Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Brod će zaploviti prema otocima do proljeća

Autor: Elza Radulić-Toman

23.09.2009. 22:00
Brod će zaploviti prema otocima do proljeća

Foto: Zvonko KUCELIN



Ovaj brod pokreće motor od 200 KS, pa razvija brzinu od 22 milje, što je dosta brzo i odgovara potrebama prijevoza bolesnih ljudi. Upravo onome što je Dom zdravlja i tražio
Otočani su napokon dobili brod koji će im služiti u zdravstvene svrhe. Dom zdravlja Zadar je upravo nabavio vlastiti brod koji će poslije kompletnog remonta zaploviti prema zadarskim malim otocima, a zapravo će biti namijenjen brzim intervencijama u slučajevima kada bolesnike treba hitno prebaciti u Zadar. Ravnateljica Doma zdravlja Zadar dr. Renata Bek je već duže vrijeme radila na realizaciji ideje da otočanima osigura odgovarajući brod, a kada su propali neki višegodišnji pokušaji, stigla je ponuda iz Ureda državne uprave Zadarske županije koji je već imao brod, a malo ga koristio i ponudio ga je Domu zdravlja za potrebe otočana.
– Ovaj smo brod malo koristili i samo nam je stvarao troškove, a ujedno smo htjeli pomoći našim otočanima, kazao nam je pročelnik Ureda državne uprave u Zadru Damir Valčić dodavši kako se sve može kada se ljudi dogovore.
Ravnateljica Doma zdravlja nas je informirala kako će ovih dana raspisati natječaj za remont broda, koji se već duže vrijeme nalazi na suhom vezu. Između ostaloga, sredit će se pogonski motor, urediti drveni dijelovi broda, ali će se i obaviti neke bitne adaptacije, kako bi se brod prilagodio svojoj svrsi, prijevozu bolesnika.
Dakle, radi se o brodu sagrađenom 1996. godine, kada ga je i kupila Županija, a dug je 8,60 metara. Ovaj brod pokreće motor od 200 KS, pa razvija brzinu od 22 milje, što je dosta brzo i odgovara potrebama prijevoza bolesnih ljudi. Upravo onome što je Dom zdravlja i tražio.
Prema riječima dr. Renate Bek, ovaj brod će se najvjerojatnije početi koristiti već na proljeće iduće godine, do kada bi trebalo obaviti sve papirnate poslove, kao i one konkretne na preuređenju broda. Znači da zadarski otočani sada imaju dva brza broda za potrebe prijevoza bolesnika, jer općina Preko već duže vrijeme ima vlastiti brod, dobro opremljen, kojim se dosad prevozilo u bolnicu i tako spasilo mnoge otočane iz Ugljana, Rivnja i Sestrunja, koji pripadaju općini Preko.