Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Umjesto dizalom, do ambulante štapom

Autor: Jelica Farkaš

23.09.2008. 22:00
Umjesto dizalom, do ambulante štapom

Foto: Jelica FARKAŠ



Ukoliko se nedostatci tako veliki da ni čitavo ljeto nije bilo dovoljno za njihovo otklanjanje, onda izvođača radova netko zasigurno ima pravo pozvati na odgovornost. Pacijentima na žalost do daljnjega ostaje muka od same pomisli na put do ordinacija, od kojih je veći dio upravo na prvom katu zgrade
Preuređenje Doma zdravlja u Biogradu na Moru koje je trajalo više od godinu dana rezultiralo je ljepšim izgledom objekta s njegove vanjske strane, a i unutarnje uređenje rezultiralo je posve novim izgledom prostora. Hodnici i ambulante čiste su, prozračne, jednom riječju djeluju tako kako jedna takva ustanova i mora izgledati, no čini se da mjesta za nezadovoljstvo ipak ima.
Investirano 6,5 milijuna kuna
Naime, kao što je već poznato, u rekonstrukciju ovog objekta županijski Dom zdravlja investirao je oko 6,5 milijuna kuna, od čega su obavljeni radovi na obnovi krovišta, sanitarija te kompletnih vodovodnih i električnih instalacija, a ugrađeno je i dizalo koje do sada nije postojalo. Izgradnju ovog dizala posebno je pohvalila Udruga tjelesnih invalida na svojoj sjednici što je i bio direktan povod za reakcije građana i pacijenata iz grada Biograda, kao i onih iz susjednih mjesta koje gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Novoizgrađeno dizalo, koje još nije u funkciji predmet je nezadovoljstva brojnih pacijenata, a ni liječnici baš nisu zadovoljni s takvim stanjem. Svakodnevni problemi oko bolesnih, a posebno starijih i teže pokretnih pacijenata prelili su čašu tim prije što se zna da su radovi na rekonstrukciji zgrade trebali biti dovršeni još prije početka turističke sezone, što znači negdje u lipnju. Na žalost, rokovi su već premašeni, a s dovršenjem i primopredajom zgrade još se odugovlači. Zašto je to tako i kada se može očekivati normalan rad u ovoj ustanovi pitali smo doktoricu Renatu Bek ravnateljicu Domu zdravlja u Zadru.
Ponovni pregled zgrade
Ona nam je kazala kako je točno da su rokovi prošli, no isto tako naglasila je kako je česta, gotovo normalna pojava da se primopredaja objekta u prvom navratu ne prihvati, pa je tako bilo i u ovom slučaju. Uočeni su nedostatci koje je izvođač radova bio dužan otkloniti, no  ponovni pregled i eventualna konačna primopredaja još nisu obavljeni.
To bi se moglo dogoditi u najskorije vrijeme, možda već tijekom listopada. Nadajmo se da će se to i dogoditi jer strpljenje pacijenata, a i djelatnika ove ustanove doista ima granica. U neadekvatnim uvjetima radilo se tijekom čitave jeseni, zime i proljeća dok su radovi bili u tijeku, no sada bi bilo krajnje vrijeme da se konačno stavi točka na tu temu. Ukoliko se nedostatci tako veliki da ni čitavo ljeto nije bilo dovoljno za njihovo otklanjanje, onda izvođača radova netko zasigurno ima pravo pozvati na odgovornost, jer bez sumnje podliježe nekakvim odredbama ugovora o poštivanju rokova. Pacijentima na žalost do daljnjega ostaje muka od same pomisli na ordinacije od kojih je veći dio upravo na prvom katu zgrade. Tamo je nekoliko ambulanti opće prakse, ginekologije, stomatologije i drugih, a što s prvim zahlađenjem znači i više pacijenata, a onda i više negodovanja.