Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bilić: Možemo se nadati da će sreća biti na našoj strani

Autor: Igor Perković

23.09.2009. 22:00
Bilić: Možemo se nadati da će sreća biti na našoj strani

Foto: AP



Možemo se samo nadati da će sreća biti na našoj strani i da Englezi neće izgubiti od Ukrajine. Ne trebamo se zamarati Englezima kada nas čeka susret koji ne samo da je egzotičan, nego je i iznimno težak – kaže Bilić
Izbornik Slaven Bilić objavio je popis reprezentativaca za posljednju kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, koju kockasti 10. listopada imaju odigrati protiv Kazahstana u Astani. Za susret s Kazahstanom Bilić je pod nacionalni stijeg pozvao dvadeset igrača i trojcu vratara. Broj veći od uobičajenog izbornik je opravdao duplim programom. Hoće li gostovanje hrvatske nogometne reprezentacije u Kazahstanu u posljednjem kolu kvalifikacija za SP biti natjecateljskog ili praktički revijalnog karaktera bit će poznato već četiri dana ranije kada Ukrajina na domaćem travnjaku dočekuje Englesku. Naime, logika govori da će Ukrajina u posljednjem kolu pobijediti Andoru i time utakmica u Kijevu dobiva na krucijalnoj važnosti. Izabranici Slavena Bilića nadaju se da Engleska neće izgubiti u Kijevu što bi značilo da Hrvatskoj pobjeda protiv Kazahstana jamči drugo mjesto i nastup u dodatnim kvalifikacijma. U slučaju da Ukrajina svlada Englesku “kockasti” se moraju nadati pravom čudu budući da bi za drugo mjesto, uz pobjedu Hrvatske u Kazahstanu, Andora morala ili pobijediti ili remizirati s Ukrajinom.
– Ne treba zaboraviti da prije Kazahstana igramo i prijateljsku utakmicu s Katrom. Uz to, pripremni period uoči utakmica je dug, ima puno treninga i smatram da je to adekvatan broj igrača – rekao je Bilić.
Na popisu nema iznenađenja, nema Badelja ni Jelavića kako su nagađali nogometni kuloari, izbornik se odlučio za provjerene snage uoči odlučujuće utakmice.
– Pred nama je utakmica koja nosi golemi psihološki pritisak. Mi u Astani jednostavno moramo pobijediti. Svi znamo što nam nosi pobjeda, uz malu pomoć Engleza. O ovom ovisi naš konačni cilj, ono za što smo se borili tijekom čitavih kvalifikacija, plasman na završnicu. Jasno sam i otvoreno o tome pričao sa svima. Svi su potvrdili da znaju što je pred nama, da su svjesni težine zadatka, i da priče o potcjenjivanju nema. Maksimalno smo ozbiljno shvatili Kazahstan i susret u kojem je naš cilj samo pobjeda – rekao je Bilić.
Kazahstance je naša vrsta u Zagrebu savladala lako, s 3:0, no Bilić je svjestan da u gostima neće biti lako. Dobra je stvar što Kazahstanci unatoč svojem manjku kvalitete igraju otvoreni nogomet. Bjelorusija je to najbolje iskoristila pobjedivši ih u gostima s 5:1
– Oni će se sigurno napaliti na nas i ne treba sumnjati u njihove motive. Svakako će nas željeti pobijediti, kod njih ne igra važnu ulogu to što su izgubili šanse. Takvim reprezentacijama renome momčadi protiv kojih igraju sasvim je dovoljan motiv i popusta neće biti – dodaje Bilić.
Izbornik je proteklih nekoliko dana proveo u Londonu, kako bi s igračima u četiri oka popričao o ciljevima i očekivanjima. Boravak u Londonu koristio je svima.
