Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prvi dan u menzi Đačkog doma tri “zadana” menija

Autor: Jelena Miloš

23.09.2008. 22:00
Prvi dan u menzi Đačkog doma tri “zadana” menija

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U menzi sam zatekao dvadesetak studenata, i nije bilo većih čekanja za ručak. Ponudili su nam tri standardizirana menija, meso u umaku s tjesteninom, zatim tjesteninu sa sirom te lignje s blitvom, dok su prilozi poput juhe, salate i jabuke uračunati u cijenu menija, kaže zadarski student, zamjerajući nemogućnost kombiniranja glavnih jela
Menza Đačkoga doma u utorak je otvorila vrata studentima zadarskog Sveučilišta i počela s uslugom pružanja prehrane, iako je u više navrata najavljivano da će menza otvoriti vrata početkom listopada, budući da se uprava doma prvi put susreće s ovakvom vrstom posla te su potrebne brojne pripreme u prilagodbi.
Podsjetimo, ravnatelj Đačkog doma Mile Ivković prošlog je tjedna, u prisustvu ravnatelja Doma hrvatske mladeži Darka Dell’orca, potpisao klasičnu verziju ugovora za prehranu studenata, kojim se obvezao, kako je rekao, bez puno premišljanja, brinuti o prehrani zadarskih studenata do 31. prosinca, odnosno za vrijeme trajanja obnove DHM-a.
Naime, u ponedjeljak je na blagajni fast fooda “Citadela” izišla vijest kojom se studenti obavještavaju da se od utorka mogu hraniti u menzi Đačkog doma, što je gotovo tjedan dana od inače ugovorenog datuma.
– Primio sam poziv od ravnatelja DHM-a Dell’orca koji mi je rekao da u Zadru ima popriličan broj studenata, stoga smo malo ubrzali proces, kaže ravnatelj Ivković dodajući da je i bolje da krenu s prehranom manjeg broja ljudi, jer će se na taj način uhodati prije susretanja s gotovo duplim kapacitetom ljudi u menzi.
– DHM nam je ustupio njihovog glavnog kuhara i kuharicu te blagajnicu koja je zadužena za provlačenje iksica, kaže Ivković napominjući da će menza radnim danima za ručak raditi od 12 do 16 sati, za večeru od 18 do 20 sati, dok će u subotu primati studente samo na ručak, a nedjeljom ne radi.
Prema riječima zadarskog studenta koji je na ruček došao na sam početak, dakle, u podne, nije bilo gužve na “traci”, već je cijela situacija bila protočna.
– U menzi sam zatekao dvadesetak studenata, i nije bilo većih čekanja za ručak. Ponudili su nam tri standardizirana menija, meso u umaku s tjesteninom, zatim tjesteninu sa sirom te lignje s blitvom, dok su prilozi poput juhe, salate i jabuke uračunati u cijenu menija, kaže zadarski student ističući da je jedina zamjerka ručku zapravo nemogućnost miješanja glavnih jela, odnosno pojašnjava student, mogu se birati samo meniji, a nikako glavna jela.
Ravnatelj Ivković je pojasnio situaciju i zamolio za razumijevanje i strpljenje s obzirom da su u poslu koji je za njih novost.
– Za vrijeme potpisivanja ugovora dogovorili smo menije i nastojat ćemo ih maksimalno prilagoditi onima na koji su navikli studenti i DHM-u, ističe Ivković dodajući da još ima neriješenih stvari oko priloga, no da će ih u hodu rješavati i nastojati prilagoditi studentu.
– Treba nam vremena da se usavršimo, a kombiniranje priloga rješavat ćemo postupno, ne vjerujem da će biti ikakvih problema, kaže ravnatelj Ivković napominjući da je sustav uspostavljen na način da trenutačno u računalu postoje tri menija.
Između ostaloga, Ivković tvrdi da bi bilo puno jednostavnije pripremati hranu na način koji su navikli s đacima, no kako naglašava, treba vremena za uhodavanje, budući da će se početkom nove akademske godine susresti s duplim kapacitetom ljudi.