Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iz mora kod Rivnja provirila tek rampa

Autor: Elza Radulić-Toman

23.09.2009. 22:00
Iz mora kod Rivnja provirila tek rampa

Foto: Zvonko KUCELIN



Gradnja pristaništa mještanima je zakomplicirala izvlačenje brodica, koje svake godine treba na kopnu očistiti i srediti. Vjerovali su da kad već to nisu učinili u proljeće, da će u jesen, ali, evo, neće


Iz mora je konačno ovih dana izvirila buduća rampa na budućem trajektnom pristaništu na otoku Rivnju. Sad se prvi put vidi nešto sagrađeno od betona i nešto što nalikuje na pristanište. No, na gradnji trajektnoga pristaništa na ovome otoku još ima puno posla. Ove detalje, naime, iznosimo zato što će krajem ovoga mjeseca biti dvostruki rok od početka radova, koji su ugovoreni za 200 radnih dana, odnosno za oko šest mjeseci. A oni su počeli lani u rujnu.
Ovo je zadnje pristanište od niza pristaništa koja je Ministarstvo mora zadnjih godina sagradilo na zadarskim otocima ili u otočnim mjestima, moglo bi se reći gotovo na svima, ali vjerojatno i najsporije. Gradi ga tvrtka Heres iz Vira, koja je sve radove trebala završiti do polovine ove godine. No, njezini su radovi na ovome pristaništu tekli sporo, a ponekad nikako. Ipak, zadnjih dana su donekle ubrzani i ako se tako nastave, za nekoliko mjeseci bi sve moglo biti gotovo, bez obzira što tamo ima dosta posla.
Mještani strahuju da neće sve završiti ni do kraja ove godine, a neki su čekajući najavljenu urednu trajektnu vezu, već duže vrijeme pripremali gradnju i sve iznova odgađaju. Najgore je što ni danas ne znaju kada će to biti. Osim svega, gradnja pristaništa im je zakomplicirala izvlačenje brodica, koje svake godine treba na kopnu očistiti i srediti. Vjerovali su da kad već to nisu učinili u proljeće, da će u jesen, ali, evo, neće. Jer, pristanište je “poklopilo” mjesno istezalište, a drugo će se urediti uz novo pristanište. Naravno, tek na kraju, kada bude gotovo.
Ministartvo mora je, da podsjetimo, osiguralo novac, 8,3 milijuna kuna za izgradnju ovoga pristaništa. Rivanjsko trajektno pristanište će biti istih karakteristika kao i ona na ostalim otocima, a to znači da će biti dugo 60, a široko 18 metara.