Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Darivateljima krvi darovan trodnevni izlet

Autor: Velimir Brkić

23.09.2009. 22:00
Darivateljima krvi darovan trodnevni izlet


Pula, najveći grad Istarske županije, bio je mjesto boravka iz kojeg se išlo razgledavati znamenitosti gradova i prirodne ljepote Istre. Obilazak Višnjana i zvjezdarnice ostat će u dugom sjećanju. Ipak, poseban dojam izazvao je posjet Eufrazijevoj bazilici u Poreču
U organizaciji Aktiva dobrovoljnih davatelja krvi iz Ljupča održan je trodnevni izlet u Istru za dobrovoljne darivatelje krvi, kao i za predstavnike sponzora koji im pružaju pomoć za njihove brojne aktivnosti.
Već nekoliko godina ovaj aktiv DDK u sklopu svojih aktivnosti ide na izlete pa su tako ove godine uz pomoć svojih sponzora i Općine Ražanac krenuli na put u tzv. “hrvatsku Toskanu”. Na izlet je krenulo 49 članova Aktiva i sponzora koji su i sufinancirali ovaj trodnevni izlet.
Oduševljeni Eufrazijevom bazilikom
– Pula, najveći grad Istarske županije bio je mjesto boravka iz kojeg smo išli razgledavati znamenitosti gradova i prirodne ljepote Istre, pun lijepih dojmova govori Mladen Dušević, voditelj ljubačkog Aktiva DDK-a.
Boraveći u Puli razgledali su između ostalog Arenu, najbolje očuvani rimski amfiteatar te slavoluk Sergijevaca podignut 29. – 27. godina prije naše ere. Potom su obišli grad Motovun koji je u svom okruženju vinograda i šuma jedna od najljepših vizura središnje Istre. Sa zupčastom kulom-zvonikom, starim zidinama i krovovima, dio je legende o divu iz pripovijesti hrvatskog književnika Vladimira Nazora, o junaku Velom Joži koji brani prava potlačenih.
Obilazak Višnjana i zvjezdarnice, jedne od dvanaest najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta, ostat će u dugom sjećanju. Ipak, najviše ih se dojmio posjet Eufrazijevoj bazilici u Poreču, spomeniku pod zaštitom UNESCO-a. Zavičajni muzej Poreštine, Gospa od Anđela, Romanička kuća, palača Zuccato i Gradska vijećnica neke su od ostalih znamenitosti.
Izletnici su posjetili i Nacionalni park Brijuni, odnosno brijunske otoke koji su naseljeni i prije Krista, a bili su ljetovališta bogatih rimskih građana, odatle ostaci rimske Villae rusticae, skupine raskošnih zgrada. Brijuni su nekadašnje najdraže odmaralište bivšeg jugoslavenskog državnika Tita koji je na Brijunima primao državnike iz cijelog svijeta.
Poseban doživljaj bio je i posjet modernoj uljari u Vodnjanu čiji je vlasnik Duševićev prijatelj. Uz živu glazbu pripremljeni su bogat program i degustacija slasnih delicija pripremljenih na bazi maslinova ulja.
– Upravni centar Istarske županije Pazin u srcu Istre bilo je posljednje odrediše humanitaraca iz Aktiva DDK i sponzora. Na stjenovitoj uzvisini klisure ponora Pazinske jame uzdigao se i pazinski Kaštel, najočuvaniji zamak ove vrste u Istri. Pazin je grad duge i bogate tradicije. Tu se život odvija podjednakim intenzitetom i zimi i ljeti, zaključio je Dušević, ističući da Aktiv DDK Ljubač (Ljubač, Ljubački Stanovi, Krneza, Podvršje, Matakov Brig) ima 119 darivatelja na popisu dobrovoljnih darivatelja krvi za potrebe zadarske Opće bolnice.
U navedenim naseljima živi oko 750 stanovnika od kojih je oko 420 osoba u dobi između 18 i 65 godina sposobno za darivanje krvi. S obzirom na broj darivatelja to je čak 30 posto stanovništva koje obuhvaća ovaj aktiv, odnosno svaki treći-četvrti punoljetni stanovnik do 65 godina dobrovoljni je davatelj krvi barem jednom godišnje.