Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svaki četvrti Zadranin redovito čita

Autor: Katarina Belić

23.09.2008. 22:00
Svaki četvrti Zadranin redovito čita

Foto: Vedran SITNICA



Na Narodnom trgu, u povodu Dana narodnih knjižnica 23. rujna, Gradska knjižnica Zadar je predstavila svoj program i sadržaj te omogućila besplatan upis za sve one koji su rođeni na taj dan. Zajednica narodnih knjižnica Republike Hrvatske ZNaK je osnovana u travnju prije dvije godine u Gradskoj knjižnici Zadar i ima za cilj da zainteresira i privuče što veći broj ljudi u prostore narodnih knjižnica.
– Osnivanjem zajednice htjeli smo skrenuti pozornost na narodne knjižnice koje su namijenjene zaista svima, odnosno svim dobnim skupinama od najmlađih pa do najstarijih, kao mjesta prigodna za druženje, učenje i provođenje slobodnog vremena, kazala je diplomirana knjižničarka Doroteja Kamber Kontić.
Trenutačno Gradska knjižnica Zadar ima oko 17.000 aktivnih korisnika, što drugim riječima znači da svaki četvrti Zadranin redovito “čita”. Svake godine statistika vezana uz broj članova, posjećenost prostorija knjižnice kao i korištenje njezinim sadržajem i uslugama, u pozitivnom je porastu.
Tome je svakako pridonijela pristupačnost knjižnice koja je svojim korisnicima na raspolaganju cijeli dan i jedina je knjižnica u Hrvatskoj koja je i u ljetnom razdoblju imala svoja vrata otvorena po cijeli dan. Ono što također pomaže “popularnosti” knjižnice je i ugodan prostor, uslužno osoblje kao i zanimljiv i raznovrstan sadržaj. Naime, Gradska knjižnica Zadar trenutačno ima preko 150.000 jedinica ukupne građe (knjiga, medija, CD-ova …), a taj se broj redovito i stalno povećava i upotpunjuje novim aktualnim naslovima i “hitovima”, kao i zamjenama starih knjiga koje se zbog “čitanosti” stalno troše.
Među najčitanije knjige i najtraženiji sadržaj spadaju naši hrvatski autori, koji su svrstani na neku od top ljestvica autora ili su, pak, “preporučeni” u nekoj od emisija o edukaciji i kulturi. Svaki odjel u knjižnici ima svoju korisničku skupinu, kao i vrijeme kada je taj “dio” najposjećeniji, pa tako oni stariji i umirovljenici redovito u jutarnjim satima popune prostor čitaonice, dok oni malo mlađi dođu uglavnom poslijepodne.
Što se tiče novijih aktivnosti Gradske knjižnice Zadar, 4. listopada obilježava se Dan knjižnice.
– Osim što ćemo od jeseni imati u našem programu niz radionica, kulturnih događanja i drugih aktivnosti, također intenzivno radimo i na tome da realiziramo idejni projekt adaptacije susjedne zgrade knjižnice, kako bismo dobili još dodatnog prostora na korištenje. Nadamo se da ćemo već iduće godine to uspjeti ostvariti, jer imamo i proslavu šezdeset godina od utemeljenja knjižnice, kada je u planu i izdavanje naše monografije. Još jedna od zanimljivosti, koju ćemo također pokušati realizirati u skorijoj budućnosti, je i aktivnost pod nazivom “Zadar čita” gdje ćemo pokušati u razdoblju od sedam do deset dana “namamiti” cijeli grad da se uključi u aktivno čitanje, otkrio nam je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.