj. Kod muškaraca nagradu je dobio atletičar Marin Premeru za uspjeh na EP-u juniora, gdje je osvojio dvije medalje, u dvije različite discipline – srebro u disku i broncu u kugli.