Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Naloženo testiranje plinova

Autor: Petra Mičić

23.09.2009. 22:00
Naloženo testiranje plinova

Foto: Filip BRALA



Na osnovi pritužbi građana naručeno je testiranje plinova koji se šire oko pročišćivača, a nakon što dođu rezultati testiranja, poduzet će se daljnji koraci kako bi se riješio problem neugodnih mirisa, kazala je Ivana Perić iz Odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom grada Zadra
Nakon što je dvjestotinjak ogorčenih mještana zadarske četvrti Smiljevac prije dva dana izašlo na ulice kako bi prosvjedovali protiv smrada fekalija koji se širi tim područjem, naručeno je testiranje plinova koji se pojavljuju na novom uređaju za odvodnju.
Podsjetimo, radi se uređaju za pročišćavanje otpadnih voda u zadarskome uređaju Centar koji je izgrađen u sklopu projekta Jadran – za očuvanje voda i okoliša u nizu gradova na jadranskoj obali. Uređaj pročišćava od 70 do 90 posto otpadnih voda koje se nakon toga podmorskim ispustom dugim oko dva kilometra ispuštaju u Zadarski kanal na dubinu od 35 metara.
Zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović i Matko Segarić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, i sami su otišli na Smiljevac kako bi vidjeli o čemu se radi.
– Na osnovi pritužbi građana naručeno je testiranje plinova koji se šire oko pročišćivača, a nakon što dođu rezultati testiranja, poduzet će se daljnji koraci kako bi se riješio problem neugodnih mirisa, kazala je Ivana Perić iz Odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom grada Zadra.
Iz zadarske “Odvodnje” poručuju da će se rješenje za problem svakako naći te za sada rade na malim izmjenama kako bi se poboljšalo sadašnje stanje.
– Naručili smo testiranje plinova koji se nalaze na uređaju. Postoje četiri grupe plinova, a kada vidimo koji plin smeta, tada ćemo znati na koji način riješiti problem. Naime, za svaki od tih plinova postoji sasvim različiti proces za otklanjanje, dakle, za otklanjanje jednog plina postoji jedan postupak, a za drugi sasvim drugi postupak i tehnologija. Dok se ne utvrdi o kojem plinu se radi, ne možemo djelovati, ali za sada radimo male izmjene kako bismo poboljšali situaciju. Moram primijetiti da se stanje popravilo, a brzina otklanjanja plina će ovisiti i o vrsti plina i tehnologiji koja je potrebna za otklanjanje, kazao je Grgo Peronja, direktor zadarske Odvodnje.
Rezultati testiranja bit će poznati za petnaestak dana, a nakon toga će se krenuti u sanaciju pročišćivača.
– Ovim putem bih zamolio građane za malo strpljenja i povjerenja, jer radove izvodi poznati njemački konzorcij koji ima najmoderniju tehnologiju i kojem smo mi povjerili radove te vjerujemo da će riješiti problem. Mi nismo mogli predvidjeti da će neki plin biti pojačan te i mi sada čekamo rješenje situacije, kazao je Peronja.