Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sanader i lani bio gost kanadske bogatašice

Autor: Denis Romac

23.09.2009. 22:00
Sanader i lani bio gost kanadske bogatašice

Foto: EPA



Sudjelovanje na Globalnom summitu kreativnog vodstva u New Yorku za bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera i neće biti osobit izazov, budući da je na njemu lani u rujnu već gostovao. I lani, kao i ove godine, Globalni summit kreativnog vodstva organizira zaklada “Louise Blouin”, koju je osnovala Louise Blouin MacBain, ambiciozna kanadska izdavačica i velikodušna bogatašica, koju uvrštavaju među 30-tak najbogatijih žena svijeta. Sjedište njezinog izdavačkog carstva je u New Yorku, gdje se od 2006. godine održava i Globalni summit kreativnog vodstva: forum državnika, diplomata, poslovnih ljudi i znastvenika, posvećen aktualnim globalnim izazovima. Proklamirani cilj foruma je okupljanje utjecajnih vođa iz poslovnog, znanstvenog, umjetničkog i političkog svijeta, pod okriljem zaklade Louise Blouin, kako bi došli do spoznaja koje će biti od praktične koristi za rješavanje globalnih izazova.
Lani je Sanader u New Yorku najavio “odlučan nastavak suzbijanja korupcije u Hrvatskoj” – bilo je to u jeku afere Index. Louise Blouin MacBain pohvalila je tada Sanadera, naglašavajući kako je Hrvatska postigla velik uspjeh od rata devedesetih godina do, u tom trenutku, skorog ulaska u NATO i EU, uz visok gospodarski rast. “Premijer Sanader pozvan je da drugim zemljama prenese iskustvo Hrvatske”, izjavila je tada MacBain.
Sanader se u to vrijeme u New Yorku zatekao zbog okupljanja svjetskih državnika na East Riveru i zasjedanja Generalne skupštine UN-a, kojoj je prisustvovao kao hrvatski premijer, a Hrvatska je bila nestalna članica Vijeća sigurnosti. Ove godine pak, nakon što je pobjegao iz Banskih dvora, dostupan mu je samo Globalni summit, dok je East River prepušten predsjedniku Stipi Mesiću. Još se samo ne zna hoće li Louise Blouin MacBain, koja će i ove godine ugostiti Sanadera, uspjeti pronaći razloge za pohvalu njegova “vodstva”. Vlada pod njegovim predsjedanjem u Banskim dvorima nije uspjela deblokirati Hrvatsku, a visoki gospodarski rast u međuvremenu se pretvorio u još strmoglaviji pad, nakon čega je premijer odstupio.