– Jedan dan sam proveo s Ćorlukom i Kranjčarom, a jedan s Eduardom. Htio sam se naći i s Klasnićem i Kalinićem, no oni u tako kratkom roku nisu mogli organizirati putovanje u London. Svi su dobro, svjesni su što nas čeka. Bio sam i u Selcu kod Pletikose i Modrića. Luka se je u utorak trebao vratiti u London, no razgovarao sam s Harryjem Redknappom i pojasnio mu da je za Luku puno bolje da još ostane u Selcu. Zahvalan je na tome, jasno mu je da nam je svima u interesu da ima najbolju terapiju. Iznimno me veseli i to što s Pletikosom sve teče prema planu. Njegova je takva da zahtijeva dugi oporavak, ali operacija je prošla sjajno. I za njega je važno da Luka duže ostane u Selcu – kazao je Bilić.
Svi koji su se našli na popisu ravnopravno konkuriraju za oba susreta. Na popisu nema Dejana Lovrena, ali Bilić ga ima na umu.
– On nam se sviđa i kao momak i kao igrač i mi bismo željeli da je s nama. S druge strane, mlada reprezentacija u utorak 13. listopada igra važnu kvalifikacijsku utakmicu protiv Srbije. Pokušao sam se čuti s Ladićem, no nisam uspio jer sam bio na putu. Razgovarat ćemo i ako bude zahtijevao prepustit ćemo ga. Važnije je da mlada reprezentacija ostvari plasman na europsko prvenstvo nego da Lovren bude s nama na jednom okupljanju, to je barem jasno – pojasio je Bilić Lovrenovu situaciju.
Za dodatne kvalifikacije Hrvatskoj treba pobjeda protiv Kazahstana, ali i povoljan rezultat Engleza na gostovanju kod Ukrajine. Kako Englezima više ništa ne treba za plasman u Južnu Afriku, mnogi sumnjaju u motiv Capellove reprezentacije.
– O tome možemo pričati samo privatno. Ovako na to ne vrijedi trošiti vrijeme. Mi svi znamo taj mentalitet, da tu nema popuštanja, da nije važno to što su već “unutra”. Možemo se samo nadati da će sreća biti na našoj strani i da Englezi neće izgubiti od Ukrajine. Ne trebamo se zamarati Englezima kada nas čeka susret koji ne samo da je egzotičan, nego je i iznimno težak – kazao je Bilić.
Na kraju druženja s novinarima u zagrebačkom hotelu Sheraton Bilić je nekoliko minuta posvetio i dalekoj budućnosti. Pričao je na temu ostanka na kormilu reprezentacije.
– To nije ideja koja se rodila jučer. O tome razgovaram stalno. Ovo je jedini posao koji sam u životu radio s ovolikim užitkom. Ako se ostvari rezultat da odemo na SP pa da tamo ostavimo traga, da se stvori klima u kojoj bi me narod želio, ostao bih. Prije svega to ne ovisi o meni nego o nizu faktora. Prvi je rezultat, o njemu ovisi sve. Drugo je da pitanje hoće li me HNS željeti. I još niz takvih, da ne nabrajam – zaključio je Bilić.
 


Popis reprezentativaca


Vedran Runje (Lens), Danijel Subašić (Hajduk), Matej Delač (Inter Zaprešić), Vedran Čorluka (Tottenham Hotspur), Josip Šimunić (TSG 1899 Hoffenheim), Ivica Križanac (Zenit St. Petersburg), Robert Kovač (Dinamo), Hrvoje Vejić (Hajduk), Dejan Lovren (Dinamo), Danijel Pranjić (Bayern Munchen), Hrvoje Čale (Trabzonspor), Ognjen Vukojević (Dinamo Kijev), Nikola Pokrivač (Red Bull Salzburg), Jerko Leko (Monaco), Darijo Srna (Šahtar), Niko Kranjčar (Tottenham Hotspur), Ivan Rakitić (Shalke 04), Eduardo Da Silva (Arsenal), Ivica Olić (Bayern Munchen), Mladen Petrić (HSV), Mario Mandžukić (Dinamo), Anas Sharbini (Hajduk), Ivan Klasnić (Bolton).